Závitky
Golubce
6 porcí
- 500 g mletého masa (mix)
- 6 větších zelných listů
- 1 cibule
- 30 g sádla
- 50 g špeku
- 150 ml vody
- 250 ml smetany
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 10 g soli
- pepř
- drcený kmín
- majoránka
Zelné listy spaříme vřelou vodou, silná žebra seřízneme a střenkou nože naklepeme. Mleté maso vymícháme s vodou, česnekem, kořením a solí do pojivé hmoty. Tuto rozdělíme na 6 dílů, naplníme listy a zavineme.
Závitky vložíme do pekáčku, který jsme vymazali sádlem a dno pokladli plátky špeku. Posypeme nakrájenou cibulí, špetkou drceného kmínu a svrchu ještě trochu přisolíme. Mírně podlijeme a dáme péct (180°C/45-50 minut).
Upečené vyjmeme, do výpeku přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, případně je-li omáčka příliš hustá, přiředíme vodou a necháme povařit. Podle chuti přisolíme a připepříme. Omáčka má být mírně zahoustlá s vůní zelí a slaniny.
Vhodnou přílohou je houskový knedlík.
—————
Kapustové závitky s mletým masem
- 8 větších kapustových listů
- kousek cibule
- česnek
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 8 malých plátků anglické slaniny
- sůl
Nádivka:
- 300 g mletého hovězího i vepřového masa
- 1 rohlík
- 1 bílek nebo 1 malé vejce
- sůl
- kousek cibule
- česnek
- mletý pepř
Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žebra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.
Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokapeme vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělníme a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, rozetřeným česnekem, drobně nakrájenou cibulí a pepřem.
—————
Plněné kapustové listy
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 1/2 hlávky kapusty
- 700 ml masového vývaru
- 200 g mletého masa
- 50 g rýže
- 200 g rajčat
- 1 malý rajčatový protlak
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
Na sádle orstujte 2 cibulky a česnek. Přidejte maso, přimíchejte nakrájená rajčata, protlak, rýži a bobkový list. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, promíchejte a duste do změknutí rýže a zredukování omáčky. Pak vyjměte bobkový list. Kapustu spařte 3 minuty, osušte, naplňte směsí, zabalte a převažte. Na másle opražte cibulku, přidejte naplněné listy a podlijte 200 ml vývaru a duste asi 15 minut.
—————
Plněné zelné listy
- 1 hlávka zelí
- 400 g mletého masa
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl
- pepř
- 8 delších plátků anglické slaniny
- 1 rajčatový protlak
- 250 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Zelí zbavené vrchních ovadlých listů vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme. Po zchladnutí zelí rozebereme na jednotlivé listy, srdíčko hlávky rozsekáme nadrobno. Náplň připravíme smícháním mletého masa s rohlíky namočenými ve vodě, které jsme vymačkali, srdíčkem zelí, drobně nakrájenou jednou cibulí, solí a pepřem.
Na prkénko dáme vždy 2 až 3 zelné listy přes sebe, náplň svineme do závitku a každý závitek obalíme pruhem slaniny. Na rozehřátém tuku osmahneme druhou cibuli, přidáme závitky, opečeme je, podlijeme trochou vody nebo vývaru. Pak dusíme půl hodiny pod poklicí, nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s moukou a protlakem a povaříme.
—————
Sarma
- 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 2 vejce
- 150 g vařené rýže
- 500 g hlávkového zelí
- 250 g kysaného zelí
- 2 lžíce vepřového sádla
- 2 velké cibule
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 kelímky zakysané smetany
- sůl
- mletý pepř
Maso promícháme se studenou vařenou rýží, vejci, solí, pepřem a jednou drobně nakrájenou cibulí. Zelí rozebereme na listy, spaříme je vroucí osolenou vodou, silné části listů naklepeme a plníme listy masovou směsí, stáčíme je do závitků.
V pekáčku zahřejeme sádlo a na něm dozlatova osmažíme druhou nakrájenou cibuli, rozložíme na ni zelné závitky, rajčatový protlak, rozprostřeme kysané zelí, zastříkneme vodou nebo vínem a dusíme pod poklicí doměkka. Nakonec odkryjeme apřidáme smetanu, prohřejeme a podáváme třeba s rýží nebo s chlebem.
—————
Zapékané zelné závitky
4 porce
- 8 listů bílého zelí
- 4 nožičky párků
- 200 ml bílého jogurtu
- 80 g eidamu
- 20 g másla
- 2 rajčata
- 8 plátků anglické slaniny
- lžíce sekané jarní cibulky
Náplň:
- 200 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- sůl
- mletý černý pepř
Zelné listy očistíme a spaříme v horké vodě, aby změkly. Tvrdší žebra opatrně rozklepeme paličkou na maso.
Náplň: Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Dáme ji do mísy, přidáme mleté aso, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.
Mleté maso rozdělíme na zelné listy, položíme na ně vždy půl nožičky párku a závitky svineme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní závitky. Rajčata omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a rozložíme po obvodu zapékací mísy.
Na závitky poklademe nakrájenou slaninu, zalijem jogurtem a posypeme strouhaným sýrem. Mísu vložíme do předehřáté trouby a závitky pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po upečení je posypeme sekanou jarní cibulkou. Podáváme s vařenými brambory.
—————