Závitky

Golubce

 

6 porcí 

  • 500 g mletého masa (mix)
  • 6 větších zelných listů
  • 1 cibule
  • 30 g sádla
  • 50 g špeku
  • 150 ml vody
  • 250 ml smetany
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 10 g soli
  • pepř
  • drcený kmín
  • majoránka

 

Zelné listy spaříme vřelou vodou, silná žebra seřízneme a střenkou nože naklepeme. Mleté maso vymícháme s vodou, česnekem, kořením a solí do pojivé hmoty. Tuto rozdělíme na 6 dílů, naplníme listy a zavineme.

Závitky vložíme do pekáčku, který jsme vymazali sádlem a dno pokladli plátky špeku. Posypeme nakrájenou cibulí, špetkou drceného kmínu a svrchu ještě trochu přisolíme. Mírně podlijeme a dáme péct (180°C/45-50 minut).

Upečené vyjmeme, do výpeku přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, případně je-li omáčka příliš hustá, přiředíme vodou a necháme povařit. Podle chuti přisolíme a připepříme. Omáčka má být mírně zahoustlá s vůní zelí a slaniny.

Vhodnou přílohou je houskový knedlík.

—————

Kapustové závitky s mletým masem

Kapustové závitky s mletým masem
  • 8 větších kapustových listů
  • kousek cibule
  • česnek
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 8 malých plátků anglické slaniny
  • sůl

Nádivka:

  • 300 g mletého hovězího i vepřového masa
  • 1 rohlík
  • 1 bílek nebo 1 malé vejce
  • sůl
  • kousek cibule
  • česnek
  • mletý pepř

Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žebra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.

Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokapeme vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělníme a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, rozetřeným česnekem, drobně nakrájenou cibulí a pepřem.

—————

Plněné kapustové listy

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 700 ml masového vývaru
  • 200 g mletého masa
  • 50 g rýže
  • 200 g rajčat
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř

Na sádle orstujte 2 cibulky a česnek. Přidejte maso, přimíchejte nakrájená rajčata, protlak, rýži a bobkový list. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, promíchejte a duste do změknutí rýže a zredukování omáčky. Pak vyjměte bobkový list. Kapustu spařte 3 minuty, osušte, naplňte směsí, zabalte a převažte. Na másle opražte cibulku, přidejte naplněné listy a podlijte 200 ml vývaru a duste asi 15 minut.

—————

Plněné zelné listy

 

  • 1 hlávka zelí
  • 400 g mletého masa
  • 2 rohlíky
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • sůl
  • pepř
  • 8 delších plátků anglické slaniny
  • 1 rajčatový protlak
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké  mouky

 

Zelí zbavené vrchních ovadlých listů vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme. Po zchladnutí zelí rozebereme na jednotlivé listy, srdíčko hlávky rozsekáme nadrobno. Náplň připravíme smícháním mletého masa s rohlíky namočenými ve vodě, které jsme vymačkali, srdíčkem zelí, drobně nakrájenou jednou cibulí, solí a pepřem.

Na prkénko dáme vždy 2 až 3 zelné listy přes sebe, náplň svineme do závitku a každý závitek obalíme pruhem slaniny. Na rozehřátém tuku osmahneme druhou cibuli, přidáme závitky, opečeme je, podlijeme trochou vody nebo vývaru. Pak dusíme půl hodiny pod poklicí, nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s moukou a protlakem a povaříme.

—————

Sarma

 

  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 2 vejce
  • 150 g vařené rýže
  • 500 g hlávkového zelí
  • 250 g kysaného zelí
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 velké cibule
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř

 

Maso promícháme se studenou vařenou rýží, vejci, solí, pepřem a jednou drobně nakrájenou cibulí. Zelí rozebereme na listy, spaříme je vroucí osolenou vodou, silné části listů naklepeme a plníme listy masovou směsí, stáčíme je do závitků.

V pekáčku zahřejeme sádlo a na něm dozlatova osmažíme druhou nakrájenou cibuli, rozložíme na ni zelné závitky, rajčatový protlak, rozprostřeme kysané zelí, zastříkneme vodou nebo vínem a dusíme pod poklicí doměkka. Nakonec odkryjeme apřidáme smetanu, prohřejeme a podáváme třeba s rýží nebo s chlebem.

—————

Zapékané zelné závitky

 

4 porce

  • 8 listů bílého zelí
  • 4 nožičky párků
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 80 g eidamu
  • 20 g másla
  • 2 rajčata
  • 8 plátků anglické slaniny
  • lžíce sekané jarní cibulky 

Náplň: 

  • 200 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

Zelné listy očistíme a spaříme v horké vodě, aby změkly. Tvrdší žebra opatrně rozklepeme paličkou na maso.

Náplň: Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Dáme ji do mísy, přidáme mleté aso, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.

Mleté maso rozdělíme na zelné listy, položíme na ně vždy půl nožičky párku a závitky svineme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní závitky. Rajčata omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a rozložíme po obvodu zapékací mísy.

Na závitky poklademe nakrájenou slaninu, zalijem jogurtem a posypeme strouhaným sýrem. Mísu vložíme do předehřáté trouby a závitky pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po upečení je  posypeme sekanou jarní cibulkou. Podáváme s vařenými brambory.

—————