Kuličky

Dalmatské čufty

Dalmatské čufty
  • 500 g mletého masa
  • 2 konzervy drcených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 rohlík
  • 3 sterilované okurky
  • 1 malá konzerva hrášku
  • 1 velká zelená paprika
  • 1 dl smetany na vaření
  • sůl
  • pepř mletý i celý
  • bobkový list
  • nové koření
  • olej
  • 1 vejce

Maso osolíme, opepříme, přidáme vajíčko a ve vodě namočený a vymačkaný rohlík. Ze směsi tvoříme malé šišky, které opečeme na oleji. Potom je dáme stranou, na pánvi zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, koření, vrátíme čufty a dusíme asi půl hodiny. 10 minut před koncem přidáme na proužky nakrájenou papriku. Na závěr vyndáme koření, vmícháme smetanu, okurky a hrášek a necháme přejít varem.

—————

Keftedes (čte se keftedés)

  • 600 g mletého masa (2/3 vepřové, 1/3 hovězí)
  • 600 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 1 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3-5 lžic strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • oregano
  • petrželka
  • máta (čerstvě nasekanou či sušenou)
  • olej na smažení (olivový)

Tzatziki:

  • 1 salátová okurka
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • 1 hlavička česneku
  • sůl

Nastrouháme najemno brambory (jako na náš bramborák) a smícháme je s mletým masem. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, vejce, mouku, strouhanku a všechno koření. Těsto velmi řádně prohněteme. Dle  potřeby můžeme přidat strouhanku tak, aby se z těsta mohly dát vymodelovat kuličky v průměru asi 2-3 cm. Do většího hrnce nalijeme tolik oleje, aby v něm kuličky byly celé ponořené. A smažíme je do zlatova. Keftedes se dají také smažit ve fritéze a usmažené je pokapeme citronem.

Tzatziky připravíme nastrouháním oloupané okurky, kterou smícháme s naškrábaným nebo jemně nastrouhaným česnekem, mírně posolíme a na závěr vmícháme jogurt.

Teplé Keftedes podáváme s chlebem a salátem Tzatziki.

—————

Kuličky v rajské omáčce na 2 způsoby

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 4 543 kJ/ 1 085 kcal

4 porce

  • 2 velké cibule
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazeček koriandru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 100 g strouhanky
  • 600 g mletého masa (hovězí + vepřové)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce směsi koření garam masala
  • 500 g rajčatového pyré
  • 250 g bílého jogurtu

 

Cibuli  nakrájíme najemno, česnek rozmačkáme nebo prolisujeme. Koriandr nasekáme. Maso dáme do mísy, přidáme k němu polovinu nasekané cibule, česnek, koriandr, vejce a sůl a mletý černý pepř. Promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou.

Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky. Na rozpáleném oleji orestujeme zbylou cibuli a koření garam masala, vložíme kuličky a ze všech stran je dozlatova opečeme. Pak zalijeme rajčatovým pyré. Přilijeme asi 200 ml vody a dusíme asi 20 minut.

Hotové kuličky vyndáme, omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, pak je vrátíme zpět, dochutíme solí, mletým pepřem a podle potřeby můžeme i přisladit. Prohřejeme a podáváme s dušenou rýží. Podle chuti můžeme dozdobit bílým jogurtem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kuličky:

  • 300 g mletého masa (hovězí a vepřové)
  • sůl
  • 1 vejce
  • nakrájená cibule
  • 1 lžička mletého pepře
  • rozetřený stroužek česneku
  • strouhanka
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 cibule
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 lžíce chilli kečupu
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 lžíce meruňkové zavařeniny
  • olej
  • sůl
  • 1 mladá cuketa

 

Mleté maso promícháme s ostatními surovinami a vytvoříme kuličky, které osmažíme na oleji. Při tvorbě omáčky necháme nejprve na oleji zesklovatět cibuli, pak přidáme rajčata i se šťávou, kečup a vývar. Osolíme, dochutíme zavařeninou a 15 minut povaříme. Oloupeme cuketu, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky, které 5 minut povaříme v nálevu ze sladkokyselých okurek.

Na talíře rozdělíme masové kuličky a plátky cukety. Přelijeme rajskou omáčkou a podáváme s rýží.

—————

Lví hlavy

 

 

  • 500 g mletého masa
  • 30 g sušených hub
  • 2 cibule
  • zázvor
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce bílého vína
  • sůl
  • lžička cukru
  • 250 g kysaného zelí
  • 4 lžíce oleje
  • šálek vývaru

 

Namočené houby spolu s cibulí nakrájíme nadrobno, přidáme mleté maso, zázvor, víno, sójovku, sůl, cukr a všechno dobře promícháme. Ze směsi zformujeme asi 8 koulí. Zelí vložíme do rozpáleného oleje a necháme trochu nasáknout. Pak na ně položíme masové koule, zalijeme vývarem a podusíme (asi půl hodiny). Podáváme s rýží.

—————

Masové kuličky

 

4 porce 

  • 2 lžíce strouhanky
  • 1,25 dl mléka
  • 50 g strouhané cibule
  • 400 g mletého masa
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 2,5 dl masového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 1 jablko
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce ostré hořčice
  • kari koření
  • 4 lžíce smetany
  • 1 špetka cukru

 

Půlku oloupané cibule nastrouháme, smícháme s mlékem a strouhankou a pak přidáme mleté maso a vejce. Směs osolíme, opepříme a vymodelujeme z ní středně velké kuličky. Vložíme je do vroucího masového vývaru, stáhneme plamen a při mírném bublání uvaříme. Z oloupaného jablka odstraníme jádřinec a spolu s druhou půlkou cibule je nakrájíme na kostičky. Cibuli pak zpěníme na másle, zahustíme hladkou moukou, vmícháme připravené jablko a podklad při mírné teplotě podusíme. Přidáme  hořčici, kari, smetanu a dolijeme vývar, v němž se připravovaly masové koule. Omáčku ještě 10 minut povaříme, podle chuti osolíme, opepříme a pak do ní vložíme pikantní kuličky. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Masové kuličky s hořčičnou omáčkou

 

4 porce

  • 500 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 250 ml vývaru
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 150 g vařených brambor
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 250 ml 12% smetany
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce hrobozrnné hořčice
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 cibule
  • olej

Příloha: 

  • 600 g nových brambor
  • 2 lžíce nasekaného kopru

 

Vychlazené maso osolíme a vmícháme k němu smetanu. Když se propojí, přidáme kostičky cibule a prolisované brambory. Dáme na 15 minut do chladna.

Z hmoty vymodelujeme malé kuličky, které na oleji opečeme.

Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme a 10 minut povaříme. Přidáme smetanu s hořčicí a ještě 5 minut vaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. V omáčce prohřejeme kuličky a hrášek, opepříme. Brambory obalíme v kopru.

—————

Masové kuličky s omáčkou z pečeného česneku a sušených rajčat

 

asi 50 kuliček 

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 brambora
  • 1 vejce
  • 80 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • hrstka jemně nasekané petrželky

Omáčka: 

  • 1 palice česneku
  • hrst petrželky a pažitky
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 50 g sušených rajčat
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Troubu rozehřejte na 200 °C. Palici česneku zbavte vrchní vrstvy, zabalte ji do alobalu a vložte do trouby na 25 minut. Poté česnek rozbalte a nechte zchladnout.

Oloupanou cibuli nakrájejte na velmi drobné kostičky, vsypte je do misky a přidejte oloupaný a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte s masem, strouhankou, najemno nastrouhanou bramborou, vajíčkem, parmazánem a petrželkou. Osolte, opepřete a opět dobře promíchejte.

Ze směsi vytvořte kuličky o průměru asi 2 cm a naskládejte je do pekáče vymazaného pečícím papírem. Pečte asi 15 minut.

Do mixéru vymačkajte z česnekové palice upečené a změklé stroužky, přidejte hrst petrželky a pažitky, olivový olej, citronovou šťávu a nasekaná rajčata. Krátce promixujte. Masové kuličky podávejte s omáčkou na namáčení. Ozdobte je nasekanými lístky polníčku, rukoly nebo baby špenátu.

 

TIP: Ke kuličkám můžeme přidat místo omáčky jen jogurt, doplněný prolisovaným česnekem a bylinkami.

—————

Masové kuličky se zázvorem

 

 

  • 500 g mletého masa podle vlastního výběru
  • lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce nasekané natě z petržele nebo celeru
  • sůl
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • olej na smažení

 

Maso smícháme se všemi přísadami a dáme odpočinout aspoň na dvě hodiny do ledničky. Prsty namočenými ve studené vodě tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a smažíme dorůžova na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem a chlebem.

—————

Švédské masové koule

 

Mleté hovězí a vepřové maso smísíme s vejcem a v mléce rozmočenou houskou, osolíme, opepříme, můžeme použít i koření pro mleté maso. Přidáme nakrájenou cibuli, třeba i jemně nakrájené zelené bylinky a kečup. Do směsi přisypeme trochu mouky, podle potřeby strouhanku, uhněteme ji a vytváříme z ní kuličky o průměru 3 - 4 cm. Ty ze všech stran opečeme na oleji na pánvi a pod pokličkou ještě pořádně podusíme. Podáváme s rýží, bramborami nebo jen s pečivem. Zapíjíme červeným vínem.

—————