Sekaná

Františkova sekaná pečeně

Františkova sekaná pečeně
  • 400 g hovězího masa bez kosti
  • 200 g vepřového masa bez kosti
  • 2 žemle
  • mléko
  • sůl
  • 1 vejce
  • kousek cibule
  • česnek
  • mletý pepř
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • kousek slaniny
  • olej
  • 1 párek
  • strouhanka

Žemle nakrájíme na plátky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout. Hovězí i vepřové maso umeleme, pak umeleme i žemle. Ke směsi přidáme sůl, vejce, drobně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, pepř, slaninu nakrájenou na kostičky a vše dobře promícháme. Podle potřeby přidáme mouku a strouhanku a opět promícháme.

Na navlhčeném prkénku uděláme ze směsi obdélník, podélně doprostřed položíme párek, těsto stočíme do tvaru šišky a spojem dolů položíme na vymaštěný pekáček. Sekanou předpečeme v hodně vyhřáté troubě, po chvilce příkon tepla zmírníme, podlijeme trochou vody a pečeme, přitom ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. Podáváme s bramborovým salátem.

—————

Plněná sekaná v listovém těstě

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 4 093 kJ/ 977 kcal

6 porcí

  • 1 bílá cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • 2 hrsti strouhanky
  • sušená majoránka
  • 4 vařená vejce
  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Mleté vepřové i hovězí maso dáme do mísy. Osolíme ho, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, vejce, hladkou mouku, strouhanku a majoránku. Vše důkladně pormícháme a prohněteme.

Masovou směs rozválíme na mikrotenové fólii na silnější obdélníkový plát. Do středu položíme vejce uvařená natvrdo. Plát masa zavineme a povrch uhladíme. Naplněnou sekanou dáme do pekáčku, podlijeme 200 ml vody a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 45 minut. Upečenou sekanou necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále a zabalíme do něj vychladlou sekanou. Ze zbyléhé těsta vykrojíme lístečky. Těsto na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem. Ozdobíme ho vykrojenými lístečky a opět potřeme vejcem. Sekanou položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ji při 220 °C asi 5 minut. Potom teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 25 minut. Hotovou sekanou necháme vychladnout a nakrájíme.

—————

Roláda z mletého masa plněná špenátem

 

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 500 g mletého masa
  • 200 g listového špenátu
  • 2 staré housky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička oleje a másla
  • pepř
  • sůl

Housky nakrájejte, zalijte mlékem a pak vymačkejte. Polovinu smíchejte s masem, vejcem a kořením. Špenát spařte a nasekejte. Rozehřejte olej, málo, osmahněte na něm česnek, přidejte špenát, zbytek housky, vejce a sýr. Promíchejte a nechte ztuhnout.

Na zvlhčený pečící papír dejte maso, rozetřete do výšky asi 1,5 cm. Na něj dejte špenát, sýr, srolujte a na koncích svažte. Pečte 40 minut při 200 °C.

—————

Sekaná s červenou řepou

 

4 porce

  • 1 bulva oloupané červené řepy (asi 200 g)
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 400 g mletého vepřového masa
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 vejce
  • strouhanka na zahuštění
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Řepu rozpůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po zchladnutí ji nakrájíme na hranolky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Vychlazené mleté maso osolíme, opepříme a mícháme, dokud se nezačne lepit. Pak do něj zapracujeme vejce, cibuli a česnek. Dle potřeby zahustíme strouhankou a rozprostřeme do obdélníku. Poklademe ho řepou,  zavineme a vytvoříme šišku.

Sekanou v pekáčku podlejeme a pečeme při 180 °C asi hodinu. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vodou.

—————

Sekaná se salátovou okurkou

 

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 750 g mletého masa
  • 200 g žampionů
  • 150 g salátové okurky
  • 50 g slaniny
  • 1 žemle
  • 2 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř
  • trocha citronové kůry

 

Nakrájené žampiony osolíme, opepříme a osmahneme. Salátovou okurku zbavíme jadérek a nakrájíme. Cibuli nasekáme, smícháme se zvlhčenou žemlí, masem, vejcem, hořčicí a prohněteme. Směs podle chuti dosolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru.

Vmícháme okurku a žampiony a z masové hmoty vlhkýma rukama vytvoříme šišku. Pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě, mírně podléváme vlažnou vodou. Podáváme s braborami, kaší nebo salátem.

—————

Sekaná v bramborovém župánku

 

  • 500 g mletého masa
  • 1 kg brambor
  • cibule
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • lžička mletého pepře
  • 2 feferonky
  • špetka máty peprné
  • lžíce másla
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení

 

Vařené brambory nastrouháme nebo rozmačkáme a osolíme. Nasekanou cibulku osmažíme na másle, přidáme maso, drobně nakrájené feferonky, koření a sůl. Směs chvílí smažíme a necháme vychladnout. Z rozmačkaných brambor a 2 vajec tvoříme placičky, poklademe na ně kuličky z masové směsi a pečlivě zabalíme. Namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s kečupem a dušenou zeleninou.

—————

Štěpánská sekaná pečeně

Štěpánská sekaná pečeně
  • 500 g mletého masa (vepřové a hovězí nebo jen vepřové)
  • 100 g uzeného masa
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • olej
  • česnek
  • mletý pepř
  • hladká mouka
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • alobal

Rohlíky nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, necháme prosáknout, pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu a dobře je rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, drobně nakrájenou a na oleji usmaženou cibuli, rozetřený česnek, pepř a vše promícháme. Směs zahustíme hladkou moukou a nakonec vmícháme uzené maso nakrájené na kostičky.

Alobal potřeme olejem, z masové směsi na něm vytvarujeme obdélník, podélně jej poklademe vařenými vejci a masovou směs vytvarujeme do formy válečku. Zabalíme ho do alobalu, vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a upečeme ve středně vyhřáté troubě (30 - 40 minut).

Po této době alobal nahoře nastřihneme a sekanou ještě krátce dopečeme, aby na povrchu zčervenala. Podáváme teplou nebo studenou.

—————

Velikonoční sekaná pečeně

 

  • 30 dkg vepřového masa
  • 30 dkg hovězího masa
  • 15 dkg uzeného bůčku
  • 2 žemle
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička sádla
  • 4 vařená vejce
  • sůl
  • mletý pepř

Polovinu uzeného bůčku nakrájíme  na plátky, zbytek bůčku a vepřové s hovězím masem umeleme spolu s navlhčenými žemlemi (bud v  mléce nebo ve vývaru). Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, vejce, žloutek a na sádle osmaženou cibulku. Vše dobře promícháme, na vlhké utěrce trochu roztlačíme a poklademe plátky uzeného bůčku a plátky vařených vajec. Svineme do válečku a dáme na sádlo do pekáče. Potřeme rozšlehaným bílkem, aby sekaná během pečení nepraskala. Pečeme asi 45 minut.

—————