Sekaná
Františkova sekaná pečeně
- 400 g hovězího masa bez kosti
- 200 g vepřového masa bez kosti
- 2 žemle
- mléko
- sůl
- 1 vejce
- kousek cibule
- česnek
- mletý pepř
- 2 lžíce polohrubé mouky
- kousek slaniny
- olej
- 1 párek
- strouhanka
Žemle nakrájíme na plátky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout. Hovězí i vepřové maso umeleme, pak umeleme i žemle. Ke směsi přidáme sůl, vejce, drobně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, pepř, slaninu nakrájenou na kostičky a vše dobře promícháme. Podle potřeby přidáme mouku a strouhanku a opět promícháme.
Na navlhčeném prkénku uděláme ze směsi obdélník, podélně doprostřed položíme párek, těsto stočíme do tvaru šišky a spojem dolů položíme na vymaštěný pekáček. Sekanou předpečeme v hodně vyhřáté troubě, po chvilce příkon tepla zmírníme, podlijeme trochou vody a pečeme, přitom ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. Podáváme s bramborovým salátem.
—————
Plněná sekaná v listovém těstě
Doba přípravy: 90 minut
1 porce asi 4 093 kJ/ 977 kcal
6 porcí
- 1 bílá cibule
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g mletého vepřového masa
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl
- mletý pepř
- 3 vejce
- 40 g hladké mouky
- 2 hrsti strouhanky
- sušená majoránka
- 4 vařená vejce
- 400 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Mleté vepřové i hovězí maso dáme do mísy. Osolíme ho, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, vejce, hladkou mouku, strouhanku a majoránku. Vše důkladně pormícháme a prohněteme.
Masovou směs rozválíme na mikrotenové fólii na silnější obdélníkový plát. Do středu položíme vejce uvařená natvrdo. Plát masa zavineme a povrch uhladíme. Naplněnou sekanou dáme do pekáčku, podlijeme 200 ml vody a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 45 minut. Upečenou sekanou necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále a zabalíme do něj vychladlou sekanou. Ze zbyléhé těsta vykrojíme lístečky. Těsto na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem. Ozdobíme ho vykrojenými lístečky a opět potřeme vejcem. Sekanou položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ji při 220 °C asi 5 minut. Potom teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 25 minut. Hotovou sekanou necháme vychladnout a nakrájíme.
—————
Roláda z mletého masa plněná špenátem
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 500 g mletého masa
- 200 g listového špenátu
- 2 staré housky
- 3 lžíce strouhanky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička oleje a másla
- pepř
- sůl
Housky nakrájejte, zalijte mlékem a pak vymačkejte. Polovinu smíchejte s masem, vejcem a kořením. Špenát spařte a nasekejte. Rozehřejte olej, málo, osmahněte na něm česnek, přidejte špenát, zbytek housky, vejce a sýr. Promíchejte a nechte ztuhnout.
Na zvlhčený pečící papír dejte maso, rozetřete do výšky asi 1,5 cm. Na něj dejte špenát, sýr, srolujte a na koncích svažte. Pečte 40 minut při 200 °C.
—————
Sekaná s červenou řepou
4 porce
- 1 bulva oloupané červené řepy (asi 200 g)
- 1 oloupaná cibule
- 2 oloupané stroužky česneku
- 400 g mletého hovězího masa
- 400 g mletého vepřového masa
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 vejce
- strouhanka na zahuštění
- čerstvá zelenina na ozdobu
Řepu rozpůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po zchladnutí ji nakrájíme na hranolky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Vychlazené mleté maso osolíme, opepříme a mícháme, dokud se nezačne lepit. Pak do něj zapracujeme vejce, cibuli a česnek. Dle potřeby zahustíme strouhankou a rozprostřeme do obdélníku. Poklademe ho řepou, zavineme a vytvoříme šišku.
Sekanou v pekáčku podlejeme a pečeme při 180 °C asi hodinu. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vodou.
—————
Sekaná se salátovou okurkou
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 750 g mletého masa
- 200 g žampionů
- 150 g salátové okurky
- 50 g slaniny
- 1 žemle
- 2 vejce
- 1 lžička hořčice
- sůl, pepř
- trocha citronové kůry
Nakrájené žampiony osolíme, opepříme a osmahneme. Salátovou okurku zbavíme jadérek a nakrájíme. Cibuli nasekáme, smícháme se zvlhčenou žemlí, masem, vejcem, hořčicí a prohněteme. Směs podle chuti dosolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru.
Vmícháme okurku a žampiony a z masové hmoty vlhkýma rukama vytvoříme šišku. Pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě, mírně podléváme vlažnou vodou. Podáváme s braborami, kaší nebo salátem.
—————
Sekaná v bramborovém župánku
- 500 g mletého masa
- 1 kg brambor
- cibule
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- lžička mletého pepře
- 2 feferonky
- špetka máty peprné
- lžíce másla
- 4 vejce
- strouhanka
- sůl
- olej na smažení
Vařené brambory nastrouháme nebo rozmačkáme a osolíme. Nasekanou cibulku osmažíme na másle, přidáme maso, drobně nakrájené feferonky, koření a sůl. Směs chvílí smažíme a necháme vychladnout. Z rozmačkaných brambor a 2 vajec tvoříme placičky, poklademe na ně kuličky z masové směsi a pečlivě zabalíme. Namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s kečupem a dušenou zeleninou.
—————
Štěpánská sekaná pečeně
- 500 g mletého masa (vepřové a hovězí nebo jen vepřové)
- 100 g uzeného masa
- 2 rohlíky
- 1 vejce
- 1 cibule
- olej
- česnek
- mletý pepř
- hladká mouka
- 3 vejce uvařená natvrdo
- alobal
Rohlíky nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, necháme prosáknout, pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu a dobře je rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, drobně nakrájenou a na oleji usmaženou cibuli, rozetřený česnek, pepř a vše promícháme. Směs zahustíme hladkou moukou a nakonec vmícháme uzené maso nakrájené na kostičky.
Alobal potřeme olejem, z masové směsi na něm vytvarujeme obdélník, podélně jej poklademe vařenými vejci a masovou směs vytvarujeme do formy válečku. Zabalíme ho do alobalu, vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a upečeme ve středně vyhřáté troubě (30 - 40 minut).
Po této době alobal nahoře nastřihneme a sekanou ještě krátce dopečeme, aby na povrchu zčervenala. Podáváme teplou nebo studenou.
—————
Velikonoční sekaná pečeně
- 30 dkg vepřového masa
- 30 dkg hovězího masa
- 15 dkg uzeného bůčku
- 2 žemle
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička sádla
- 4 vařená vejce
- sůl
- mletý pepř
Polovinu uzeného bůčku nakrájíme na plátky, zbytek bůčku a vepřové s hovězím masem umeleme spolu s navlhčenými žemlemi (bud v mléce nebo ve vývaru). Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, vejce, žloutek a na sádle osmaženou cibulku. Vše dobře promícháme, na vlhké utěrce trochu roztlačíme a poklademe plátky uzeného bůčku a plátky vařených vajec. Svineme do válečku a dáme na sádlo do pekáče. Potřeme rozšlehaným bílkem, aby sekaná během pečení nepraskala. Pečeme asi 45 minut.
—————