Bábovky
Babiččina bábovka
Utře se 11 dkg másla, 14 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, čtvrt kila hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, citrónová kůra, hrst strouhaných oříšků. Přidá se trochu mléka a z 1 - 2 bílků sníh. Vlije se do vymazané a vysypané formy a upeče.
—————
Bábovičky s čokoládou a jablky
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 2 044 kJ/574 kcal
6 kousků
- 300 g jablek
- 100 g másla nebo hery
- 200 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 40 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g čokolády na vaření
- tuk a mouka na formičky
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s cukrem do pěny. Pak zašleháme vejce a vmícháme vlažné mléko. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhaná jablka.
Formičky o průměru 10 cm důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do nich nalijeme a povrch uhladíme. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme krátce ve formičkách vychladnout a pak vyklopíme.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, vychladlé bábovičky ozdobně přestříkáme a necháme ztuhnout. Pak můžeme podávat.
—————
Bábovka s kandovaným ovocem
Doba přípravy: asi 2,5 hodiny
1 kousek zhruba 1 653 kJ/ 395 kcal
12 kousků
- 500 g polohrubé mouky
- 35 g droždí
- 150 g cukru
- 125 ml mléka
- 120 g másla
- 4 vejce
- špetka soli
- 125 g smetany
- 80 g krájeného kandovaného ovoce
- 50 ml rumu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g oloupaných mandlí
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zasypeme lžící mouky a necháme v teple po dobu asi 15 minut vzejít kvásek. Do hluboké mísy rozkrájíme změklé máslo, přidáme vejce, zbytek cukru, špetku soli a smetanu. Elektrickým šlehačem vše vyšleháme do husté bílé pěny.
Do druhé mísy prosijeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vyšlehanou vaječnou pěnu, nadrobno pokrájené kandované ovoce, trochu rumu a citronovou šťávu. Těsto hněteme tak dlouho, až na jeho povrchu začnou tvořit bubliny. Potom ho přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Bábovkovou formu pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem. Do každé prohlubně formy potom položíme několk mandlí a zalijeme vykynutým těstem. Ve formě potom necháme těsto ještě asi 15 minut kynout.
Formu vsuneme do trouby vyhřáté na 180 °C a bábovku pečeme na spodním roštu asi 60 - 70 minut. Upečenou bábovku potom opatrně, aby se nesrazila, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme ji vychladnout. Pokud bábovka nechce z formy ven, položíme na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Ještě než úplně vychladne, posypeme ji moučkovým cukrem a až zcela vychladlou ji krájíme na jednotlivé porce.
—————
Bábovka s rumovou polevou
16 kousků
- 450 g hladké mouky
- 570 g krupicového cukru
- 450 ml vody
- 300 ml rumu
- 200 ml mléka
- 150 g másla
- 6 vajec
- 1 sáček sušeného droždí
- tuk a hrubá mouka na formu
- sůl
Polovinu mouky smícháme se 70 g cukru, solí, droždím, mlékem a vejci. Šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a zbylou mouku. Formu vymažeme, vysypeme. Těsto v ní necháme 30 minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut, při teplotě 180 °C dopékáme 15 minut.
Povaříme rum, vodu a cukr. Vychladlou polevou moučník přelijeme a dáme jej na 4 hodiny do chladu. Přitom ho průběžně poléváme zbylou polevou.
—————
Bábovka tropicana
16 kousků
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 100 g solamylu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky prášku do pečiva
- kousky kůry z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 380 ml mléka
- 250 g rybízové marmelády
- 150 g změklého másla
- 80 g krupicového cukru
- 50 ml rumu
- 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
Dozdobení:
- 200 g čokoládové polevy
- 100 g opražených kokosových lupínků
- 1 karambola
Máslo s kůrou a cukry vyšleháme do pěny. Postupně přidáme vejce a mouku prosátou se solamylem a kypřícím práškem. Pečeme při 180 °C asi 50 minut. Hotovou bábovku vyklopíme.
Pudink připravíme dle návodu. Když začne houstnout, odstavíme ho a necháme, za občasného promíchání, zchladnout. Poté do něj zašleháme máslo a vymícháme hladký krém.
V misce rozmícháme marmeládu s rumem. Bábovku dvakrát vodorovně prokrojíme. Spodní díl potřeme ochucenou marmeládou a krémem. Položíme na něj prostřední díl. Potřeme ho opět marmeládou i krémem a přiklopíme svrchním dílem.
Karambolu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Bábovku dáme na kovovou mřížku. polijeme ji rozehřátou polevou, ozdobíme kokosovými lupínky a karambolou.
—————
Bábovka z dětské krupičky
16 kousků
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g dětské krupičky
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 50 g rozinek
- tuk a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr na posypání
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme.
Do vaječné směsi vmícháme tvaroh a krupičku promísenou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme rozinky.
Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 50 minut. Upečenou bábovku necháme chvilku vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Bramborová bábovka
- 1/4 kg hrubé mouky
- 1/4 kg brambor
- 2 vejce
- 6 dkg másla
- 15 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- trocha strouhané čokolády na posypání
- strouhanka
Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Pak ušleháme do pěny žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem a máslem. Brambory jemně nastrouháme a spolu s moukou, práškem do pečiva a bílkovým sněhem přidáme do pěnové směsi, pořádně promícháme. Vzniklé těsto pečeme necelou hodinu ve vymaštěné a strouhankou vysypané formě. Po vyklopení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme čokoládou.
—————
Bramborová bábovka s mákem
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 306 kcal/ 1 282 kJ
16 kousků
Maková náplň:
- 150 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g mletého máku
Těsto:
- 80 g hery
- 2 vejce
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g ve slupce vařených brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná kůra z 1/2 citronu
- cukr na posypání
- tuk a hrubá mouka na formu
Mléko přivedeme k varu s máslem, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přidáme mletý mák, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a vše utřeme do pěny.
Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Po částech je vmícháme do hmoty společně s nastrouhanou citronovou kůrou.
Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do směsi. Nakonec přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a všechno zpracujeme na hustší těsto.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji jednou třetinou těsta, pak dáme polovinu makové náplně, na ni druhou třetinu těsta a zbytek náplně. Na povrch dáme zbylé těsto a uhladíme.
Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 60 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Čokoládová bábovka se závojem
16 kousků
Těsto:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 50 g čokolády na vaření
- 150 ml oleje
- 150 ml zakysané smetany
- 260 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 20 g kakaa
- tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
- 200 g másla
- 200 ml slazeného kondenzovaného mléka
Dohotovení:
- 150 g bílé čokoládové polevy
- hoblinky bílé čokolády a cukrové perličky na ozdobu
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, přilijeme rozehřátou čokoládu a za šlehání přidáváme olej a zakysanou smetanu. Pak zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem. Pečeme při 150 °C asi 50 minut.
Z másla a kondenzovaného mléka utřeme krém, který namažeme do prokrojené bábovky. Rozehřátou čokoládovou polevou bábovku polijeme a ztuhlou ji dozdobíme.
—————
Čokoládové bábovičky
6 kousků
- 500 ml mléka
- 60 g hořké čokolády
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 35 g dětské krupičky
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- moučkový cukr na posypání
- maliny na ozdobu
Mléko svaříme s krupicovým i vanilkovým cukrem. Přimícháme krupičku, máslo a směs za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.
Kaši odstavíme, vmícháme do ní žloutky a kousky čokolády, kterou necháme rozpustit. Formičky na bábovičky vypláchneme studenou vodou a vlijeme do nich teplou čokoládovou kaši.
Vychladlé bábovičky uložíme do lednice nejméně na 2 hodiny. Poté je vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.
—————