Bábovky

Babiččina bábovka

 

Utře se 11 dkg másla, 14 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, čtvrt kila hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, citrónová kůra, hrst strouhaných oříšků. Přidá se trochu mléka a z 1 - 2 bílků sníh. Vlije se do vymazané a vysypané formy a upeče.

—————

Bábovičky s čokoládou a jablky

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 2 044 kJ/574 kcal

6 kousků

  • 300 g jablek
  • 100 g másla nebo hery
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 40 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g čokolády na vaření
  • tuk a mouka na formičky

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s cukrem do pěny. Pak zašleháme vejce a vmícháme vlažné mléko. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhaná jablka.

Formičky o průměru 10 cm důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do nich nalijeme a povrch uhladíme. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme krátce ve formičkách vychladnout a pak vyklopíme.

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, vychladlé bábovičky ozdobně přestříkáme a necháme ztuhnout. Pak můžeme podávat.

—————

Bábovka s kandovaným ovocem

 

Doba přípravy: asi 2,5 hodiny

1 kousek zhruba 1 653 kJ/ 395 kcal

12 kousků

  • 500 g polohrubé mouky
  • 35 g droždí
  • 150 g cukru
  • 125 ml mléka
  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 125 g smetany
  • 80 g krájeného kandovaného ovoce
  • 50 ml rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g oloupaných mandlí
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Do hrnku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zasypeme lžící mouky a necháme v teple po dobu asi 15 minut vzejít kvásek. Do hluboké mísy rozkrájíme změklé máslo, přidáme vejce, zbytek cukru, špetku soli a smetanu. Elektrickým šlehačem vše vyšleháme do husté bílé pěny.

Do druhé mísy prosijeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vyšlehanou vaječnou pěnu, nadrobno pokrájené kandované ovoce, trochu rumu a citronovou šťávu. Těsto hněteme tak dlouho, až na jeho povrchu začnou tvořit bubliny. Potom ho přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

Bábovkovou formu pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem. Do každé prohlubně formy potom položíme několk mandlí a zalijeme vykynutým těstem. Ve formě potom necháme těsto ještě asi 15 minut kynout.

Formu vsuneme do trouby vyhřáté na 180 °C a bábovku pečeme na spodním roštu asi 60 - 70 minut. Upečenou bábovku potom opatrně, aby se nesrazila, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme ji vychladnout. Pokud bábovka nechce z formy ven, položíme na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Ještě než úplně vychladne, posypeme ji moučkovým cukrem a až zcela vychladlou ji krájíme na jednotlivé porce.

—————

Bábovka s rumovou polevou

 

16 kousků 

  • 450 g hladké mouky
  • 570 g krupicového cukru
  • 450 ml vody
  • 300 ml rumu
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • 6 vajec
  • 1 sáček sušeného droždí
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • sůl

 

Polovinu mouky smícháme se 70 g cukru, solí, droždím, mlékem a vejci. Šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a zbylou mouku. Formu vymažeme, vysypeme. Těsto v ní necháme 30 minut kynout.

Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut, při teplotě 180 °C dopékáme 15 minut.

Povaříme rum, vodu a cukr. Vychladlou polevou moučník přelijeme a dáme jej na 4 hodiny do chladu. Přitom ho průběžně poléváme zbylou polevou.

—————

Bábovka tropicana

 

16 kousků 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 100 g solamylu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • kousky kůry z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Náplň:

  • 380 ml mléka
  • 250 g rybízové marmelády
  • 150 g změklého másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 ml rumu
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku

 Dozdobení: 

  • 200 g čokoládové polevy
  • 100 g opražených kokosových lupínků
  • 1 karambola

 

Máslo s kůrou a cukry vyšleháme do pěny. Postupně přidáme vejce a mouku prosátou se solamylem a kypřícím práškem. Pečeme při 180 °C asi 50 minut. Hotovou bábovku vyklopíme.

Pudink připravíme dle návodu. Když začne houstnout, odstavíme ho a necháme, za občasného promíchání, zchladnout. Poté do něj zašleháme máslo a vymícháme hladký krém.

V misce rozmícháme marmeládu s rumem. Bábovku dvakrát vodorovně prokrojíme. Spodní díl potřeme ochucenou marmeládou a krémem. Položíme na něj prostřední díl. Potřeme ho opět marmeládou i krémem a přiklopíme svrchním dílem.

Karambolu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Bábovku dáme na kovovou mřížku. polijeme ji rozehřátou polevou, ozdobíme kokosovými lupínky a karambolou.

—————

Bábovka z dětské krupičky

 

16 kousků 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g dětské krupičky
  • 150 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g rozinek
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • moučkový cukr na posypání

 

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme.

Do vaječné směsi vmícháme tvaroh a krupičku promísenou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme rozinky.

Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou  a naplníme těstem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 50 minut. Upečenou bábovku necháme chvilku vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme. Před  podáváním pocukrujeme.

—————

Bramborová bábovka

 

 

  • 1/4 kg hrubé mouky
  • 1/4 kg brambor
  • 2 vejce
  • 6 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • trocha strouhané čokolády na posypání
  • strouhanka

 

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Pak ušleháme do pěny žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem a máslem. Brambory jemně nastrouháme a spolu s moukou, práškem do pečiva a bílkovým sněhem přidáme do pěnové směsi, pořádně promícháme. Vzniklé těsto pečeme necelou hodinu ve vymaštěné a strouhankou vysypané formě. Po vyklopení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme čokoládou.

—————

Bramborová bábovka s mákem

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 306 kcal/ 1 282 kJ

16 kousků

 Maková  náplň: 

  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g mletého máku

 Těsto:

  • 80 g hery
  • 2 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g ve slupce vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • cukr na posypání
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Mléko přivedeme k varu s máslem, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přidáme mletý mák, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a vše utřeme do pěny.

Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Po částech je vmícháme do hmoty společně s nastrouhanou citronovou kůrou.

Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do směsi. Nakonec přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a všechno zpracujeme na hustší těsto.

Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji jednou třetinou těsta, pak dáme polovinu makové náplně, na ni druhou třetinu těsta a zbytek náplně. Na povrch dáme zbylé těsto a uhladíme.

Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 60 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, pak vyklopíme na kovovou mřížku a  necháme vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujeme.

—————

Čokoládová bábovka se závojem

 

16 kousků

Těsto:

  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g čokolády na vaření
  • 150 ml oleje
  • 150 ml zakysané smetany
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 g kakaa
  • tuk a hrubá mouka na formu

Krém:

  • 200 g másla
  • 200 ml slazeného kondenzovaného mléka

Dohotovení:

  • 150 g bílé čokoládové polevy
  • hoblinky bílé čokolády a cukrové perličky na ozdobu

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, přilijeme rozehřátou čokoládu a za šlehání přidáváme olej a zakysanou smetanu. Pak zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem. Pečeme při 150 °C asi 50 minut.

Z másla a kondenzovaného mléka utřeme krém, který namažeme do prokrojené bábovky. Rozehřátou čokoládovou polevou bábovku polijeme a ztuhlou ji dozdobíme.

—————

Čokoládové bábovičky

 

6 kousků

  • 500 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 35 g dětské krupičky
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • moučkový cukr na posypání
  • maliny na ozdobu

Mléko svaříme s krupicovým i vanilkovým cukrem. Přimícháme krupičku, máslo a směs za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.

Kaši odstavíme, vmícháme do ní žloutky a kousky čokolády, kterou necháme rozpustit. Formičky na bábovičky vypláchneme studenou vodou a vlijeme do nich teplou čokoládovou kaši.

Vychladlé bábovičky uložíme do lednice nejméně na 2 hodiny. Poté je vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.

—————