Ostatní dezerty
Záhorské štrukle
Na těsto si připravíme půl kila hladké mouky, jedno vejce, lžíci vinného octa (zředíme ho lžící vody). Na náplň budeme potřebovat 600 g měkkého tvarohu, 4 vajíčka, 200 g másla a 1 dcl kyselé smetany, na zapečení sladkou smetanu.
Na vál prosejeme mouku, do důlku rozklepneme vejce, přidáme ocet a trochu vlažné vody. Zpracujeme do hladkého těsta, které rozdělíme na 3 bochníčky, které potřeme olejem, přikryjeme teplou miskou a necháme odpočinout půl hodiny.
Mezitím připravíme náplň - všechny ingredience smícháme dohromady, nakonec přidáme kyselou smetanu. Těsto rozválíme na závin, hotové pláty necháme odpočinout, pokapeme částí másla a dáme třetinu nádivky. Pomocí utěrky svineme jako závin, pak rozkrájíme asi na 10 cm kousky (štrukle). Okraje dobře slepíme k sobě a opatrně vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 10 minut.. Pak štrucle vytáhneme, necháme okapat, dáme na pekáč, zalijeme smetanou a 20 minut zapékáme v troubě při 180 stupních. Podáváme jako dezert.
—————
Zapečené musli
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 378 kcal/ 1 584 kJ
4 porce
- 150 ml bílého jogurtu
- 50 ml jablečné šťávy
- 2 lžíce medu
- 200 g müsli
- 30 g rozinek
- 1 červené jablko
- 1 zelené jablko
- 1 banán
- 50 g kompotovaných meruněk
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky cukru moučka
- čerstvé bylinky na ozdobení (máta, meduňka)
Bílý jogurt dáme do středně velké mísy. Přilijeme jablečnou šťávu a vmícháme 2 lžíce medu. Přisypeme müsli a rozinky a jogurtovou směs ještě jednou promícháme.
Jablka rozpůlíme a odstraníme jádřince. Oloupaný banán a okapané kompotované meruňky nakrájíme na menší kousky, dáme do jiné mísy, zakápneme citronovou šťávou a zlehka promícháme.
Zapékací mističky vymažeme máslem a naplníme jogurtovým müsli. Nahoru dáme nakrájené ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Hotové lehce pocukrujeme a ozdobíme bylinkami.
—————
Rubrika je dále rozdělena :)