Koláče lité
Ananasový koláč
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 6 lžic změklého másla + 3 lžíce studeného másla nakrájeného na kostičky
- 2 vejce
- půl hrnku mléka
- 7 koleček ananasu
- 1 hrnek cukru
Rozšleháme 6 lžic másla s hrnkem cukru do pěny, přidáme vejce, mléko a suché suroviny. Na pečící pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a na karamelu opečeme ananasová kolečka. Pak lžicí naklademe mezi ananas připravené těsto, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Necháme krátce zchladnout a podáváme, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.
—————
Blondies
- 8 lžic másla + máslo na plech
- půl hrnku světlého hnědého cukru
- třetina hrnku krystalového cukru
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- 1 hrnek hladké mouky
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 hrnek nasekané bílé čokolády nebo bílých čokoládových peciček
- 1 hrnek nasekaných ořechů
Troubu předehřejeme na 170 °C, plech pokrytý pečícím papírem vymastíme máslem. Máslo s cukry ušleháme do pěny, přidáme vejce, sůl, prosátou mouku s kypřícím práškem, vmícháme polovinu čokolády a nasekaných ořechů. Těsto rozetřeme na připravený papír a posypeme druhou polovinou čokolády a sekaných ořechů. Pečeme dozlatova asi 45 minut a necháme vychladnout. Pak krájíme na kostky, uchováme v uzavřené krabici dva dny.
—————
Bramborový mandlový koláč s kořením
Doba přípravy: 55 - 60 minut
1 plech
- 5 žloutků
- 200 g cukru krupice
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 120 g strouhaných mandlí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka tlučeného hřebíčku
- 200 g studených nastrouhaných brambor
- 5 bílků
- 3 - 4 lžíce strouhanky
- máslo na vytření plechu
- 4 lžíce pomerančové zavařeniny
- 100 g mandlových lupínků
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, strouhané loupané mandle, skořici, hřebíček a prolisované brambory. Nakonec do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a strouhanku.
Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut. Koláč vyjmeme z trouby, potřeme zavařeninou rozmíchanou se lžící horké vody a posypeme mandlovými lupínky. Koláč vložíme zpět do trouby a minutu až dvě zapečeme pod rozpáleným grilem.
—————
Celozrnný koláč - výborný
- 140 g celozrnné mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 140 g cukru
- 100 g kokosu nebo ořechů, máku, vloček
- 1 dl oleje
- 1 dl vody
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra
Utřeme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Můžeme poklást ovocem a posypat žmolenkou. Ale je výborný i bez ovoce.
—————
Cuketový moučník
- 1 středně velká cuketa
- 3 vejce
- 20 dkg cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 35 dkg polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- drobenka
- mletá skořice
- jablka
V nádobě na mixování umícháme do pěny vajíčka s cukrem a postupně přidáváme další ingredience, nakonec mouku a kypřící prášek. Cuketu nastrouháme najemno, necháme v cedníku okapat a přidáme do vzniklé hmoty, kterou nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na povrch klademe čerstvé ovoce, posypeme drobenkou a skořicí a upečeme.
—————
Dunajské řezy
- 250 g cukru
- 5 vajec
- 125 ml mléka
- 250 g rostlinného tuku na pečení
- 450 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- meruňkový kompot
Na krém:
- 500 ml mléka
- 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- 250 g másla
- 5 lžic cukru
Rozpuštěný tuk smíchejte s cukrem, kakaem a s vejci, přidejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Povrch těsta poklaďte scezenými meruňkami a upečte. Mezitím uvařte pudink z mléka a vanilkového pudinkového prášku. Utřete máslo s cukrem a vešlehejte do studeného pudinku. Vychlazený korpus s meruňkami rovnoměrně potřete krémem a ozdobte kakaem nebo strouhanou čokoládou.
—————
Fofr řezy
- 1 hrnek vlažné vody
- 2 hrnky cukru písek
- 1 hera
- 2 lžíce kakaa
- rum
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Cukr, kakao, rozpuštěnou heru a vlažnou vodu dobře zamícháme. Jeden hrnek hmoty odebereme a vylepšíme ji 2 lžícemi rumu. Do zbytku přidáme vanilkový cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a také trochu rumu. Těsto důkladně zamícháme, rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Na ještě teplý moučník vylijeme polevu z hrnku, posypeme strouhaným kokosem nebo ořechy. Vychladlý krájíme na řezy.
—————
Hop do trouby
- 1 kostka Hery
- 2 skleničky cukru moučka
- 1/2 skleničky vody
- 1 a 1/2 skleničky hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- kokos
V kastrolku rozehřejeme celou kostku tuku, přidáme cukr, vodu, kakao a vše promícháme, nevaříme. Odlijeme 1 sklenku a necháme v ní hmotu ztuhnout. Do zbylé hmoty v kastrůlku přidáme 4 vejce, mouku, prášek do pečiva, vše promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme upéct. Ještě vlažnou buchtu namažeme hmotou ze skleničky a posypeme kakaem.
—————
Hrnkový koláč s ovocem
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek kyselého mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
Všechny suroviny smíchejte a nalejte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu. Poklaďte ovocem podle chuti (rybíz, angrešt, třešně) a posypte strouhaným kokosem. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova. Kraje koláče musí být odloupnuté od plechu.
—————
Jáhlová pochoutka
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 1 balíček jáhel
- 1 l nízkotučného mléka
- 2 jablka
- 1/2 prášku do pečiva
- 20 dkg mletého kokosu
- 4 lžíce kakaa
- špetka soli
- mražené ovoce z lesních plodů
- ovoce na ozdobu
- 5 dkg rozinek
- 5 dkg sušených švestek nebo meruněk
Spařené jáhly uvaříme v mléce. Povaříme spolu se sušeným ovocem a kokosem. Dosladíme, přimícháme prášek do pečiva a polovinu hmoty nalijeme na plech.
Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme na světlou hmotu. Poklademe jablky a zapečeme. Nakrájené díly ozdobíme omáčkou z rozmraženého ovoce.
—————