Hruškové

Hruškové řezy s čokoládovým krémem

 

16 kousků 

Těsto: 

  • 3 vejce
  • 125 g másla
  • 240 g krupicového cukru
  • sůl
  • 4 lžíce mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 100 g čokoládové rýže
  • 5 oloupaných, rozpůlených hrušek zbavených jádřince
  • šťáva z 1 citronu
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • hrušky na ozdobení

Krém: 

  • 200 g nakrájené čokolády
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce rumu

 

Den předem si připravíme krém. Ke smetaně ve varu přisypeme čokoládu a cukr. Scedíme a ochutíme rumem.

Máslo, žloutky, 140 g cukru a sůl utřeme. Bílky vyšleháme dotuha. Do žloutkové hmoty postupně vmícháme mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem, čokoládovou rýži a sníh. Těsto pečeme ve formě při 175 °C asi 35 minut.

Hrušky pokapeme citronovou šťávou a s cukrem je v 1 l vody uvaříme.

Krém vyšleháme a polovinou potřeme korpus. Poklademe hruškami a zakryjeme krémem.

—————

Hruškové řezy s rybízem

 

12 kousků 

  • 6 malých oloupaných hrušek
  • 100 g červeného rybízu
  • 250 g změklého másla nebo tuku na pečení
  • 170 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • máslo a hrubá mouka na pekáček

 

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme žloutky, po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků.

Hrušky podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme jádřince. Pokapeme je citronovou šťávou. Pekáček vymažeme, vysypeme moukou a naplníme těstem. Navrch rozložíme hrušky. Do jejich středů naneseme rybíz. Pečeme při 160 °C asi 40 minut. Vychladlý koláč rozdělíme na řezy tak, aby uprostřed každého byla hruška.

—————

Hruškovo-rybízová bublanina

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 259 kcal/ 1 087 kJ

16 kousků

  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g pudinku s vanilkovou příchutí
  • 180 g másla
  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 200 ml mléka
  • 320 g hrubé mouky
  • 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g hrušek
  • 200 g rybízu

 

Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, krupicového cukru a pudinku s vanilkovou příchutí ušleháme pevný sníh.

Máslo necháme změknout, nakrájíme je na kousky a dáme do misky. Přisypeme moučkový cukr a strouhanou citronovou kůru a vyšleháme do krému. Pak postupně zašleháme žloutky a nakonec přidáme vlažné mléko.

Obě vaječné hmoty opatrně spojíme a po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně, ale zlehka promícháme.

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na kousky. Rybíz opláchneme a stáhneme ze stopek. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Poklademe nakrájenými hruškami, posypeme odkapaným rybízem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 25 minut. Upečený moučník necháme pozvolna vychladnout a nakrájíme na kousky. Na závěr můžeme moučník pocukrovat.

—————

Hruškový koláč zdobený ořechy

 

Doba přípravy: asi 80 minut

12 kousků 

Těsto: 

  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 - 3 lžíce mléka

 Náplň:

  • 5 středně velkých hrušek nebo kompotovaných půlených hrušek
  • 75 g cukru
  • 75 g půlených vlašských ořechů
  • 1 lžíce cukru

 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozvírací formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Měkké máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl šleháme šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Postupně zašleháváme vejce.

Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem a po lžících zapracujeme do vaječné směsi. Spolu s moukou postupně přidáváme také mléko a vypracujeme těsto. Vlijeme je do formy, povrch uhladíme.

Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrájíme z nich jádřince (kompotované hrušky pouze necháme okapat). Jednotlivé kousky ovoce rovnoměrně narovnáme na těsto a pečeme 40 - 50 minut.

Koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Potom jej vyndáme z formy a přesunume na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.

Mělký talíř nebo kousek alobalu slabě potřeme olejem. Na pánvi necháme při mírné teplotě zkaramelizovat cukr a přimícháme půlky ořechových jader. Pomocí dvou lžic je dáme na talíř nebo alobal a necháme vychladnout. Koláč ozdobíme ořechy v karamelu a posypeme cukrem.

—————

Ořechový koláč s hruškami

 

Příprava: asi 80 minut

16 kousků

Těsto: 

  • 250 g vlašských ořechů
  • 1 citron
  • 6 hrušek
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli

 Ozdobení:

  • 1 citron
  • 90 g moučkového cukru

 

Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme. Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Hrušky nadrobno nakrájíme a ihned je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180°C). Vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm.

Olej, moučkový cukr, vejce a žloutek ušleháme do pěny. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a mletým zázvorem. Směs prosejeme na ušlehaná vejce s olejem a opatrně vše promícháme. Přimícháme sekané ořechy a nadrobno pokrájené hrušky. Formu ihned naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 60 minut.

Upečený koláč vyjmeme a necháme asi 15 minut ve formě vychladnout. Potom ho z formy uvolníme a necháme vychladnout na kuchyňské podložce.

Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Utřeme ji s 80 g moučkového cukru, až vznikne hutá tekutá poleva. Koláč na povrchu potřeme polevou a posypeme zbývajícím moučkovým cukrem. K moučníku se báječně hodí ochucená šlehačka. Zvolna ušleháme 200 ml smetany a 1 lžíci cukru. Můžeme přidat najemno nastrouhané ořechy či čokoládu, mletou skořici nebo kokos.

—————