Hruškové
Hruškové řezy s čokoládovým krémem
16 kousků
Těsto:
- 3 vejce
- 125 g másla
- 240 g krupicového cukru
- sůl
- 4 lžíce mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 100 g čokoládové rýže
- 5 oloupaných, rozpůlených hrušek zbavených jádřince
- šťáva z 1 citronu
- tuk a hrubá mouka na formu
- hrušky na ozdobení
Krém:
- 200 g nakrájené čokolády
- 400 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce rumu
Den předem si připravíme krém. Ke smetaně ve varu přisypeme čokoládu a cukr. Scedíme a ochutíme rumem.
Máslo, žloutky, 140 g cukru a sůl utřeme. Bílky vyšleháme dotuha. Do žloutkové hmoty postupně vmícháme mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem, čokoládovou rýži a sníh. Těsto pečeme ve formě při 175 °C asi 35 minut.
Hrušky pokapeme citronovou šťávou a s cukrem je v 1 l vody uvaříme.
Krém vyšleháme a polovinou potřeme korpus. Poklademe hruškami a zakryjeme krémem.
—————
Hruškové řezy s rybízem
12 kousků
- 6 malých oloupaných hrušek
- 100 g červeného rybízu
- 250 g změklého másla nebo tuku na pečení
- 170 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml mléka
- šťáva z 1 citronu
- máslo a hrubá mouka na pekáček
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme žloutky, po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Hrušky podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme jádřince. Pokapeme je citronovou šťávou. Pekáček vymažeme, vysypeme moukou a naplníme těstem. Navrch rozložíme hrušky. Do jejich středů naneseme rybíz. Pečeme při 160 °C asi 40 minut. Vychladlý koláč rozdělíme na řezy tak, aby uprostřed každého byla hruška.
—————
Hruškovo-rybízová bublanina
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 259 kcal/ 1 087 kJ
16 kousků
- 100 g krupicového cukru
- 20 g pudinku s vanilkovou příchutí
- 180 g másla
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 200 ml mléka
- 320 g hrubé mouky
- 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 200 g hrušek
- 200 g rybízu
Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, krupicového cukru a pudinku s vanilkovou příchutí ušleháme pevný sníh.
Máslo necháme změknout, nakrájíme je na kousky a dáme do misky. Přisypeme moučkový cukr a strouhanou citronovou kůru a vyšleháme do krému. Pak postupně zašleháme žloutky a nakonec přidáme vlažné mléko.
Obě vaječné hmoty opatrně spojíme a po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně, ale zlehka promícháme.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na kousky. Rybíz opláchneme a stáhneme ze stopek. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Poklademe nakrájenými hruškami, posypeme odkapaným rybízem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 25 minut. Upečený moučník necháme pozvolna vychladnout a nakrájíme na kousky. Na závěr můžeme moučník pocukrovat.
—————
Hruškový koláč zdobený ořechy
Doba přípravy: asi 80 minut
12 kousků
Těsto:
- 125 g másla
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 - 3 lžíce mléka
Náplň:
- 5 středně velkých hrušek nebo kompotovaných půlených hrušek
- 75 g cukru
- 75 g půlených vlašských ořechů
- 1 lžíce cukru
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozvírací formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Měkké máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl šleháme šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Postupně zašleháváme vejce.
Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem a po lžících zapracujeme do vaječné směsi. Spolu s moukou postupně přidáváme také mléko a vypracujeme těsto. Vlijeme je do formy, povrch uhladíme.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrájíme z nich jádřince (kompotované hrušky pouze necháme okapat). Jednotlivé kousky ovoce rovnoměrně narovnáme na těsto a pečeme 40 - 50 minut.
Koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Potom jej vyndáme z formy a přesunume na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.
Mělký talíř nebo kousek alobalu slabě potřeme olejem. Na pánvi necháme při mírné teplotě zkaramelizovat cukr a přimícháme půlky ořechových jader. Pomocí dvou lžic je dáme na talíř nebo alobal a necháme vychladnout. Koláč ozdobíme ořechy v karamelu a posypeme cukrem.
—————
Ořechový koláč s hruškami
Příprava: asi 80 minut
16 kousků
Těsto:
- 250 g vlašských ořechů
- 1 citron
- 6 hrušek
- 120 ml slunečnicového oleje
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka soli
Ozdobení:
- 1 citron
- 90 g moučkového cukru
Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme. Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Hrušky nadrobno nakrájíme a ihned je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180°C). Vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm.
Olej, moučkový cukr, vejce a žloutek ušleháme do pěny. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a mletým zázvorem. Směs prosejeme na ušlehaná vejce s olejem a opatrně vše promícháme. Přimícháme sekané ořechy a nadrobno pokrájené hrušky. Formu ihned naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 60 minut.
Upečený koláč vyjmeme a necháme asi 15 minut ve formě vychladnout. Potom ho z formy uvolníme a necháme vychladnout na kuchyňské podložce.
Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Utřeme ji s 80 g moučkového cukru, až vznikne hutá tekutá poleva. Koláč na povrchu potřeme polevou a posypeme zbývajícím moučkovým cukrem. K moučníku se báječně hodí ochucená šlehačka. Zvolna ušleháme 200 ml smetany a 1 lžíci cukru. Můžeme přidat najemno nastrouhané ořechy či čokoládu, mletou skořici nebo kokos.
—————