Koláče jiné
Americký koláč
- 250 g hladké mouky
- 160 g 100 % tuku
- špetka soli
- 1/2 šálku ledové vody
- 10 jablek
- skořice
- 1 citron
- 3 rovné lžíce cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 lžíce rozinek
- 1 vanilkový cukr
- pikantní marmeláda
- sekané mandle nebo oříšky
Mouku osolíme a rozdrobíme v ní tuk. Zaděláme ledovou vodu na hustší těsto, vyválíme 2 placky velikosti formy, ve které budeme koláč péct. Formu vymastíme, vysypeme moukou a jeden díl těsta do ní vložíme. Okraje trochu vytáhneme, aby náplň nevytékala.
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, přidáme cukr, rozinky namočené v rumu, skořici a pudinkový prášek. Náplň rozložíme na těsto ve formě, přikryjeme zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě při vyšší teplotě. Po vyjmutí z trouby potřeme marmeládou (např. meruňkovou) a posypeme mandlemi nebo oříšky.
—————
Anglický citronový koláč
Doba přípravy: 90 minut
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 60 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
Citrónový krém:
- 4 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- 300 g cukru
- 1/2 l vody
- 4 vejce
- 1 lžíce másla
- šťáva ze 2 citrónů
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
V míse smícháme mouku, tuk, moučkový cukr, sůl a vejce. Vyválíme těsto. Formu na koláč vymažeme tukem a naplníme ji těstem. V předehřáté troubě pečeme 20 minut na 200 °C.
Na krém smícháme mouku, sůl, 250 g cukru a vodu. Vaříme 10 minut. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky smícháme s uvařenou směsí. Poté smícháme s máslem, citrónovou šťávou a kůrou. Ušleháme na krém.
Do bílků přidáme zbylý cukr a ušleháme. Krém dáme na dno koláče, na něj ušlehaný sníh. Pečeme dalších 30 minut na 150 °C.
—————
Florentýnské řezy
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 lžíce mléka
- 100 g másla
Na náplň:
- 70 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 125 ml šlehačkové smetany
- 100 g mandlových lupínků
- 100 g lískových oříšků
- 50 g kandovaných třešní nebo jiné kandované ovoce
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 70 g ztuženého tuku
Mouku promícháme s kypřícím práškem, moučkovým i vanilkovým cukrem a se špetkou soli, přilijeme mléko, přidáme nastrouhané máslo a vypracujeme hladké těsto. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozdělíme na 2 části a každou rozválíme na obdélník o rozměrech asi 13 x 30 cm. Na náplň rozpustíme za stálého míchání při mírné teplotě máslo, med a moučkový i vanilkový cukr. Do směsi vmícháme šlehačku, mandle, oříšky, kandované ovoce a při mírné teplotě zahříváme za stálého míchání ještě asi 10 minut, až se odpaří většina tekutiny. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vyložíme papírem na pečení. Oba pláty těsta přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě pečema asi 10 minut. Předpečené pruhy těsta vyndáme z trouby, naneseme na ně ořechovou náplň a vložíme zpět do trouby a zapékáme ještě asi 8 - 10 minut.
Na polevu rozlámeme do malého kastrůlku čokoládu na vaření, přidáme tuk, kastrůlek vložíme do větší nádoby s vařící vodou a za stálého míchání polevu rozpustíme. Vychladlé řezy nakrájíme, oba okraje namočíme do čokoládové polevy a na kuchyňské mřížce nebo alobalu necháme ztuhnout.
—————
Koláč s cottage cheese
- 135 g hladké mouky
- 70 g másla
- 35 g moučkového cukru
- sůl
Náplň:
- 360 g (2 balení) cottage cheese Meggle
- 130 g pomazánkového másla
- 2 vejce
- 40 g hrubé mouky
- 65 g cukru
- tuk a mouka na formu
V míse smícháme mouku, máslo, cukr, vejce a zpracujeme tuhé těsto, které rozválíme na plát silný asi 2 mm a přemístíme do vymazané a vysypané formy. Opatrně přitlačíme na dno a pak i do stran po celém obvodu - přesahující odstraňte. Těsto na dně propícháme vidličkou, po obvodu je obložíme pruhem přeloženého alobalu, aby se při pečení udrželo na stěně formy. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 120 °C. Cukr s vejci vyšleháme, přidáme pomazánkové máslo, mouku a nakonec přimícháme cottage. Směs pak nalijeme do formy na upečený korpus a vložíme asi na 1,5 hodiny do trouby. Koláč je hotový, když povrch na okrajích a středu na dotek lehce pruží. Podáváme lehce pocukrovaný, či s ovocem.
—————
Koláč s rybízem a banánem
Doba přípravy: 80 minut
1 kousek asi 1 190 kJ/ 284 kcal
12 kousků
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 120 g změklého másla
- 1 žloutek
- 1 špetka soli
- 1 banán
- citronová šťáva z 1 citronu
- 50 g pískového cukru
- 80 g mandlových lupínků
- asi 300 g rybízu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- tuk na formu
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a sůl. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Kulatou formu o průměru 25 cm vymažeme tukem.
Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme, vložíme do formy, propícháme vidličkou a okraj potřeme vodou. K pokrájenému banánu přidáme mandlové lupínky, rybíz, skořici a sníh z bílků.
Ovocnou směsí naplníme těsto ve formě a překryjeme ji druhým plátem těsta. Okraje dobře přitiskneme a celý koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme zbylými mandlovými lupínky.
Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 35 - 40 minut. Necháme vychladnout a rozkrájíme na porce. Navrch můžeme ještě zdobit šlehačkou.
—————
Křehké řezy s jahodami a rebarborou
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 10 lžic mléka
- 250 g tuku Omega
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 500 g rebarbory
- 250 g jahod
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- cukr podle chuti
- lžíce másla
- moučkový cukr na posypání
Do prosáté mouky s práškem do pečiva nastrouháme tuk, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme hladké těsto. Vyválíme na 2 pláty. Na plech vyložený pečícím papírem dáme jeden plát těsta, pokryjeme ho nakrájenými jahodami a oloupanou spařenou nakrájenou rebarborou, promíchanou s cukrem a pudinkovým práškem. Překryjeme druhým plátem těsta, propícháme ho vidličkou a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dorůžova. Hotový moučník potřeme máslem a pocukrujeme. Krájíme na řezy.
—————
Medovník Margaret
- 60 dkg hladké mouky
- 20 dkg cukru moučky
- 2 celá vejce
- 20 dkg hery
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky jedlé sody
Krém na 1. díl těsta:
- 2/3 másla
- 10 dkg cukru moučky
- vychladlý pudink (3/4 l mléka a 2 a 1/4 vanilkového pudinku)
Ořechová náplň na 2. díl těsta:
- 20 dkg nahrubo rozválených ořechů
- 10 dkg cukru moučky
- 12 dkg hery
- 2 lžíce medu
Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Lehce namažeme 2 plechy tukem a dáme na ně pečící papír. Na stole vyválíme každou polovinu těsta zvlášť, posypeme lehce moukou váleček i povrch těsta a těsto natočíme na váleček a takto ho přeneseme na plech a rozbalíme. Jeden díl rovnou pečeme dozlatova v troubě asi na 200 °C a na druhý před pečením naneseme nahoru ořechovou náplň a pak pečeme rovněž dozlatova.
Příprava ořechové náplně: ingredience chvíli podusíme na mírném ohni a ještě teplé naneseme stěrkou po kousíčkách na syrový těstový díl na plechu a pečeme. Vychladlé upečené pláty jsou tvrdé a dobře se sundají z pečícího papíru. Na jeden plát naneseme krém a druhý plát s ořechovou náplní na plát s krémem překlopíme a lehce přitlačíme. Minimálně 24 hodin necháme hotový moučník odležet.
Příprava krému: máslo s mletým cukrem utřeme do pěny a vmícháme vychladlý pudink.
—————
Obrácený koláč na 3 způsoby
Jablkový koláč
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 110 g studeného másla nakrájeného na malé kousíčky
- půl lžičky soli
- půl lžičky cukru
- asi 2 lžíce ledové vody
- 1 kg oloupaných, na dílky nakrájených jablek
- 3/4 hrnku cukru
- 6 lžic másla
Těsto připravíme v robotu: prosátou mouku se solí a cukrem zpracujeme s máslem na drobenku a pak pomalu přidáváme ledovou vodu do momentu, kdy se těsto spojí. Kouli těsta zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těsto rozválíme na kruh.
Nejlépe těžkou pečící pánev rozehřejeme, přidáme cukr a máslo, do vznikajícího karamelu rozložíme na dílky nakrájená jablka a dáme je péct, až jsou zlatavá. Pak je po chvíli přiklopíme těstem a dozlatova je upečeme. Necháme asi 20 minut zchladnout, pak opatrně na plochou mísu koláč překlopíme, pokapeme vypečenou šťávou a porcujeme. Podáváme např. ozdobené kysanou smetanou, s ušlehanou šlehačkou nebo se zmrzlinou.
Nektarinkový koláč
- asi 7 nektarinek
- půl hrnku cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- těsto dle výše uvedeného rozpisu
Nektarinky omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Ve formě nebo na pánvi smícháme cukr s vodou a citronovou šťávou a vaříme, až je směs zlatavá. Sejmeme je z ohně a přidáme máslo a vanilkový cukr. Na to rozložíme čtvrtky nektarinek a vrátíme na oheň a vaříme asi 10 minut, až šťáva bublá.
Odstavíme a po chvíli překryjeme těstem, u krajů formy těsto přitiskneme. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, pak opatrně překlopíme na mísu a podáváme.
Banánový koláč
- 6 lžic másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 5 banánů
- 2 lžíce tmavého rumu
- těsto dle výše uvedeného rozpisu
Máslo rozehřejeme v pánvi nebo koláčové formě, přidáme cukr, skořici a sůl a mícháme asi 3 minuty. Přidáme na polovinu pokrájené banány, opékáme je 3 minuty, pak přidáme rum a minutu povaříme a odstavíme. Po chvíli překryjeme kruhem vychlazeného těsta, u krajů přitiskneme a dáme do předehřáté trouby na 200 °C a upečeme dozlatova asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli chladnout, pak opatrně překlopíme na mísu a podáváme teplý nebo vlažný se smetanou.
—————
Perníkové řezy
- 250 g mouky
- 100 g medu
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- půl sáčku kypřícího prášku do perníku
- lžička skořice s mletým hřebíčkem, badyánem a novým kořením
- najemno nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- tuk na plech
Mouku s kypřicím práškem a kořením prosejeme na vál, přidáme citrónovou kůru, tekutý med, prosátý cukr a vejce a zpracujeme těsto.
Necháme je v chladu odležet do druhého dne. Z poloviny těsta rozválíme plát a přendáme jej na tukem potřený plech. Povidla promícháme s nakrájeným ovocem, dochutíme rumem a medem. Naplní potřeme plát těsta a druhým plátem rozváleným z druhé poloviny těsta náplň pokryjeme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme. Ještě teplé krájíme na obdélníčky, po vychladnutí uložíme v chladu a necháme odležet
—————
Pomerančový koláč
Doba přípravy: asi 60 minut
1 kousek asi 1 780 kJ/ 425 kcal
8 kousků
Křehké těsto:
- 180 g hladké mouky
- 80 g másla
- sůl
- 2 - 3 lžíce studené vody
- mouka na vál
- tuk a mouka na formu
1.vrstva:
- 250 g tvarohu
- 100 g kysané smetany
- 150 ml pomerančového džusu
- 1 sáček plátkové želatiny
- 100 g cukru
2.vrstva:
- 2 pomeranče
- 500 ml pomerančového džusu
- 1 sáček želatiny
- 50 g cukru
Připravíme těsto. Mouku, máslo a špetku soli hněteme tak dlouho, dokud se nevytvoří drobenka. Přidáme vodu a dál hněteme, až vznikne těsto, které zabalíme do utěrky a necháme asi 30 minut v ledničce.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu do kruhové placky. Přesuneme ji do vysypané formy a těsto upravíme prsty tak, aby bylo rovnoměrně po celé formě i na okrajích. Propícháme je vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára. Povrch těsta vyložíme alobalem a zatížíme fazolemi nebo hrachem, aby se během pečení nezvedalo. Pečeme 15 minut při 190 °C. Potom vyndáme zátěž a dopečeme dozlatova. Vzniklý korpus necháme vychladnout.
Želatinu rozpustíme asi ve 150 ml teplého pomerančového džusu. Necháme zchladnout. Rozmícháme tvaroh s kysanou smetanou a cukrem, vmícháme do želatiny. Náplň nalijeme do korpusu.
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kolečka, která položíme na náplň. Necháme zatuhnout v ledničce. Rozpustíme zbytek želatiny s cukrem a teplým pomerančovým džusem. Necháme mírně zchladnout a naběračkou naléváme přes pomeranče na koláči. Hotový koláč necháme zatuhnout v ledničce a můžeme podávat.
—————