Čokoládové
Čokoládový koláč
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 273 kcal/ 1 144 kJ
16 kousků
Těsto:
- 100 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g kakaa
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 2 vejce
- 1 bílek
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 200 g čokolády na vaření
Dohotovení:
- 3 čerstvé fíky
- 1 lžička sekaných pistácií
Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Prosijeme ji na vál, přidáme máslo, vanilkový cukr a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky ztuhnout.
Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrojíme z něj kruh o velikosti formy. Vložíme jej na dno formy a několikrát propíchneme vidličkou. Ze zbylého těsta uděláme 4 cm vysoký okraj. Předpečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Formu s korpusem vyjmeme.
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Tvaroh utřeme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem dohladka. Rozpustíme čokoládu, přilijeme ji do mísy a dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a krém jím nadlehčíme.
Náplň rozetřeme na předpečený korpus a dopékáme v předehřáté troubě při 180 °C dalších 40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a vyjmeme. Koláč ozdobíme čerstvými fíky, posypeme pistáciemi a podáváme.
—————
Teplý čokoládový koláč s malinami
průměr formy 22 cm
Těsto:
- 140 g studeného másla
- 75 g cukru moučky
- 50 g mletých mandlí
- špetka soli
- půl sáčku vanilkového cukru
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
Čokoládová nádivka:
- 60 g malin (čerstvých i mražených)
- 150 g hořké čokolády
- 120 g vlažného rozpuštěného másla
- 1 vejce v pokojové teplotě rozmíchané vidličkou
- 3 žloutky o pokojové teplotě
- 2 lžíce cukru
Všechny suroviny na těsto kromě vejce smícháme a utvoříme žmolenku. Přidáme vejce a rychle vypracujeme tuhé těsto. Necháme odpočinout v chladničce a pak vyválíme. Plátem vyložíme vymazanou formu na koláč a těsto pokryjeme pečícím papírem. Na něj nasypeme suché luštěniny, jež při pečení zamezí vyboulení spodku. Hotový koláč dáme vychladnout a pak luštěniny i papír odstraníme. Čokoládu rozpustíme a necháme zchladnout (na dotyk musí být teplá, ne horká). Nalijeme ji do rozšlehaného vajíčka a gumovou stěrkou promícháme. Nepoužíváme metlu, do náplně se nesmí zašlehat vzduch. Pak přidáme žloutky (po jednom), cukr a rozpuštěné máslo. Na upečený korpus poklademe maliny (několik necháme na ozdobu), přelijeme je čokoládovou náplní a pečeme asi 10 minut při 180 °C. Před podáváním koláč ozdobíme čerstvými malinami.
—————