Koláče kynuté
Koláč s angreštem
- 250 g polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- 125 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 20 g droždí
Na polevu:
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 4 vejce
- 50 g polohrubé mouky
- 125 ml šlehačky
Na náplň:
- 1 kg angreštu
- 2 suchary
Mouku nasypte do mísy spolu s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed utvořte důlek a v něm rozmíchejte droždí s trochou mléka a nechte asi 30 minut kynout. Suchary rozdrobte, angrešt operte a nechte okapat. Na polevu smíchejte máslo s cukrem a vejci. Přidejte mouku, sůl a šlehačku.
Kvásek zpracujte s moukou, zbytkem mléka a vejcem. Těsto rozválejte na vymazaný plech a nechte ještě 10 minut kynout. Po kynutí nasypte na koláč drť ze sucharů a angrešt. Vše zalijte polevou a pečte v dolní části trouby asi 45 minut při 200 °C.
—————
Kynuté řezy se smetanou a hroznovým vínem
20 kousků
Těsto:
- 300 g prosáté hladké mouky
- 25 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- sůl
- tuk na pekáček
Náplň:
- 400 ml zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce solamylu
- 3 vejce
- 300 g modrého a bílého hroznového vína
Ze 2 lžic mouky, droždí, lžičky cukru a části mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Pak zapracujeme zbylé ingredience a necháme asi 40 minut kynout.
Zakysanou smetanu smícháme s cukry, kůrou, solamylem a žloutky. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme do vymaštěného pekáčku s vyšším okrajem. Na těsto rozetřeme náplň, poklademe vínem a necháme v teple ještě asi 15 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.
—————
Kynutý koláč s borůvkami
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 170 g cukru
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1/2 l mléka
- špetka soli
- borůvky
- drobenka
Z droždí, lžičky cukru a lžičky mouky připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme dobře vykynout, pak ho rozprostřeme na vymaštěný pečící papír, posypeme borůvkami a drobenkou a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dorůžova.
—————
Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou
Doba přípravy: 80 minut
1 kousek asi 133 kcal/ 559 kJ
20 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 80 g másla
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 400 g meruněk
Drobenka:
- 20 g másla
- 20 g krupicového cukru
- 20 g hrubé mouky
Mouku prosijeme do mísy a do středu rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, vejce, změklé máslo a špetku soli. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
Vykynuté těsto důkladně rozválíme na plát silný asi 1 cm a přendáme na vymazaný ahrubou moukou vysypaný plech. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Nakrájíme je na větší kousky a rozložíme na těsto.
Povrch koláče posypeme drobenkou, kterou si předem připravíme promícháním dostatečně změklého másla s cukrem a hrubou moukou.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C přibližně 30 minut. Po upečení necháme koláč dokonale vychladnout. Teprve potom ho můžeme rozkrájet na kousky.
—————
Pizza s broskvemi
Doba přípravy: 30 minut (bez doby kynutí)
1 porce asi 196 kcal/ 824 kJ
2 pizzy/ 12 kousků
Těsto:
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1 sáček instantního droždí
- 1 vejce
Dohotovení:
- 4 broskve
- 100 g třešní
- 50 g meruňkové marmelády
- 50 g oloupaných mandlí
- 50 g oříšků
Mléko mírně zahřejeme. Máslo rozpustíme. Mouku prosijeme do mísy a dobře promícháme s droždím. Přilijeme vlažné mléko a máslo, přidáme vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Broskve a třešně omyjeme, zbavíme pecek a necháme okapat. Broskve nakrájíme na malé kousky. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a z každé uděláme bochánek, který na plechu rozválíme na tenký kulatý plát. Pizzy potřeme marmeládou, rozložíme na ně připravené ovoce a necháme asi 10 minut odpočinout.
Mandle i oříšky nasekáme nahrubo a ovocné pizzy jimi posypeme. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.
—————
Valašské frgále
4 koláče
- 2,5 dl mléka
- 5 lžic oleje
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 75 g cukru krupice
- citronová kůra
- 500 g hladké mouky
- půl kostky droždí
- drobenka
- vejce na potření
- přepuštěná kostka másla s rumem
- mléko na potření
Náplň: (naleznete v základních receptech)
- hrušková
- maková
- povidlová
- tvarohová
- ořechová
- borůvková
Na teple necháme vzejít kvásek a přidáváme ostatní suroviny kromě oleje. Ten přiléváme až na konec. Těsto necháme 15 minut kynout, promícháme a dáme znovu kynout. Vše 3 x opakujeme. Pak těsto rozdělíme na 4 části, rozválíme do kruhu (o průměru asi 30 cm) a necháme 20 minut kynout. Okraje pomašlujeme ušlehaným vejcem, koláče potřeme náplní, posypeme drobenkou a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C. Hned po vytažení okraje potřeme mlékem (těsto zkřehne) a střed mazáním z přepuštěného másla s rumem (nešetříme).
—————