Makové

Koblížky s makovou náplní

 

16 kousků 

  • 30 g droždí
  • 40 g cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

 Náplň:

  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 300 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 60 g cukru

 

Máslo utřeme s cukrem. Zašleháme žloutky, mléko a rum. Vmícháme kvásek a mouku se solí a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.

Rozpustíme máslo, přidáme rozinky, rum a 3 lžíce vody a dusíme. Po 5 minutách vmícháme mléko, perník, mák a cukr. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Z centimetr silného plátu těsta vykrájíme kolečka. Na středy 1/2 koleček naneseme náplň a okraje potřeme vodou. Přiklopíme je kolečky zbylými a usmažíme.

—————

Lehké koblihy s mákem

 

Doba přípravy: 50 minut

1 ks 556 kJ/ 132 kcal

30 ks

Těsto:

  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • sůl
  • 80 g moučkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření
  • olej na smažení

Náplň:

  • 100 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g mletého máku
  • 1/2 lžičky skořice

Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Mouku prosijeme se špetku soli do mísy, přidáme vejce, rum, zbylý cukr, vlažné mléko a nakynutý kvásek. Vše propracujeme na  hladké nelepivé těsto, které  necháme na teplém místě 40 minut kynout.

Mléko s cukrem přivedeme k varu, přidáme vanilkový cukr a mák. Povaříme asi minutu a necháme vychladnout. Pak ochutíme skořicí. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm. Skleničkou o průměru 5 cm si na polovinu těsta naznačíme kolečka a do středu dáme lžičku náplně. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem. Přes naplněné těsto přehneme druhou polovinu těsta. Přitiskneme ho skleničkou a vykrájíme koblihy.

Hotové koblihy necháme asi 15 minut kynout. V pánvi rozpálíme dostatek oleje, vložíme do něj koblihy a pozvolna je na obou stranách osmažíme.

—————

Makové koblížky

 

30 kusů

  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 1 dl mléka
  • 3 vejce
  • 300 g sádla
  • 40 g droždí
  • 400 g cukru krystal
  • 0,5 dl rumu

Náplň:

  • 250 g máku
  • 5 dl mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, rum, mléko, kvásek z droždí, uděláme těsto a dáme na 15 minut kynout do tepla. Mletý mák uvaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Z těsta vyválíme plát silný 5 cm a skleničkou (o průměru 5 cm) vykrájíme kolečka. U poloviny koleček dáme na střed lžičku máku, dalším přiklopíme, kraje stiskneme a opět vykrojíme. Koblihy necháme vykynout, usmažíme a studené pocukrujeme.

—————