Makové
Koblížky s makovou náplní
16 kousků
- 30 g droždí
- 40 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- asi 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 1/2 lžičky citronové kůry
- hladká mouka na vál
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce rozinek
- 1 lžíce rumu
- 300 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 2 lžíce strouhaného perníku
- 60 g cukru
Máslo utřeme s cukrem. Zašleháme žloutky, mléko a rum. Vmícháme kvásek a mouku se solí a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Rozpustíme máslo, přidáme rozinky, rum a 3 lžíce vody a dusíme. Po 5 minutách vmícháme mléko, perník, mák a cukr. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Z centimetr silného plátu těsta vykrájíme kolečka. Na středy 1/2 koleček naneseme náplň a okraje potřeme vodou. Přiklopíme je kolečky zbylými a usmažíme.
—————
Lehké koblihy s mákem
Doba přípravy: 50 minut
1 ks 556 kJ/ 132 kcal
30 ks
Těsto:
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- sůl
- 80 g moučkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 4 lžíce rumu
- 1 vejce na potření
- olej na smažení
Náplň:
- 100 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g mletého máku
- 1/2 lžičky skořice
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Mouku prosijeme se špetku soli do mísy, přidáme vejce, rum, zbylý cukr, vlažné mléko a nakynutý kvásek. Vše propracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Mléko s cukrem přivedeme k varu, přidáme vanilkový cukr a mák. Povaříme asi minutu a necháme vychladnout. Pak ochutíme skořicí. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm. Skleničkou o průměru 5 cm si na polovinu těsta naznačíme kolečka a do středu dáme lžičku náplně. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem. Přes naplněné těsto přehneme druhou polovinu těsta. Přitiskneme ho skleničkou a vykrájíme koblihy.
Hotové koblihy necháme asi 15 minut kynout. V pánvi rozpálíme dostatek oleje, vložíme do něj koblihy a pozvolna je na obou stranách osmažíme.
—————
Makové koblížky
30 kusů
- 500 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 1 dl mléka
- 3 vejce
- 300 g sádla
- 40 g droždí
- 400 g cukru krystal
- 0,5 dl rumu
Náplň:
- 250 g máku
- 5 dl mléka
- 100 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, rum, mléko, kvásek z droždí, uděláme těsto a dáme na 15 minut kynout do tepla. Mletý mák uvaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Z těsta vyválíme plát silný 5 cm a skleničkou (o průměru 5 cm) vykrájíme kolečka. U poloviny koleček dáme na střed lžičku máku, dalším přiklopíme, kraje stiskneme a opět vykrojíme. Koblihy necháme vykynout, usmažíme a studené pocukrujeme.
—————