Broskvové

Broskvový křupáč

 

 

  • 4 větší broskve
  • 375 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g ovesných vloček
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru

Předehřejte troubu na 180 °C, broskve opláchněte studenou vodou a nakrájejte na měsíčky a přímo v pečící nádobě promíchejte se 175 g krupicového cukru, 125 g mouky a strouhaným zázvorem. Zbylou mouku promíchejte s máslem tak, aby vznikly hrudky velikosti hrášku. Přidejte zbytek cukru, ovesné vločky a skořici a všechno promíchejte, aby se jednotlivé přísady spojily.

Vzniklou těstovou masu rozdrobte přes broskvové měsíčky a pečte asi 35 minut než těstové drobky získají zlatohnědou barvu. Podávejte ještě za tepla s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip: lahodně chutná také varianta s rebarborou

—————

Koláč z broskví a tvarohu

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 197 kcal/ 825 kJ

20 kousků

Těsto: 

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 6 lžic oleje
  • 1 vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka do pekáčku

Náplň:

  • 500 g broskví nebo nektarinek
  • 50 g lískových oříšků
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

 

V míse utřeme tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr a špetku soli dohladka. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na tvaroh, zlehka vmícháme a vypracujeme těsto.

Pak těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a vložíme do pekáčku, který předem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Broskve nakrájíme na plátky, oříšky nasekáme nahrubo.

Na náplň umícháme tvaroh se smetanou a vejci. Přidáme pudinkový prášek, cukr a utřeme do krému. Náplň rozetřeme na těsto, navrch rozložíme plátky broskví a posypeme oříšky.

Pečeme asi 45 minut. Necháme v pekáčku vychladnout. Před podáváním můžeme ozdobit lístky meduňky.

—————