Broskvové
Broskvový křupáč
- 4 větší broskve
- 375 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 250 g ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
Předehřejte troubu na 180 °C, broskve opláchněte studenou vodou a nakrájejte na měsíčky a přímo v pečící nádobě promíchejte se 175 g krupicového cukru, 125 g mouky a strouhaným zázvorem. Zbylou mouku promíchejte s máslem tak, aby vznikly hrudky velikosti hrášku. Přidejte zbytek cukru, ovesné vločky a skořici a všechno promíchejte, aby se jednotlivé přísady spojily.
Vzniklou těstovou masu rozdrobte přes broskvové měsíčky a pečte asi 35 minut než těstové drobky získají zlatohnědou barvu. Podávejte ještě za tepla s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tip: lahodně chutná také varianta s rebarborou
—————
Koláč z broskví a tvarohu
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 197 kcal/ 825 kJ
20 kousků
Těsto:
- 150 g měkkého tvarohu
- 6 lžic oleje
- 1 vejce
- 2 sáčky vanilkového cukru
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka do pekáčku
Náplň:
- 500 g broskví nebo nektarinek
- 50 g lískových oříšků
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
V míse utřeme tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr a špetku soli dohladka. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na tvaroh, zlehka vmícháme a vypracujeme těsto.
Pak těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a vložíme do pekáčku, který předem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Broskve nakrájíme na plátky, oříšky nasekáme nahrubo.
Na náplň umícháme tvaroh se smetanou a vejci. Přidáme pudinkový prášek, cukr a utřeme do krému. Náplň rozetřeme na těsto, navrch rozložíme plátky broskví a posypeme oříšky.
Pečeme asi 45 minut. Necháme v pekáčku vychladnout. Před podáváním můžeme ozdobit lístky meduňky.
—————