Meruňkové

Linecký koláč s tvarohem a meruňkami

 

Doba přípravy je asi 65 - 70 minut (bez chladnutí)

1 kousek 495 kJ/120 kcal

1 plech (48 kousků)

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 250 g cukru
  • 250 g másla nebo hery
  • 2 vejce
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • lžička rumové esence
  • 6 kapek mandlové esence
  • nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 - 3 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Tvarohová náplň:

  • 4 netučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 200 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček ztužovače

Na doplnění:

  • 400 g vyzrálých meruněk nebo 90 g meruňkové marmelády
  • tuk a mouka na plech
  • lístky meduňky
  • moučkový cukr
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu na ozdobení

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, esence, hřebíček, změklé máslo nebo heru a zpracujeme těsto, které se nelepí na vál. Necháme je několik hodin odpočinout v chladnu. Připravíme nádivku.  Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, ztužovač a utřeme dohladka. Vymastíme plech, vysypeme polohrubou moukou a polovinu těsta rozválíme na plechu. Rovnoměrně je poklademe tvarohovou náplní.

Ze zbylého těsta vykrájíme 48 koleček s otvorem uprostřed, aby pokryla celý povrch koláče. Odkrojky z těsta zpracujeme na váleček, kterým olemujeme okraj koláče. Do každého otvoru koleček rozložených na tvarohu dáme lžičkou malý kopeček meruňkové marmelády nebo kousek omyté vypeckované meruňky a koláč upečeme v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Meduňku omyjeme a necháme okapat. Nakonec ozdobíme citronovou kůrou. Po vychladnutí koláč nakrájíme na 48 porcí, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky čerstvé meduňky.

—————

Meruňkový koláč

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 229 kcal/ 961 kJ

12 kousků

 Těsto: 

  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody

Náplň: 

  • 50 g meruňkové zavařeniny
  • 50 g strouhanky
  • 300 g meruněk
  • 50 g mandlí

 

Dostatečně změklé máslo nakrájíme na menší kousky. Mouku pečlivě prosijeme do větší mísy, přidáme moučkový cukr, žloutek a máslo a vše dohromady důkladně propracujeme. Nakonec ještě přilijeme studenou vodu a dobře zpracujeme na hladké těsto.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na kulatý plát a vyložíme jím normální koláčovou formu o průměru asi 26 cm. Vytvoříme vyšší okraj, který nožem zarovnáme.

Spodní část korpusu důkladně potřeme meruňkovou zavařeninou a posypeme strouhankou. Meruňky pečlivě omyjeme,  potom je dobře osušíme, každou rozpůlíme a pečlivě vypeckujeme.

Takto připravené meruňky rozložíme do formy na připravenou strouhanku a posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut. Po upečení necháme koláč dokonale vychladnout ve formě a teprve potom ho nakrájíme na porce.

—————

Meruňkový koláč s jahodami

 

 

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 10 g cukru
  • špetka soli
  • 500 g meruněk
  • jahody

 

Z mouky, másla, cukru a soli připravíme máslové těsto a necháme je 20 minut odpočinou. Mezitím opláchneme meruňky, osušíme je a vypeckujeme. Těsto rozválíme, formu na koláč lehce vymažeme máslem a vyložíme těstem. Meruňky naskládáme oblou stranou dolů, aby při pečení nevytékala šťáva, posypeme cukrem a v předehřáté troubě pečeme při teplotě asi 200 °C, až cukr začne karamelizovat. Jakmile moučník vytáhneme z trouby, vložíme do každé půlky meruňky jahodu. Koláč podáváme ještě vlahý.

—————

Ovocný koláč s jablky a meruňkami

Ovocný koláč s jablky a meruňkami

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce přibližně 1 465 kJ/ 350 kcal

12 kousků

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g jablek
  • 300 g meruněk
  • 150 ml smetany
  • 60 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • tuk na formu

Na ozdobu:

  • meduňka a máta

Z mouky, cukru, soli, vejce a másla vypracujeme hladké, vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky asi na 30 minut dobře odležet.

Mezitím oloupeme jablka (vybereme pokud možno kyselejší odrůdy), zbavíje je jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Čtvrtky jablek na povrchu několikrát nařízneme a dáme na několik minut do vody s citronovou šťávou. Meruňky přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Ze dvou třetin těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dortvou formu, kterou jsme dobře vymazali tukem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme váleček, kterým obtočíme vnitřní obvod formy a vytvarujeme ho přesně podle okraje formy.

Ovoce pravidelně urovnáme na těsto a připravíme zálivku. Smícháme žloutky se smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Hotovou zálivkou zalijeme ovoce a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Dřevěnou špejlí několikrát propíchneme koláč, a pokud se těsto nelepí, je hotov. Po upečení rozehřejeme džem a potřeme jím ještě teplý koláč. Vychladlý moučník vyjmeme z formy a rozkrájíme na porce.

—————

Tvarohový koláč s meruňkami a ořechy

 

16 kousků

Těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Náplň:

  • 300 g meruněk
  • 300 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vejce

Dohotovení:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru

Mouku prosijeme s cukrem na vál. Přidáme kousky nakrájeného másla a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.

Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání mírně vychladnout. Poté do něj přidáme tvaroh, vejce a moučkový cukr. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na kousky.

2/3 těsta rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy a propícháme vidličkou. Předpékáme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Ze zbylého těsta vytvoříme pás, který rozvineme podél okraje a přitiskneme k předpečenému korpusu.

Do korpusu rozetřeme polovinu náplně, poklademe meruňkami a zakryjeme zbylou náplní. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Poté koláč posypeme sekanými ořechy smíchanými s cukrem a dopékáme při 180 °C asi 15 minut. Hotový necháme v chladu odležet do druhého dne.

—————