Meruňkové
Linecký koláč s tvarohem a meruňkami
Doba přípravy je asi 65 - 70 minut (bez chladnutí)
1 kousek 495 kJ/120 kcal
1 plech (48 kousků)
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 250 g cukru
- 250 g másla nebo hery
- 2 vejce
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- lžička rumové esence
- 6 kapek mandlové esence
- nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 2 - 3 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Tvarohová náplň:
- 4 netučné tvarohy
- 2 vejce
- 200 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček ztužovače
Na doplnění:
- 400 g vyzrálých meruněk nebo 90 g meruňkové marmelády
- tuk a mouka na plech
- lístky meduňky
- moučkový cukr
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu na ozdobení
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, esence, hřebíček, změklé máslo nebo heru a zpracujeme těsto, které se nelepí na vál. Necháme je několik hodin odpočinout v chladnu. Připravíme nádivku. Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, ztužovač a utřeme dohladka. Vymastíme plech, vysypeme polohrubou moukou a polovinu těsta rozválíme na plechu. Rovnoměrně je poklademe tvarohovou náplní.
Ze zbylého těsta vykrájíme 48 koleček s otvorem uprostřed, aby pokryla celý povrch koláče. Odkrojky z těsta zpracujeme na váleček, kterým olemujeme okraj koláče. Do každého otvoru koleček rozložených na tvarohu dáme lžičkou malý kopeček meruňkové marmelády nebo kousek omyté vypeckované meruňky a koláč upečeme v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Meduňku omyjeme a necháme okapat. Nakonec ozdobíme citronovou kůrou. Po vychladnutí koláč nakrájíme na 48 porcí, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky čerstvé meduňky.
—————
Meruňkový koláč
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 229 kcal/ 961 kJ
12 kousků
Těsto:
- 125 g másla
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
Náplň:
- 50 g meruňkové zavařeniny
- 50 g strouhanky
- 300 g meruněk
- 50 g mandlí
Dostatečně změklé máslo nakrájíme na menší kousky. Mouku pečlivě prosijeme do větší mísy, přidáme moučkový cukr, žloutek a máslo a vše dohromady důkladně propracujeme. Nakonec ještě přilijeme studenou vodu a dobře zpracujeme na hladké těsto.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na kulatý plát a vyložíme jím normální koláčovou formu o průměru asi 26 cm. Vytvoříme vyšší okraj, který nožem zarovnáme.
Spodní část korpusu důkladně potřeme meruňkovou zavařeninou a posypeme strouhankou. Meruňky pečlivě omyjeme, potom je dobře osušíme, každou rozpůlíme a pečlivě vypeckujeme.
Takto připravené meruňky rozložíme do formy na připravenou strouhanku a posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut. Po upečení necháme koláč dokonale vychladnout ve formě a teprve potom ho nakrájíme na porce.
—————
Meruňkový koláč s jahodami
- 150 g hladké mouky
- 70 g másla
- 10 g cukru
- špetka soli
- 500 g meruněk
- jahody
Z mouky, másla, cukru a soli připravíme máslové těsto a necháme je 20 minut odpočinou. Mezitím opláchneme meruňky, osušíme je a vypeckujeme. Těsto rozválíme, formu na koláč lehce vymažeme máslem a vyložíme těstem. Meruňky naskládáme oblou stranou dolů, aby při pečení nevytékala šťáva, posypeme cukrem a v předehřáté troubě pečeme při teplotě asi 200 °C, až cukr začne karamelizovat. Jakmile moučník vytáhneme z trouby, vložíme do každé půlky meruňky jahodu. Koláč podáváme ještě vlahý.
—————
Ovocný koláč s jablky a meruňkami
Doba přípravy: 60 minut
1 porce přibližně 1 465 kJ/ 350 kcal
12 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 500 g jablek
- 300 g meruněk
- 150 ml smetany
- 60 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce škrobové moučky
- 2 lžíce meruňkového džemu
- tuk na formu
Na ozdobu:
- meduňka a máta
Z mouky, cukru, soli, vejce a másla vypracujeme hladké, vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky asi na 30 minut dobře odležet.
Mezitím oloupeme jablka (vybereme pokud možno kyselejší odrůdy), zbavíje je jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Čtvrtky jablek na povrchu několikrát nařízneme a dáme na několik minut do vody s citronovou šťávou. Meruňky přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Ze dvou třetin těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dortvou formu, kterou jsme dobře vymazali tukem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme váleček, kterým obtočíme vnitřní obvod formy a vytvarujeme ho přesně podle okraje formy.
Ovoce pravidelně urovnáme na těsto a připravíme zálivku. Smícháme žloutky se smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Hotovou zálivkou zalijeme ovoce a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Dřevěnou špejlí několikrát propíchneme koláč, a pokud se těsto nelepí, je hotov. Po upečení rozehřejeme džem a potřeme jím ještě teplý koláč. Vychladlý moučník vyjmeme z formy a rozkrájíme na porce.
—————
Tvarohový koláč s meruňkami a ořechy
16 kousků
Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 300 g meruněk
- 300 ml mléka
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 vejce
Dohotovení:
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g krupicového cukru
Mouku prosijeme s cukrem na vál. Přidáme kousky nakrájeného másla a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání mírně vychladnout. Poté do něj přidáme tvaroh, vejce a moučkový cukr. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na kousky.
2/3 těsta rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy a propícháme vidličkou. Předpékáme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Ze zbylého těsta vytvoříme pás, který rozvineme podél okraje a přitiskneme k předpečenému korpusu.
Do korpusu rozetřeme polovinu náplně, poklademe meruňkami a zakryjeme zbylou náplní. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Poté koláč posypeme sekanými ořechy smíchanými s cukrem a dopékáme při 180 °C asi 15 minut. Hotový necháme v chladu odležet do druhého dne.
—————