Ořechové
Koloniální ořechový páj
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 968 kJ/ 231 kcal
16 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g ztuženého tuku
- 3 lžíce studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 50 g polohrubé mouky
- půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, mletého hřebíčku a skořice
- špetka soli
- 1 bílek
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 2 žloutky
- 1 lžíce jablečného octa
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml zakysané smetany
- 20 g másla
Mouku prosijeme, zpracujeme s tukem, vodou a solí na hladké nelepivé těsto. Necháme je v chladu 30 minut odpočinout a pak rozválíme na kulatý plát. Vyložíme jím kulatou pájovou nebo nízkou dortovou formu o průměru 28 cm. Těsto do formy dobře vmáčkneme, okraje odřízneme nožem a dno propícháme vidličkou. Vložíme do vyhřáté trouby a při 220 °C prudce zapečeme 10 minut.
Do velké mísy prosijeme polohrubou mouku, promícháme ji s kořením, solí, nastrouhanými vlašskými ořechy a rozinkami. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílek ušleháme se zbylým cukrem a lžící jablečného octa na pevný bílkový sníh.
Obě pěnové hmoty zlehka smícháme, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme připravenou směs mouky a ořechů. Hotové těsto rozetřeme na předpečený korpus ve formě a dopékáme nejdříve při 200 °C 5 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme na porce.
—————
Ořechové trojúhelníčky
Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
- 100 g másla nebo margarínu
Náplň:
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 150 g másla
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce vody
- mleté ořechy
Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, vodu a máslo. Směs propracujeme pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami. Těsto rozprostřeme na vymaštěný plech a potřeme marmeládou. Máslo, cukr, vanilkový cukr a vodu za stálého míchání pomalu zahříváme a necháme rozpustit. Vmícháme mleté ořechy a necháme trochu vychladnout. Potom rovnoměrně rozetřeme na těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 - 25 minut. Po vychladnutí krájíme na trojúhelníčky a zdobíme čokoládovou polevou.
—————
Oříškové řezy
- 7 dkg cukru
- 14 dkg másla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 30 dkg polohrubé mouky
Nádivka:
- 8 dkg oříšků
- sníh ze 2 bílků
- 2 lžíce kakaa
- trocha skořice
Cukr, máslo a žloutky utřeme. Pak přidáme citronovou kůru a polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme 4 šišky - válečky, ve kterých uděláme jamku a plníme následující nádivkou: suroviny na nádivku mírně zamícháme a poklademe do jamek v šiškách těsta. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a ještě teplé krájíme na řezy.
—————
Tvarohový koláč s meruňkami a ořechy
16 kousků
Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 300 g meruněk
- 300 ml mléka
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 vejce
Dohotovení:
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g krupicového cukru
Mouku prosijeme s cukrem na vál. Přidáme kousky nakrájeného másla a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání mírně vychladnout. Poté do něj přidáme tvaroh, vejce a moučkový cukr. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na kousky.
2/3 těsta rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy a propícháme vidličkou. Předpékáme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Ze zbylého těsta vytvoříme pás, který rozvineme podél okraje a přitiskneme k předpečenému korpusu.
Do korpusu rozetřeme polovinu náplně, poklademe meruňkami a zakryjeme zbylou náplní. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Poté koláč posypeme sekanými ořechy smíchanými s cukrem a dopékáme při 180 °C asi 15 minut. Hotový necháme v chladu odležet do druhého dne.
—————