Ořechové

Koloniální ořechový páj

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 968 kJ/ 231 kcal

16 kousků

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g ztuženého tuku
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň: 

  • 50 g polohrubé mouky
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, mletého hřebíčku a skořice
  • špetka soli
  • 1 bílek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml zakysané smetany
  • 20 g másla

 

Mouku prosijeme, zpracujeme s tukem, vodou a solí na hladké nelepivé těsto. Necháme je v chladu 30 minut odpočinout a pak rozválíme na kulatý plát. Vyložíme jím kulatou pájovou nebo nízkou dortovou formu o průměru 28 cm. Těsto do formy dobře vmáčkneme, okraje odřízneme nožem a dno propícháme vidličkou. Vložíme do vyhřáté trouby a při 220 °C prudce zapečeme 10 minut.

Do velké mísy prosijeme polohrubou mouku, promícháme ji s kořením, solí, nastrouhanými vlašskými ořechy a rozinkami. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílek ušleháme se zbylým cukrem a lžící jablečného octa na pevný bílkový sníh.

Obě pěnové hmoty zlehka smícháme, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme připravenou směs mouky  a ořechů. Hotové těsto rozetřeme na předpečený korpus ve formě a dopékáme nejdříve při 200 °C 5 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme na porce.

 

—————

Ořechové trojúhelníčky

 

Těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 100 g másla nebo margarínu

 

Náplň:

  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 150 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce vody
  • mleté ořechy

 

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, vodu a máslo. Směs propracujeme pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami. Těsto rozprostřeme na vymaštěný plech a potřeme marmeládou. Máslo, cukr, vanilkový cukr a vodu za stálého míchání pomalu zahříváme a necháme rozpustit. Vmícháme mleté ořechy a necháme trochu vychladnout. Potom rovnoměrně rozetřeme na těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 - 25 minut. Po vychladnutí krájíme na trojúhelníčky a zdobíme čokoládovou polevou.

—————

Oříškové řezy

 

 

  • 7 dkg cukru
  • 14 dkg másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 30 dkg polohrubé mouky

Nádivka: 

  • 8 dkg oříšků
  • sníh ze 2 bílků
  • 2 lžíce kakaa
  • trocha skořice

 

Cukr, máslo a žloutky utřeme. Pak přidáme citronovou kůru a polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme 4 šišky - válečky, ve kterých uděláme jamku a plníme následující nádivkou: suroviny na nádivku mírně zamícháme a poklademe do jamek v šiškách těsta. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a ještě teplé krájíme na řezy.

—————

Tvarohový koláč s meruňkami a ořechy

 

16 kousků

Těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Náplň:

  • 300 g meruněk
  • 300 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vejce

Dohotovení:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru

Mouku prosijeme s cukrem na vál. Přidáme kousky nakrájeného másla a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.

Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání mírně vychladnout. Poté do něj přidáme tvaroh, vejce a moučkový cukr. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na kousky.

2/3 těsta rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy a propícháme vidličkou. Předpékáme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Ze zbylého těsta vytvoříme pás, který rozvineme podél okraje a přitiskneme k předpečenému korpusu.

Do korpusu rozetřeme polovinu náplně, poklademe meruňkami a zakryjeme zbylou náplní. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Poté koláč posypeme sekanými ořechy smíchanými s cukrem a dopékáme při 180 °C asi 15 minut. Hotový necháme v chladu odležet do druhého dne.

—————