Malinové

Malinový koláč

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 287 kcal/ 1 205 kJ

16 kousků

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 140 g hery

Náplň: 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 300 g malin
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Drobenka: 

  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g hery
  • 50 g krupicového cukru

Dohotovení: 

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé maliny na ozdobu

 

Mouku prosijeme s cukrem a kypřícím práškem na vál. Do středu vyklepneme vejce a přidáme na kousky nakrájenou heru. Nejdříve propracujeme vidličkou a pak rukama zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.

Po odležení rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme pečící formu o průměru 28 cm. Dno propícháme vidličkou a na povrch dáme alobal. Předpečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Z horkého předpečeného korpusu sundáme alobal. Korpus potřeme tvarohovou nápní. Na ni dáme maliny a posypeme je drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou.

Koláč dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak vyndáme a nakrájíme na jednotlivé porce. Navrch je ozdobíme ušlehanou šlehačkou a čerstvými malinami.

—————

Mřížkový koláč s tvarohem a malinami

Doba přípravy: asi 90 minut

1 kousek asi 1 900 kJ/ 455 kcal

8 porcí

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g tuku (Hera)
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 250 g malin
  • 60 ml mléka
  • hladká mouka na vál
  • tuk na formu

Do mouky vmícháme vejce, tuk, cukr a sůl. Těsto prohněteme. Pokud bude příliš tuhé a špatně se bude zpracovávat, přidáme trochu vody a znovu prohněteme. Propracované těsto zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 30 minut do chladničky.

Do tvarohu vmícháme žloutky, cukr a trochu mléka a vymícháme dohladka. Odpočaté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku 4 - 5 mm silnou, kterou vložíme do tukem vymazané formy. Přebytečné těsto na okrajích formy odřízneme a později z něho uděláme pomocí rádélka mřížky.

Maliny jenom lehce opláchneme, abychom je nerozmačkali a necháme okapat. Do těstem vyplněné formy dáme tvarohovou náplň a na ní rozložíme čerstvé maliny. Přes takto připravený koláč pak klademe asi 1 cm silné proužky těsta, tak aby nám vytvořili mřížku. Konce proužku pevně přitiskneme k okraji koláče.

Koláč vložme do vyhřáté trouby a pečeme při asi 170 °C přibližně 30 - 40 minut (záleží na velikosti koláče). Hotový koláč můžeme dozdobit čerstvým ovocem a lístky meduňky.

 

—————