Malinové
Malinový koláč
Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 287 kcal/ 1 205 kJ
16 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 140 g hery
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 300 g malin
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Drobenka:
- 70 g hrubé mouky
- 50 g hery
- 50 g krupicového cukru
Dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- čerstvé maliny na ozdobu
Mouku prosijeme s cukrem a kypřícím práškem na vál. Do středu vyklepneme vejce a přidáme na kousky nakrájenou heru. Nejdříve propracujeme vidličkou a pak rukama zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
Po odležení rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme pečící formu o průměru 28 cm. Dno propícháme vidličkou a na povrch dáme alobal. Předpečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Z horkého předpečeného korpusu sundáme alobal. Korpus potřeme tvarohovou nápní. Na ni dáme maliny a posypeme je drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou.
Koláč dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak vyndáme a nakrájíme na jednotlivé porce. Navrch je ozdobíme ušlehanou šlehačkou a čerstvými malinami.
—————
Mřížkový koláč s tvarohem a malinami
Doba přípravy: asi 90 minut
1 kousek asi 1 900 kJ/ 455 kcal
8 porcí
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g tuku (Hera)
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 250 g malin
- 60 ml mléka
- hladká mouka na vál
- tuk na formu
Do mouky vmícháme vejce, tuk, cukr a sůl. Těsto prohněteme. Pokud bude příliš tuhé a špatně se bude zpracovávat, přidáme trochu vody a znovu prohněteme. Propracované těsto zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 30 minut do chladničky.
Do tvarohu vmícháme žloutky, cukr a trochu mléka a vymícháme dohladka. Odpočaté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku 4 - 5 mm silnou, kterou vložíme do tukem vymazané formy. Přebytečné těsto na okrajích formy odřízneme a později z něho uděláme pomocí rádélka mřížky.
Maliny jenom lehce opláchneme, abychom je nerozmačkali a necháme okapat. Do těstem vyplněné formy dáme tvarohovou náplň a na ní rozložíme čerstvé maliny. Přes takto připravený koláč pak klademe asi 1 cm silné proužky těsta, tak aby nám vytvořili mřížku. Konce proužku pevně přitiskneme k okraji koláče.
Koláč vložme do vyhřáté trouby a pečeme při asi 170 °C přibližně 30 - 40 minut (záleží na velikosti koláče). Hotový koláč můžeme dozdobit čerstvým ovocem a lístky meduňky.
—————