Švestkové
Klasický švestkový koláč
Doba přípravy: asi 40 minut
18 kousků
Křehké těsto:
- 150 g másla
- 100 g cukru krupice
- 280 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
Obložení:
- 750 g švestek
- 5 lžic cukru krupice nebo hnědého přírodního cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 50 g mandlí
- 1 lžíce smetany
- 1 žloutek
Máslo necháme trochu povolit. Na křehké těsto utřeme z másla a krupicového cukru kérm. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí a vše prosijeme přes síto do mísy. Směs postupně zamícháme do krému, přimícháme celé vejce a přilijeme mléko. Suroviny promícháme a na pomoučeném vále propracujeme těsto, až je hladké a lesklé. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
Plech na pečení s vyšším okrajem vymažeme důkladně máslem. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále tenký plát, vyložíme jím vymazaný plech, přitiskneme a po obvodu zvýšíme okraje.
Švestky důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, očistíme, odpeckujeme a rozčtvrtíme. Slupkou dospodu je hustě poskládáme na křehké těsto. Cukr smícháme se skořicí a švestky touto směsí posypeme. Mandle zalijeme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Švestky ozdobíme mandlemi. Žloutek rozmícháme se smetanou a okraj koláče potřeme. Koláč pečeme asi 35 minut. Před podáváním jej znovu pocukrujeme a můžeme ještě ozdobit šlehanou smetanou.
—————
Švestkový koláč se sněhovou čepicí
16 kousků
Korpus:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 1,2 kg švestek
- 300 ml třešňové šťávy
- 100 g krupicového cukru
- 60 g solamylu
- 1 svitek celé skořice
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Sníh:
- 250 g moučkového cukru
- 4 bílky
- 2 lžíce citronové šťávy
Mouku prosijeme do mísy, přidáme změklé máslo, vejce, krupicový a vanilkový cukru. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do chladničky na 30 minut odpočinout.
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dáme je do hrnce s 200 ml šťávy, cukrem a skořicí. Povaříme je asi 3 minuty. Zbylou šťávu smícháme s pudinkem a solamylem. Přidáme ji ke švestkám a ještě krátce povaříme. Svitek skořice vyjmeme.
Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z odleželého těsta vyválíme plát a formu jím vyložíme. Naplníme ji švestkovou hmotou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 45 minut.
Z bílků, citronové šťávy a 1/4 cukru vyšleháme tuhý sníh. Zbylý cukr svaříme s trochou vody. Cukrový rozvar zapracujeme za stálého šlehání do sněhu. Sněhovou hmotu navršíme na upečený koláč a asi 15 minut při 175 °C zapékáme.
—————
Zatočený plněný koláč
Doba přípravy: 120 minut
- 800 g švestek
- 40 g krystalového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 40 g solamylu
- 200 g měkkého tvarohu
- 75 g moučkového cukru
- 60 ml mléka
- 50 ml oleje
- špetka soli
- 10 g citronové kůry
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mletých lískových oříšků
- 30 g medu
- 50 g nasekaných lískových jader
Vypeckované švestky dáme na pánev, přidáme vanilkový i krystalový cukr a podusíme asi 5 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody, přidáme ho ke švestkám, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, mléko, olej, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec tři lžíce mletých ořechů. Důkladně zpracujeme na hladké těsto.
Vychladlé švestky rozmixujeme a promícháme s oříšky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, složíme ho a necháme asi 10 minut v chladu odpočinout. Pak ho znovu rozválíme a postup zopakujeme ještě dvakrát.
Těsto rozválíme na obdélník 50 x 30 cm. Potřeme ho švestkovou náplní a zavineme jako roládu. Roládu stočíme do tvaru šneka a dáme do kulaté formy. Pečeme při 165 °C 40 minut, pak potřeme medem.
—————