Švestkové

Klasický švestkový koláč

Doba přípravy: asi 40 minut

18 kousků

Křehké těsto:

  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 280 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka

Obložení:

  • 750 g švestek
  • 5 lžic cukru krupice nebo hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g mandlí
  • 1 lžíce smetany
  • 1 žloutek

Máslo necháme trochu povolit. Na křehké těsto utřeme z másla a krupicového cukru kérm. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí a vše prosijeme přes síto do mísy. Směs postupně zamícháme do krému, přimícháme celé vejce a přilijeme mléko. Suroviny promícháme a na pomoučeném vále propracujeme těsto, až je hladké a lesklé. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).

Plech na pečení s vyšším okrajem vymažeme důkladně máslem. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále tenký plát, vyložíme jím vymazaný plech, přitiskneme a po obvodu zvýšíme okraje.

Švestky důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, očistíme, odpeckujeme a rozčtvrtíme. Slupkou dospodu je hustě poskládáme na křehké těsto. Cukr smícháme se skořicí a švestky touto směsí posypeme. Mandle zalijeme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Švestky ozdobíme mandlemi. Žloutek rozmícháme se smetanou a okraj koláče potřeme. Koláč pečeme asi 35 minut. Před podáváním jej znovu pocukrujeme a můžeme ještě ozdobit šlehanou smetanou.

—————

Švestkový koláč se sněhovou čepicí

 

16 kousků

Korpus: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň: 

  • 1,2 kg švestek
  • 300 ml třešňové šťávy
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 g solamylu
  • 1 svitek celé skořice
  • 1 vanilkový pudinkový prášek

Sníh:

  • 250 g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

Mouku prosijeme do mísy, přidáme změklé máslo, vejce, krupicový a vanilkový cukru. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do chladničky na 30 minut odpočinout.

Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dáme je do hrnce s 200 ml šťávy, cukrem a skořicí. Povaříme je asi 3 minuty. Zbylou šťávu smícháme s pudinkem a solamylem. Přidáme ji ke švestkám a ještě krátce povaříme. Svitek skořice vyjmeme.

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z odleželého těsta vyválíme plát a formu jím vyložíme. Naplníme ji švestkovou hmotou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 45 minut.

Z bílků, citronové šťávy a 1/4 cukru vyšleháme tuhý sníh. Zbylý cukr svaříme s trochou vody. Cukrový rozvar zapracujeme za stálého šlehání do sněhu. Sněhovou hmotu navršíme na upečený koláč a asi 15 minut při 175 °C zapékáme.

—————

Zatočený plněný koláč

Zatočený plněný koláč

Doba přípravy: 120 minut

  • 800 g švestek
  • 40 g krystalového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g solamylu
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 75 g moučkového cukru
  • 60 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • špetka soli
  • 10 g citronové kůry
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 30 g medu
  • 50 g nasekaných lískových jader

Vypeckované švestky dáme na pánev, přidáme vanilkový i krystalový cukr a podusíme asi 5 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody, přidáme ho ke švestkám, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, mléko, olej, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec tři lžíce mletých ořechů. Důkladně zpracujeme na hladké těsto.

Vychladlé švestky rozmixujeme a promícháme s oříšky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, složíme ho a necháme asi 10 minut v chladu odpočinout. Pak ho znovu rozválíme a postup zopakujeme ještě dvakrát.

Těsto rozválíme na obdélník 50 x 30 cm. Potřeme ho švestkovou náplní a zavineme jako roládu. Roládu stočíme do tvaru šneka a dáme do kulaté formy. Pečeme při 165 °C 40 minut, pak potřeme medem.

—————