Bramborové
Bramborový jablečný koláč
1 koláč o průměru asi 28 cm
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g teplých strouhaných brambor
- 80 g cukru krupice
- 1 vejce + 1 na potření
- 1 kypřící prášek do pečiva
Na náplň:
- 2 lžíce strouhanky
- 750 g oloupaných jablek
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce másla
Předehřejeme si trouby na 180 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřícím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.
Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut dozlatova.
TIP: z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky, povidly nebo mákem, švestkami apod.
—————
Bramborový koláč s borůvkami
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 1 094 kJ/ 261 kcal
2 koláče (24 kousků)
Bramborové těsto:
- 300 g uvařených brambor
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 100 g krystalového cukru
- 150 g másla nebo tuku
- sůl
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 žloutky
- 100 g krystalového cukru
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 300 g borůvek
- 300 g malin
Drobenka:
- 120 g hrubé mouky
- 80 g hery
- 80 g krupicového cukru
Uvařené brambory nastrouháme do větší mísy. Přidáme žloutky a bílek, cukr, na kousky nakrájené změklé máslo a sůl. Nakonec přisypeme prášek do pečiva a mouku. Těsto promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře propracujeme. Hotové těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme vychladit.
Mezitím připravíme náplň. Tvaroh dáme do misky, přidáme žloutky, cukr, pudinkový prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Dobře promícháme.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme je na pomoučeném vále na kulaté placky a vyložíme jimi kulaté formy o průměru 28 cm.
Na těsto dáme vrstvu tvarohové náplně a poklademe ji očištěným ovocem. Ovoce posypeme drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Hotový koláč nakrájíme na porce a podáváme.
—————
Bramborový koláč s meruňkami
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 157 kcal/ 657 kJ
24 kousků
Těsto:
- 150 g másla
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 100 g brambor uvařených ve slupce
- 140 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka do formy
- 500 g meruněk
- lístky meduňky nebo máty na ozdobení
Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
Máslo nakrájíme na malé kousky a v míse utřeme s cukrem do pěny. Do máslové pěny zatřeme vejce a zakysanou smetanu. Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Brambory a moučnou směs přidáme do mísy a vše promícháme.
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na vločky a vše promneme prsty.
Koláčovou formu s vyšším okrajem vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Navrch rozdělíme meruňky a posypeme je drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč po upečení necháme ve formě vychladnout, až pak jej nakrájíme na kousky a před podáváním ozdobíme bylinkami.
—————
Bramborový mřížkový koláč
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 567 kJ/157 kcal
32 kousků
Korpus:
- 300 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 100 g tuku
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 lžíce medu
- 100 g uvařených brambor
- 200 g třešní
- 4 broskve
Uvařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, tuk nakrájený na malé kousky, špetku soli, prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Zpracujeme na hladké pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 10 minut odležet.
Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme na plát a vyložme jím plech 30x40 cm. Plech předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Tvaroh smícháme s vejci, krupicovým a vanilkovým cukrem, medem a prolisovanými bramborami. Tuto hotovou náplň potom rozetřeme na těsto. Ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a z nich složíme na povrch tvarohové náplně mřížku.
Do jednotlivých okének v mřížce střídavě položíme třešně a kousky broskví. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu, nakrájíme na kousky a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
—————
Bramborový ořechový koláč
- 400 g vařených brambor
- 150 g medu
- 4 vejce
- 150 g sekaných ořechů
- kůra z jednoho citronu
- 1 sáček skořicového cukru
Med šleháme se žloutky, přidáme strouhané studené brambory, kůru z citronu, ušlehaný sníh z bílků a polovinu ořechů, nejlépe vlašských. Těsto vtlačíme do formy (teflonové nebo s papírem na pečení), posypeme ořechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem.
—————
Linecký koláč s jablky
- 800 g strouhaných jablek
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g vařených brambor
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 2 žloutky
- 1 a 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce hrozinek
- 2 lžíce skořicového cukru
- mouka na vál
- tuk na vymazání formy
- bílek na potření
Vychladlé uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme do mouky, kterou jsme předem smíchali s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, změklé máslo a zpracujeme tužší těsto.
Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát a vyložíme jím tukem vymazaný plech nebo formu na pečení. Okraje mírně zvýšíme, těsto naplníme strouhanými jablky s rozinkami a náplň posypeme skořicovým cukrem. Ze zbylého těsta vyválíme další plát a rádlýlkem z něj nakrájíme proužky, které rozložíme jako mřížku na jablečnou náplň.
Těsto potřeme bílkem a ve středně vyhřáté troubě upečeme koláč dozlatova.
—————