Bramborové

Bramborový jablečný koláč

1 koláč o průměru asi 28 cm

  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 250 g teplých strouhaných brambor
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Na náplň:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 750 g oloupaných jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce másla

Předehřejeme si trouby na 180 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřícím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.

Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.

Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut dozlatova.

TIP: z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky, povidly nebo mákem, švestkami apod.

—————

Bramborový koláč s borůvkami

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 1 094 kJ/ 261 kcal

2 koláče (24 kousků)

Bramborové těsto:

  • 300 g uvařených brambor
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • 100 g krystalového cukru
  • 150 g másla nebo tuku
  • sůl
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky

Tvarohová náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 žloutky
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 300 g borůvek
  • 300 g malin

Drobenka:

  • 120 g hrubé mouky
  • 80 g hery
  • 80 g krupicového cukru

Uvařené brambory nastrouháme do větší mísy. Přidáme žloutky a bílek, cukr, na kousky nakrájené změklé máslo a sůl. Nakonec přisypeme prášek do pečiva a mouku. Těsto promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře propracujeme. Hotové těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme vychladit.

Mezitím připravíme náplň. Tvaroh dáme do misky, přidáme žloutky, cukr, pudinkový prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Dobře promícháme.

Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme je na pomoučeném vále na kulaté placky a vyložíme jimi kulaté formy o průměru 28 cm.

Na těsto dáme vrstvu tvarohové náplně a poklademe ji očištěným ovocem. Ovoce posypeme drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Hotový koláč nakrájíme na porce a podáváme.

—————

Bramborový koláč s meruňkami

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 157 kcal/ 657 kJ

24 kousků 

Těsto: 

  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 g brambor uvařených ve slupce
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka do formy
  • 500 g meruněk
  • lístky meduňky nebo máty na ozdobení

 Drobenka: 

  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla

 

Máslo nakrájíme na malé kousky a v míse utřeme s cukrem do  pěny. Do máslové pěny zatřeme vejce a zakysanou smetanu. Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Brambory a moučnou směs přidáme do mísy a vše promícháme.

Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na vločky a vše promneme prsty.

Koláčovou formu s vyšším okrajem vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Navrch rozdělíme meruňky a posypeme je drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč po upečení necháme ve formě vychladnout, až pak jej nakrájíme na kousky a před podáváním ozdobíme bylinkami.

—————

Bramborový mřížkový koláč

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 567 kJ/157 kcal

32 kousků

Korpus:

  • 300 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 100 g tuku
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 lžíce medu
  • 100 g uvařených brambor
  • 200 g třešní
  • 4 broskve

Uvařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, tuk nakrájený na malé kousky, špetku soli, prosátou mouku s cukrem a  kypřícím práškem. Zpracujeme na hladké pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 10 minut odležet.

Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme na plát a vyložme jím plech 30x40 cm. Plech předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Tvaroh smícháme s vejci, krupicovým a vanilkovým cukrem, medem a prolisovanými bramborami. Tuto hotovou náplň potom rozetřeme na těsto. Ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a z nich složíme na povrch tvarohové náplně mřížku.

Do jednotlivých okének v mřížce střídavě položíme třešně a kousky broskví. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu, nakrájíme na kousky a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem. 

—————

Bramborový ořechový koláč

 

 

  • 400 g vařených brambor
  • 150 g medu
  • 4 vejce
  • 150 g sekaných ořechů
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 sáček skořicového cukru

 

Med šleháme se žloutky, přidáme strouhané studené brambory, kůru z citronu, ušlehaný sníh z bílků a polovinu ořechů, nejlépe vlašských. Těsto vtlačíme do formy (teflonové nebo s papírem na pečení), posypeme ořechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem.

—————

Linecký koláč s jablky

 

  • 800 g strouhaných jablek
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených brambor
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 a 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce hrozinek
  • 2 lžíce skořicového cukru
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání formy
  • bílek na potření

Vychladlé uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme do mouky, kterou jsme předem smíchali s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, změklé máslo a zpracujeme tužší těsto.

Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát a vyložíme jím tukem vymazaný plech nebo formu na pečení. Okraje mírně zvýšíme, těsto naplníme strouhanými jablky s rozinkami a náplň posypeme skořicovým cukrem. Ze zbylého těsta vyválíme další plát a rádlýlkem z něj nakrájíme proužky, které rozložíme jako mřížku na jablečnou náplň.

Těsto potřeme bílkem a ve středně vyhřáté troubě upečeme koláč dozlatova.

—————