Čokoládové

Čokoládový koláč

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 273 kcal/ 1 144 kJ

16 kousků

 Těsto: 

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g kakaa
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr

 Náplň: 

  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 200 g čokolády na vaření

 Dohotovení: 

  • 3 čerstvé fíky
  • 1 lžička sekaných pistácií

 

Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Prosijeme ji na vál, přidáme máslo, vanilkový cukr a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky ztuhnout.

Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrojíme z něj kruh o velikosti formy. Vložíme jej na dno formy a několikrát propíchneme vidličkou. Ze zbylého těsta uděláme 4 cm vysoký okraj. Předpečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Formu s korpusem vyjmeme.

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Tvaroh utřeme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem dohladka. Rozpustíme čokoládu, přilijeme  ji do mísy a dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a krém jím nadlehčíme.

Náplň rozetřeme na předpečený korpus a dopékáme v předehřáté troubě při 180 °C dalších 40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a vyjmeme. Koláč ozdobíme čerstvými fíky,  posypeme pistáciemi a podáváme.

—————

Teplý čokoládový koláč s malinami

 

průměr formy 22 cm

Těsto: 

  • 140 g studeného másla
  • 75 g cukru moučky
  • 50 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky

Čokoládová nádivka:

  • 60 g malin (čerstvých i mražených)
  • 150 g hořké čokolády
  • 120 g vlažného rozpuštěného másla
  • 1 vejce v pokojové teplotě rozmíchané vidličkou
  • 3 žloutky o pokojové teplotě
  • 2 lžíce cukru

 

Všechny suroviny na těsto kromě vejce smícháme a utvoříme žmolenku. Přidáme vejce a rychle vypracujeme tuhé těsto. Necháme odpočinout v chladničce a pak vyválíme. Plátem vyložíme vymazanou formu na koláč a těsto pokryjeme pečícím papírem. Na něj nasypeme suché luštěniny, jež při pečení zamezí vyboulení spodku. Hotový koláč dáme vychladnout a pak luštěniny i papír odstraníme. Čokoládu rozpustíme a necháme zchladnout (na dotyk musí být teplá, ne horká). Nalijeme ji do rozšlehaného vajíčka a gumovou stěrkou promícháme. Nepoužíváme metlu, do náplně se nesmí zašlehat vzduch. Pak přidáme žloutky (po jednom), cukr a rozpuštěné máslo. Na upečený korpus poklademe maliny (několik necháme na ozdobu), přelijeme je čokoládovou náplní a pečeme asi 10 minut při 180 °C. Před podáváním koláč ozdobíme čerstvými malinami.

—————