Jablečné
Bramborový jablečný koláč
1 koláč o průměru asi 28 cm
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g teplých strouhaných brambor
- 80 g cukru krupice
- 1 vejce + 1 na potření
- 1 kypřící prášek do pečiva
Na náplň:
- 2 lžíce strouhanky
- 750 g oloupaných jablek
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce másla
Předehřejeme si trouby na 180 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřícím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.
Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut dozlatova.
TIP: z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky, povidly nebo mákem, švestkami apod.
—————
Hraběnčiny řezy
- 8 středně velkých jablek
- 450 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- kostka hery
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- rozinky
- mletá jádra vlašských ořechů
Z hery, žloutků, cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto, ze kterého oddělíme třetinu a dáme ji do mrazničky asi na hodinu vychladit. Zbylé těsto vyválíme a rozprostřeme na plech, poklademe plátky jablek a posypeme skořicí a rozinkami.
Z bílků ušleháme sníh, který rozetřeme na celý plech a nahoru nastrouháme ztuhlé těsto z mrazničky. Pečeme v troubě při teplotě 180 - 200 °C.
—————
Jablečné pokušení
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g polohrubé mouky
- žloutek
- 30 g piškotových drobečků nebo ořechů
- jablka
- cukr na jablka
- 40 g rozinek
Připravíme si těsto z másla, cukru, vanilkového cukru, polohrubé mouky a žloutku. Těsto necháme odležet asi půl hodiny v chladničce. Potom ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do dortové formy. Povrch posypeme piškotovými drobečky nebo nastrouhanými ořechy. Poklademe oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, pocukrujeme a posypeme rozinkami. Povrch moučníku ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Dortovou formu vložíme do předem vyhřáté trouby a jablečné pokušení upečeme.
—————
Jablečný drobenkový koláč
4 - 6 kousků
Drobenka:
- 1 1/2 dl hladké mouky
- 1/2 dl ovesných vloček
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla či margarínu
Náplň:
- 3 - 4 jablka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
Předehřejte troubu na 225 °C a nejprve si připravte drobenku: rychle promíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo či margarín. Nejjednodušší je použít kuchyňský robot.
Oloupejte jablka, vykrojte z nich jádřince a zbytek jablek nakrájejte na větší kusy či plátky.
Vymažte nadobu na pečení a vyložte ji jablky. Jablka posypte hnědým cukrem a skořicí. Úplně nahoru nasypte drobenku.
Jablečný drobenkový koláč pečte v troubě na prostředním roštu po dobu 20 - 25 minut, dokud jablka nezměknou a drobenka nezezlátne. Koláč podávejte ještě teplý.
TIP: Jablka můžete nahradit čerstvými drobnými plody. Pod vrstvu drobenky však nasypte lžíci bramborové moučky. Ta na sebe naváže tekutinu, kterou plody pustí a drobenka se nepromáčí.
Zajímavou chuťovou variaci získáte, když do drobenky přimícháte kokosovou moučku. Smíchejte 2 dl kokosové moučky, 1 dl hladké mouky a 1 dl moučkového cukru se 75 g másla či margarínu a vytvořte drobenku. Poté postupujte dále podle výše uvedeného receptu.
—————
Jablečný koláč
- 1 kg jablek
- 200 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 600 g hrubé mouky
- 250 g tuku (hera)
- 1 prášek do pečiva
- kůra z citronu nebo pomeranče
- skořice
- rum
Z ingrediencí zpracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. První díl rozválíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Jablka očistíme, odstraníme jádřince, nahrubo nastrouháme, přidáme 2 - 3 lžíce cukru, 1 kousek skořice, trošku rumu a mírně podusíme. Vychladlá jablka dáme na první díl těsta, uhladíme a nakonec vyválíme druhý díl těsta, který položíme na jablka. Pečeme 35 - 40 minut v předehřáté troubě, při teplotě asi 150 °C.
—————
Jablečný koláč s bílým vínem
12 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku
- 140 g másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 500 g jablek
- 300 ml bílého vína
- 200 ml jablečného džusu
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 50 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Mouku smícháme s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme máslo, vanilkový cukr, vejce a vytvoříme hladké těsto, necháme 30 minut odležet. Těstem vyložíme formu a vytvoříme okraj. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.
Z vína, džusu, pudinkového prášku, cukrů uvaříme krém, vmícháme nakrájená jablka. Rozetřeme ho na korpus.
Moučník dopékáme při 180 °C 40 minut. Necháme ho vychladnout a v lednici na 3 - 4 hodiny odležet.
—————
Jablečný koláč s citronovou polevou
12 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- špetka citronové kůry
- 200 g nakrájeného másla
- 2 žloutky
- máslo a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 4 oloupaná jablka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 hřebíčků
- 1 svitek skořice
Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce horké vody
Na ozdobu:
- 20 mandlových lupínků
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do ledničky. Svaříme 150 ml vody s oběma cukry a kořením. Přidáme kostičky jablek a 2 minuty povaříme. Těsto rozdělíme na 2 části a rozválíme. Jeden z plátů ve formě při 200 °C 15 předpečeme.
Na těsto rozprostřeme náplň (vyjmeme hřebíčky a skořici) a zakryjeme ji druhým plátem. Na povrchu propíchneme a při 200 °C dopékáme asi 25 minut. Z ingrediencí vymícháme polevu. Vychladlý koláč potřeme polevou a dozdobíme.
—————
Jablečný páj
Doba přípravy: asi 2 hodiny
12 kousků
Křehké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 citron
Náplň:
- 1,5 kg nakyslých jablek
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce calvadosu nebo jablečné šťávy
Poleva:
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Nejdříve dáme do mísy hladkou mouku, cukr krupici a vanilkový cukr. Přidáme vejce, vychlazené a nakrájené máslo a navrch nastrouháme kůru z omytého a chemicky neošetřeného citronu. Z přísad rychle vypracujeme těsto a zabalené do fólie je necháme odpočívat asi 1 hodinu v ledničce.
Připravíme si přísady na náplň. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Pak je nakrájíme na menší kostičky. Pokapeme je trochou citronové šťávy, aby nezhnědly. K máslu přidáme cukr a vanilkový cukr a mícháme až se cukr rozpustí. Přidáme jablka a calvados. Mícháme a dusíme 5 - 7 minut. Poté směs necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Mezi dvěma fóliemi vyválíme ze 2/3 těsta kulatý plát. Dno formy o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Vložíme plát těsta a okraje zvýšíme na 4 cm. Těsto několikrát propíchneme vidličkou. Naplníme jablky.
Ze zbývajícího těsta vyválíme plát o průměru 26 cm, přiložíme ho na náplň a propíchneme vidličkou. Pečeme 40 - 45 minut. Utřeme polevu, páj necháme trochu vychladnout a potřeme jej ledovou polevou.
—————
Jablkový koláč s mandlemi
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 1 390 kJ/ 340 kcal
10 kousků
- 150 g másla nebo margarínu pokojové teploty
- 150 g krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- sůl
- rumová esence
- 3 celá vejce
- 1 zarovnaná kávová lžička prášku do pečiva
- 100 g spařených loupaných mandlí
- 200 g polohrubé mouky
Náplň:
- 1 kg nejlépe kyselých jablek
- 60 g opraných rozinek nebo korintek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 40 g jemně sekaných mandlí
Máslo rozkrájíme na malé kousky do mísy a rozmícháme je s krystalovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, špetku soli a rumovou esenci a umícháme dohladka. Do máslové hmoty přidáme ještě 3 vejce, prášek do pečiva, mandle a prosátou mouku. Vše zpracujeme do vláčného těsta a necháme chvíli odležet. Troubu předehřejeme přibližně na 180 °C. Koláčovou formu o průměru asi 26 cm pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy dáme těsto a uhladíme je.
Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadérek. Rozinky nebo korintky omyjeme a namočíme do trošky rumové esence. Čtvrtky jablek pokladem na těsto do tvaru kulatých jablíček. Na povrchu je posypeme sekanými mandlemi a rozinkami nebo korintkami. Můžeme ještě poprášit skořicí. Připravený koláč vložíme do trouby a na střední příčce pečeme přibližně 60 minut. Koláč není na přípravu příliš náročný a chutná opravdu báječně.
—————
Koláč paní hraběnky
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g hery
- 4 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- nastrouhaná jablka
- 150 g cukru
- rozinky
- ořechy
- oslazený sníh ze 4 bílků
Z mouky, hery, žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Třetinu z něj oddělíme a dáme na chvíli do lednice. Na vymaštěný plech dáme 2/3 těsta, to na něm vypracujeme do koláčové placky. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a ořechy a posypeme cukrem. Povrch pokryjeme oslazeným sněhem z bílků. Nakonec na koláč nastrouháme těsto, které mezitím ztuhlo v lednici, a zvolna upečeme v troubě.
—————