Jablečné

Bramborový jablečný koláč

 1 koláč o průměru asi 28 cm

  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 250 g teplých strouhaných brambor
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Na náplň:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 750 g oloupaných jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce másla

Předehřejeme si trouby na 180 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřícím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.

Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.

Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut dozlatova.

TIP: z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky, povidly nebo mákem, švestkami apod.

—————

Hraběnčiny řezy

 

  • 8 středně velkých jablek
  • 450 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • kostka hery
  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • rozinky
  • mletá jádra vlašských ořechů

Z hery, žloutků, cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto, ze kterého oddělíme třetinu a dáme ji do mrazničky asi na hodinu vychladit. Zbylé těsto vyválíme a rozprostřeme na plech, poklademe plátky jablek a posypeme skořicí a rozinkami.

Z bílků ušleháme sníh, který rozetřeme na celý plech a nahoru nastrouháme ztuhlé těsto z mrazničky. Pečeme v troubě při teplotě 180 - 200 °C.

—————

Jablečné pokušení

 

 

  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g polohrubé mouky
  • žloutek
  • 30 g piškotových drobečků nebo ořechů
  • jablka
  • cukr na jablka
  • 40 g rozinek

 

Připravíme si těsto z másla, cukru, vanilkového cukru, polohrubé mouky a žloutku. Těsto necháme odležet asi půl hodiny v chladničce. Potom ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do dortové formy. Povrch posypeme piškotovými drobečky nebo nastrouhanými ořechy. Poklademe oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, pocukrujeme a posypeme rozinkami. Povrch moučníku ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Dortovou formu vložíme do předem vyhřáté trouby a jablečné pokušení upečeme.

—————

Jablečný drobenkový koláč

 

4 - 6 kousků

Drobenka: 

  • 1 1/2 dl hladké mouky
  • 1/2 dl ovesných vloček
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla či margarínu

Náplň: 

  • 3 - 4 jablka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

Předehřejte troubu na 225 °C a nejprve si připravte drobenku: rychle promíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo či margarín. Nejjednodušší je použít kuchyňský robot.

Oloupejte jablka, vykrojte z nich jádřince a zbytek jablek nakrájejte na větší kusy či plátky.

Vymažte nadobu na pečení a vyložte ji jablky. Jablka posypte hnědým cukrem a skořicí. Úplně nahoru nasypte drobenku.

Jablečný drobenkový koláč pečte v troubě na prostředním roštu po dobu 20 - 25 minut, dokud jablka nezměknou a drobenka nezezlátne. Koláč podávejte ještě teplý.

 

TIP: Jablka můžete nahradit čerstvými drobnými plody. Pod vrstvu drobenky však nasypte lžíci bramborové moučky. Ta na sebe naváže tekutinu, kterou plody pustí a drobenka se nepromáčí.

 

Zajímavou chuťovou variaci získáte, když do drobenky přimícháte kokosovou moučku. Smíchejte 2 dl kokosové moučky, 1 dl hladké mouky a 1 dl moučkového cukru se 75 g másla či margarínu a vytvořte drobenku. Poté postupujte dále podle výše uvedeného receptu.

—————

Jablečný koláč

 

  • 1 kg jablek
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 600 g hrubé mouky
  • 250 g tuku (hera)
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z citronu nebo pomeranče
  • skořice
  • rum

Z ingrediencí zpracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. První díl rozválíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Jablka očistíme, odstraníme jádřince, nahrubo nastrouháme, přidáme 2 - 3 lžíce cukru, 1 kousek skořice, trošku rumu a mírně podusíme. Vychladlá jablka dáme na první díl těsta, uhladíme a nakonec vyválíme druhý díl těsta, který položíme na jablka. Pečeme 35 - 40 minut v předehřáté troubě, při teplotě asi 150 °C.

—————

Jablečný koláč s bílým vínem

 

12 kousků

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 140 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr

 Náplň: 

  • 500 g jablek
  • 300 ml bílého vína
  • 200  ml jablečného džusu
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

 

Mouku smícháme s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme máslo, vanilkový cukr, vejce a vytvoříme hladké těsto, necháme 30 minut odležet. Těstem vyložíme formu a vytvoříme okraj. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.

Z vína, džusu, pudinkového prášku, cukrů uvaříme krém, vmícháme nakrájená jablka. Rozetřeme ho na korpus.

Moučník dopékáme při 180 °C 40 minut. Necháme ho vychladnout a v lednici na 3 - 4 hodiny odležet.

—————

Jablečný koláč s citronovou polevou

 

12 kousků 

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry
  • 200 g nakrájeného másla
  • 2 žloutky
  • máslo a hrubá mouka na formu

Náplň: 

  • 4 oloupaná jablka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 hřebíčků
  • 1 svitek skořice

Poleva: 

  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce horké vody

Na ozdobu:

  • 20 mandlových lupínků

 

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do ledničky. Svaříme 150 ml vody s oběma cukry a kořením. Přidáme kostičky jablek a 2 minuty povaříme. Těsto rozdělíme na 2 části a rozválíme. Jeden z plátů ve formě při 200 °C 15 předpečeme.

Na těsto rozprostřeme náplň (vyjmeme hřebíčky a skořici) a zakryjeme ji druhým plátem. Na povrchu propíchneme a při 200 °C dopékáme asi 25 minut. Z ingrediencí vymícháme polevu. Vychladlý koláč potřeme polevou a dozdobíme.

—————

Jablečný páj

Jablečný páj

Doba přípravy: asi 2 hodiny

12 kousků

Křehké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1 citron

Náplň:

  • 1,5 kg nakyslých jablek
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce calvadosu nebo jablečné šťávy

Poleva:

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Nejdříve dáme do mísy hladkou mouku, cukr krupici a vanilkový cukr. Přidáme vejce, vychlazené a nakrájené máslo a navrch nastrouháme kůru z omytého a chemicky neošetřeného citronu. Z přísad rychle vypracujeme těsto a zabalené do fólie je necháme odpočívat asi 1 hodinu v ledničce.

Připravíme si přísady na náplň. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Pak je nakrájíme na menší kostičky. Pokapeme je trochou citronové šťávy, aby nezhnědly. K máslu přidáme cukr a vanilkový cukr a mícháme až se cukr rozpustí. Přidáme jablka a calvados. Mícháme a dusíme 5 - 7 minut. Poté směs necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

Mezi dvěma fóliemi vyválíme ze 2/3 těsta kulatý plát. Dno formy o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Vložíme plát těsta a okraje zvýšíme na 4 cm. Těsto několikrát propíchneme vidličkou. Naplníme jablky.

Ze zbývajícího těsta vyválíme plát o průměru 26 cm, přiložíme ho na náplň a propíchneme vidličkou. Pečeme 40 - 45 minut. Utřeme polevu, páj necháme trochu vychladnout a potřeme jej ledovou polevou.

—————

Jablkový koláč s mandlemi

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 1 390 kJ/ 340 kcal

10 kousků

  • 150 g másla nebo margarínu pokojové teploty
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • rumová esence
  • 3 celá vejce
  • 1 zarovnaná kávová lžička prášku do pečiva
  • 100 g spařených loupaných mandlí
  • 200 g polohrubé mouky

Náplň:

  • 1 kg nejlépe kyselých jablek
  • 60 g opraných rozinek nebo korintek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 40 g jemně sekaných mandlí

Máslo rozkrájíme na malé kousky do mísy a rozmícháme je s krystalovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, špetku soli a rumovou esenci a umícháme dohladka. Do máslové hmoty přidáme ještě 3 vejce, prášek do pečiva, mandle a prosátou mouku. Vše zpracujeme do vláčného těsta a necháme chvíli odležet. Troubu předehřejeme přibližně na 180 °C. Koláčovou formu o průměru asi 26 cm pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy dáme těsto a uhladíme je.

Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadérek. Rozinky nebo korintky omyjeme a namočíme do trošky rumové esence. Čtvrtky jablek pokladem na těsto do tvaru kulatých jablíček. Na povrchu je posypeme sekanými mandlemi a rozinkami nebo korintkami. Můžeme ještě poprášit skořicí. Připravený koláč vložíme do trouby a na střední příčce pečeme přibližně 60 minut. Koláč není na přípravu příliš náročný a chutná opravdu báječně.

—————

Koláč paní hraběnky

 

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g hery
  • 4 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • nastrouhaná jablka
  • 150 g cukru
  • rozinky
  • ořechy
  • oslazený sníh ze 4 bílků

 

Z mouky, hery, žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Třetinu z něj oddělíme a dáme na chvíli do lednice. Na vymaštěný plech dáme 2/3 těsta, to na něm vypracujeme do koláčové placky. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a ořechy a posypeme cukrem. Povrch pokryjeme oslazeným sněhem z bílků. Nakonec na koláč nastrouháme těsto, které mezitím ztuhlo v lednici, a zvolna upečeme v troubě.

—————