Hruškové
Hruškový koláč
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 359 kcal/ 1 505 kJ
12 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 1 vejce
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 1 kg zralých hrušek
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce umletých vlašských ořechů
- 70 g piniových oříšků
- moučkový cukr na posypání
Na vál prosijeme mouku, přidáme moučkový cukr, na kousky nakrájené změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 20 minu todpočinout.
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a odstraníme z nich jádřince. Do 1/4 litru horké vody přidáme med, citronovou šťávu, vanilkový cukr a vše společně svaříme na hustotu sirupu. Odstavíme z plotny a do sirupu asi na 5 minut vložíme nakrájené hrušky. Potom je vyjmeme a necháme na sítku okapat, sirup ale zachytíme.
Ze 2/3 těsta vyválíme placku silnou asi 3 mm. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vložíme do formy a vytvarujeme okraje vysoké asi 3 cm. Placku posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy a poklademe okapanými hruškami.
Zbylou třetinu těsta rozválíme na tenký plát, položíme na ni hrušky a okrajem jemně přitiskneme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C 20 minut. Pak koláč pokapeme zbylým medovým sirupem, posypeme piniovými oříšky a pečeme dalších 20 minut. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.
—————
Hruškový koláč s amarettem
12 kousků
- 500 g hrušek
- 400 g smetany ke šlehání
- 160 g sušenek BeBe Dobré ráno
- 80 g másla
- 2 vejce
- 6 lžic amaretta
- 4 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce solamylu
- 1 lžice sušených brusinek
- tuk a hrubá mouka na formu
Najemno rozdrcené sušenky smícháme s máslem. Formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme. Na dno vtlačíme sušenkovou hmotu a vytvoříme zvýšený okraj. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Ze smetany, vajec, cukru, solamylu a amaretta vyšleháme hladký krém. Rozetřeme ho na korpus a poklademe plátky hrušek.
Koláč pečeme při 180 °C asi 35 minut. Po vychladnutí ve formě ho zdobíme.
—————
Hruškový koláč s tvarohem
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 305 kcal/ 1 279 kJ
12 kousků
Těsto:
- 160 g hladké mouky
- 1 vejce
- 110 g másla
- 50 g moučkového cukru
- špetka citronové kůry
Náplň:
- 250 g tvarohu
- 3 vejce
- 70 g krupicového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g hrušek
- 8 g práškové želatiny
- 300 ml hruškové šťávy
- citronová a pomerančová kůra
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, cukr a citronovou kůru. Z přísad uhněteme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme asi hodinu rozležet.
Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme tvaroh, vejce, cukr, smetanu a ochutíme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Vše vyšleháme dohladka.
Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na plátky, kterými pokladmeme upečený korpus. Želatinu namočíme do hruškové šťávy, necháme nabobtnat a rozpustíme. Hrušky postupně přeléváme želatinou (nebo želatinu nanášíme na ovoce mašlovačkou). Necháme ztuhnout a podáváme.
—————
Křehký koláč s hruškami a malinami
Na těsto:
- 375 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 125 g studeného másla
- 1 žloutek
- 60 ml ledové vody
Na náplň:
- 2 větší hrušky
- 50 g čerstvých malin
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce dětské krupičky
- špetka skořice
Promíchejte mouku s cukrem a solí v hlubší míse, přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky a dobře promíchejte, dokud nevzniknou menší hrudky. Vmíchejte do těsta žloutek a postupně ledovou vodu tak, abyste získali tužší těsto, které se nelepí na ruce. Vzniklé těsto nechejte asi hodinu odpočinout v lednici.
Vyválejte z těsta kulatou placku, kterou položte do kulaté dortové formy. Hrušky oloupejte a nakrájejte na měsíčky, promíchejte s cukrem, skořicí a dětskou krupičkou. Následně rovnoměrně naskládejte a přidejte na těsto i maliny. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 70 minut. Podávejte vychlazené, posypané moučkovým cukrem.
—————
Makový koláč s hruškami
Doba přípravy: 80 minut
1 kousek asi 511 kcal/ 2 143kJ
12 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g másla
Náplň:
- 300 g máku
- 300 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 50 ml rumu
- 100 g strouhaných piškotů nebo strouhanky
- 300 g hrušek (i kompotované)
Na vál prosijeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme vejce a na kousky nakrájené změklé máslo. Nejdříve těsto propracujeme vidličkou a pak zpracujeme rukama. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet.
Mák umeleme. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mák, mléko, cukr a krátce povaříme. Odstavíme, přidáme rum, piškotové drobečky a promícháme. Očištěné hrušky nakrájíme na větší kousky. Těsto rozválíme na plát silný 5 mm, vykrojíme z něj spodní díl koláče a vložíme ho do formy o průměru 28 cm.
Zbylé těsto rozválíme, vykrojíme z něj proužek široký 3 cm a ve formě vytvoříme okraj, který dobře přitiskneme ke spodní části. Formu naplníme makovou náplní a na ni rozložíme kousky hrušek. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a formu opatrně sejmeme.
—————
Tvarohový koláč s hruškami
Doba přípravy: asi 90 minut
4 porce
Těsto:
- 50 g netučného tvarohu
- 6 lžic oleje
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- špetka soli
- 300 g polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžíce kakaa
Náplň:
- 3 vejce
- špetka soli
- 250 g netučného tvarohu
- 250 ml zakysané smetany
- 75 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce škrobové moučky
- špetka mletého hřebíčku
- 1 kg menších šťavnatých hrušek
- šťáva z 1 citronu
Na ozdobu:
- 50 g oříškového krokantu
Utřeme tvaroh s olejem, vejcem, vanilkovým cukrem a solí. Smícháme a prosejeme polohrubou mouku, kypřící prášek a kakao. Polovinu zamícháme do tvarohové hmoty. Přisypeme druhou polovinu a vypracujeme těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme 1 - 2 lžíce vody.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Přidáme mletý hřebíček a nakonec vmícháme bílkový sníh.
Hrušky oloupeme, osušíme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a půlky plodů pokapeme citronovou šťávou. Poskládáme je na těstový plát a překryjeme tvarohovou hmotou.
Koláč pečeme 40 - 50 minut v předehřáté troubě. Poté jej vyjmeme a necháme na plechu vychladnout. Posypeme ho oříškovým krokantem, nakrájíme na kousky a podáváme. Můžeme ozdobit šlehačkou.
—————