Hruškové

Hruškový koláč

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 359 kcal/ 1 505 kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 1 vejce
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň: 

  • 1 kg zralých hrušek
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce umletých vlašských ořechů
  • 70 g piniových oříšků
  • moučkový cukr na posypání

 

Na vál prosijeme mouku, přidáme moučkový cukr, na kousky nakrájené změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 20 minu todpočinout.

Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a odstraníme z nich jádřince. Do 1/4 litru horké vody přidáme med, citronovou šťávu, vanilkový cukr a vše společně svaříme na hustotu sirupu. Odstavíme z plotny a do sirupu asi na 5 minut vložíme nakrájené hrušky. Potom je vyjmeme a necháme na sítku okapat, sirup ale zachytíme.

Ze 2/3 těsta vyválíme placku silnou asi 3 mm. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vložíme do formy a vytvarujeme okraje vysoké asi 3 cm. Placku posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy a poklademe okapanými hruškami.

Zbylou třetinu těsta rozválíme na tenký plát, položíme na ni hrušky a okrajem jemně přitiskneme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C 20 minut. Pak koláč pokapeme zbylým medovým sirupem, posypeme piniovými oříšky a pečeme dalších 20 minut. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.

—————

Hruškový koláč s amarettem

 

12 kousků 

  • 500 g hrušek
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 160 g sušenek BeBe Dobré ráno
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 6 lžic amaretta
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžice sušených brusinek
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Najemno rozdrcené sušenky smícháme s máslem. Formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme. Na dno vtlačíme sušenkovou hmotu a vytvoříme zvýšený okraj. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Ze smetany, vajec, cukru, solamylu a amaretta vyšleháme hladký krém. Rozetřeme ho na korpus a poklademe plátky hrušek.

Koláč pečeme při 180 °C  asi 35 minut. Po vychladnutí ve formě ho zdobíme.

—————

Hruškový koláč s tvarohem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 305 kcal/ 1 279 kJ

12 kousků 

Těsto: 

  • 160 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 110 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka citronové kůry

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g hrušek
  • 8 g práškové želatiny
  • 300 ml hruškové šťávy
  • citronová a pomerančová kůra

 

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, cukr a citronovou kůru. Z přísad uhněteme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme asi hodinu rozležet.

Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme tvaroh, vejce, cukr, smetanu a ochutíme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Vše vyšleháme dohladka.

Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

Hrušky oloupeme, odstraníme  jádřince a dužinu nakrájíme na plátky, kterými pokladmeme upečený korpus. Želatinu namočíme do hruškové šťávy, necháme nabobtnat a rozpustíme. Hrušky postupně přeléváme želatinou (nebo želatinu nanášíme na ovoce mašlovačkou). Necháme ztuhnout a podáváme.

—————

Křehký koláč s hruškami a malinami

 

Na těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 125 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 60 ml ledové vody

Na náplň:

  • 2 větší hrušky
  • 50 g čerstvých malin
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce dětské krupičky
  • špetka skořice

Promíchejte mouku s cukrem a solí v hlubší míse, přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky a dobře promíchejte, dokud nevzniknou menší hrudky. Vmíchejte do těsta žloutek a postupně ledovou vodu tak, abyste získali tužší těsto, které se nelepí na ruce. Vzniklé těsto nechejte asi hodinu odpočinout v lednici.

Vyválejte z těsta kulatou placku, kterou položte do kulaté dortové formy. Hrušky oloupejte a nakrájejte na měsíčky, promíchejte s cukrem, skořicí a dětskou krupičkou. Následně rovnoměrně naskládejte a přidejte na těsto i maliny. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 70 minut. Podávejte vychlazené, posypané moučkovým cukrem.

—————

Makový koláč s hruškami

 

Doba přípravy: 80 minut

1 kousek asi 511 kcal/ 2 143kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g másla

Náplň: 

  • 300 g máku
  • 300 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 50 ml rumu
  • 100 g strouhaných piškotů nebo strouhanky
  • 300 g hrušek (i kompotované)

 

Na vál prosijeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme vejce a na kousky nakrájené změklé máslo. Nejdříve těsto propracujeme vidličkou a pak zpracujeme rukama. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet.

Mák umeleme. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mák, mléko, cukr a krátce povaříme. Odstavíme, přidáme rum, piškotové drobečky a promícháme. Očištěné hrušky nakrájíme na větší kousky. Těsto rozválíme na plát silný 5 mm, vykrojíme z něj spodní díl koláče a vložíme ho do formy o průměru 28 cm.

Zbylé těsto rozválíme, vykrojíme z něj proužek široký 3 cm a ve formě vytvoříme okraj, který dobře přitiskneme ke spodní části. Formu naplníme makovou náplní a na ni rozložíme kousky hrušek. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a formu opatrně sejmeme.

—————

Tvarohový koláč s hruškami

 

Doba přípravy: asi 90 minut

4 porce

Těsto: 

  • 50 g netučného tvarohu
  • 6 lžic oleje
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaa

Náplň: 

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 250 g netučného tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 75 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 kg menších šťavnatých hrušek
  • šťáva z 1 citronu

Na ozdobu: 

  • 50 g oříškového krokantu

 

Utřeme tvaroh s olejem, vejcem, vanilkovým cukrem a solí. Smícháme a prosejeme polohrubou mouku, kypřící prášek a kakao. Polovinu zamícháme do tvarohové hmoty. Přisypeme druhou polovinu a vypracujeme těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme 1 - 2 lžíce vody.

Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 190 °C.

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Přidáme mletý hřebíček a nakonec vmícháme bílkový sníh.

Hrušky oloupeme, osušíme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a půlky plodů pokapeme citronovou šťávou. Poskládáme je na těstový plát a překryjeme tvarohovou hmotou.

Koláč pečeme 40 - 50 minut v předehřáté troubě. Poté jej vyjmeme a necháme na plechu vychladnout. Posypeme ho oříškovým krokantem, nakrájíme na kousky a podáváme. Můžeme ozdobit šlehačkou.

—————