Tvarohové
Babiččin strouhaný koláč
Doba přípravy: 60 - 70 minut
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru (třtinového)
- 1 změklé máslo (250 g)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
Náplň:
- 750 g měkkého tvarohu
- 100 ml rumu
- 100 g rozinek
- 300 g cukru (třtinového)
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
Rozinky namočte v rumu, nejlépe den předem. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě koule o stené velikosti. Nechte v chladničce nebo v mrazáku 15 minut ztuhnout.
Připravte si náplň. Rozklepněte vejce, oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte s oběme cukry, přidejte žloutky a postupně vmíchejte sníh z bílků. Šlehačem vyšlehejte hmotu do hladka.
Vmíchejte rozinky a můžete přidat ještě lžíci rumu. Jednu polovinu těsta nastrouhejte na struhadle nahrubo a nasypte ji na plech vymazaný tukem. Rovnoměrně přilijte tvarohovou náplň, kterou posypte druhou polovinou nastrouhaného těsta.
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 30 - 40 minut na 165 °C.
—————
Bramborový mřížkový koláč
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 567 kJ/157 kcal
32 kousků
Korpus:
- 300 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 100 g tuku
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 lžíce medu
- 100 g uvařených brambor
- 200 g třešní
- 4 broskve
Uvařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, tuk nakrájený na malé kousky, špetku soli, prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Zpracujeme na hladké pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 10 minut odležet.
Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme na plát a vyložme jím plech 30x40 cm. Plech předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Tvaroh smícháme s vejci, krupicovým a vanilkovým cukrem, medem a prolisovanými bramborami. Tuto hotovou náplň potom rozetřeme na těsto. Ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a z nich složíme na povrch tvarohové náplně mřížku.
Do jednotlivých okének v mřížce střídavě položíme třešně a kousky broskví. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu, nakrájíme na kousky a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
—————
Cheesecake s malinami
12 kousků
Hmota na korpus:
- 300 g máslových kakaových sušenek
- 90 g změklého másla
Krém:
- 400 g měkkého tučného tvarohu
- 2 vejce
- 60 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
Dohotovení:
- 200 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 1 sáček čirého dortového želé
Z másla a rozdrcených sušenek vypracujeme hmotu, kterou vtlačíme na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Okraj vyložíme pruhem pečícího papíru.
Tvaroh vymícháme s cukry a vejci dohladka. Rozetřeme ho do formy na korpus. Koláč pečeme při 160 °C asi 50 minut. Troubu během pečení neotvíráme. Po upečení necháme vychladnout ve formě, nejlépe do druhého dne.
Maliny rozložíme na koláč. Zalijeme je želé připraveným dle návodu a necháme ztuhnout.
—————
Kakaový koláč s drobenkou
16 kousků
Korpus:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 125 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- hladká mouka na vál
- tuk a hrubá mouka na formu
Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce mandlového nebo vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžička citronové kůry
Drobenka:
- 150 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla
- 1 lžička kakaa
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Přidáme kostičky másla, vejce a sůl. Vypracujeme těsto, které na 30 minut uložíme do ledničky.
Ze 2/3 proleželého těsta vyválíme kulatý plát a vložíme ho na dno formy o průměru 26 cm. Propícháme ho vidličkou a při 180 °C předpékáme asi 15 minut.
Ze zbylého těsta vyválíme pás asi 4 cm široký a rozložíme ho po obvodu formy. Formu naplníme náplní. Navrch nasypeme drobenku. Pečeme při 180 °C asi 50 minut.
—————
Koláč z broskví a tvarohu
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 197 kcal/ 825 kJ
20 kousků
Těsto:
- 150 g měkkého tvarohu
- 6 lžic oleje
- 1 vejce
- 2 sáčky vanilkového cukru
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka do pekáčku
Náplň:
- 500 g broskví nebo nektarinek
- 50 g lískových oříšků
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
V míse utřeme tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr a špetku soli dohladka. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na tvaroh, zlehka vmícháme a vypracujeme těsto.
Pak těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a vložíme do pekáčku, který předem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Broskve nakrájíme na plátky, oříšky nasekáme nahrubo.
Na náplň umícháme tvaroh se smetanou a vejci. Přidáme pudinkový prášek, cukr a utřeme do krému. Náplň rozetřeme na těsto, navrch rozložíme plátky broskví a posypeme oříšky.
Pečeme asi 45 minut. Necháme v pekáčku vychladnout. Před podáváním můžeme ozdobit lístky meduňky.
—————
Krakovský tvarohový koláč
16 kousků
- 280 g hladké mouky
- 80 g zakysané smetany
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 500 g tučného měkkého tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 2 lžíce sušeného mléka nebo vanilkového pudinkového prášku
- 1 vejce na potření
Z 250 g mouky, smetany, žloutku, 130 g másla a 1/2 kůry z citronu vypracujeme těsto. Necháme v lednici hodinu odpočinout.
Tvaroh smícháme s cukry, vejci, sušeným mlékem, zbylou moukou, kůrou a máslem. Dvě třetiny těsta rozválíme a vyložíme jimi pekáček o velikosti 32 x 18 cm. Předpékáme při 200 °C asi 15 minut. Zbylé těsto rozválíme a rádélkem vykrájíme proužky.
Na předpečený korpus rozetřeme náplň. Na ní vytvoříme mřížku, potřeme vejcem a dopékáme při 175°C 40 minut.
—————
Lehký tvarohový dezert
4 porce
- 3 lžíce jemně rozdrcených máslových sušenek
- 1 lžíce másla
- 6 vajec
- 150 g ricotty (tvarohový sýr)
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 4 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- marmeláda podle chuti
Troubu předehřejte na 160 °C. Připravte si formičky na pečení, vymazané máslem a vysypané hladkou moukou.
Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Vytvořte jemnou hmotu a pánev stáhněte z plotny. Trochu vychladlou hmotu přesuňte do větší mísy a společně s riccottou, vejci, cukrem, moukou, citronovou kůrou a šťávou z citronu, solí, vanilkou a skořicí a důkladně elektrickým mixérem asi 6 minut šlehejte.
Vyšlehanou směs nalijte do formiček a pak pozvolna pečte asi 50 minut. Hotový dezert je lehce nafouklý, se zlatavou barvou. Jeho střed není úplně pevný.
Dezert nechte vychladnout ve formičkách, poté jej vyklopte a ozdobte marmeládou.
—————
Linecký koláč s tvarohem a meruňkami
Doba přípravy je asi 65 - 70 minut (bez chladnutí)
1 kousek 495 kJ/120 kcal
1 plech (48 kousků)
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 250 g cukru
- 250 g másla nebo hery
- 2 vejce
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- lžička rumové esence
- 6 kapek mandlové esence
- nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 2 - 3 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Tvarohová náplň:
- 4 netučné tvarohy
- 2 vejce
- 200 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček ztužovače
Na doplnění:
- 400 g vyzrálých meruněk nebo 90 g meruňkové marmelády
- tuk a mouka na plech
- lístky meduňky
- moučkový cukr
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu na ozdobení
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, esence, hřebíček, změklé máslo nebo heru a zpracujeme těsto, které se nelepí na vál. Necháme je několik hodin odpočinout v chladnu. Připravíme nádivku. Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, ztužovač a utřeme dohladka. Vymastíme plech, vysypeme polohrubou moukou a polovinu těsta rozválíme na plechu. Rovnoměrně je poklademe tvarohovou náplní.
Ze zbylého těsta vykrájíme 48 koleček s otvorem uprostřed, aby pokryla celý povrch koláče. Odkrojky z těsta zpracujeme na váleček, kterým olemujeme okraj koláče. Do každého otvoru koleček rozložených na tvarohu dáme lžičkou malý kopeček meruňkové marmelády nebo kousek omyté vypeckované meruňky a koláč upečeme v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Meduňku omyjeme a necháme okapat. Nakonec ozdobíme citronovou kůrou. Po vychladnutí koláč nakrájíme na 48 porcí, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky čerstvé meduňky.
—————
Linecký tvarohový koláč
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 1 450 kJ/ 345 kcal
16 kousků
- 300 g hladké mouky
- 160 g tuku
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce mléka
- olej na vymazání a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 500 g měkkého netučného tvarohu
- 200 g cukru
- 1 celé vejce
- 2 bílky
- 50 g tuku
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 150 g sušených švestek
- 80 g rozinek
- 1 dl rumu
- lístky meduňky
Rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku prosijeme na vál, přidáme změklý tuk, moučkový i vanilkový cukr, dva žloutky, lžičku citronové šťávy, trochu mléka a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Potom z něj vyválíme placku a válečkem ji přeneseme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Těsto dáme na 10 minut zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C.
Mezitím si připravíme náplň: do mísy dáme tvaroh, jedno celé vejce, cukr, tuk, lžičku sušené strouhané citronové kůry a vařečkou utřeme dohladka. Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh a postupně jej pomalu zamícháme do tvarohu. Tvarohovou hmotu natřeme na zapečené těsto, zapícháme do něj půlky sušených švestek, rozinky namočené v rumu a celý koláč při snížené teplotě na 180 °C dopečeme. Ještě vlažný jej krájíme na čtverečky, necháme vychladnout a podáváme ozdobený lístky meduňky.
—————
Malinový koláč
Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 287 kcal/ 1 205 kJ
16 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 140 g hery
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 300 g malin
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Drobenka:
- 70 g hrubé mouky
- 50 g hery
- 50 g krupicového cukru
Dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- čerstvé maliny na ozdobu
Mouku prosijeme s cukrem a kypřícím práškem na vál. Do středu vyklepneme vejce a přidáme na kousky nakrájenou heru. Nejdříve propracujeme vidličkou a pak rukama zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
Po odležení rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme pečící formu o průměru 28 cm. Dno propícháme vidličkou a na povrch dáme alobal. Předpečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Z horkého předpečeného korpusu sundáme alobal. Korpus potřeme tvarohovou nápní. Na ni dáme maliny a posypeme je drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou.
Koláč dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak vyndáme a nakrájíme na jednotlivé porce. Navrch je ozdobíme ušlehanou šlehačkou a čerstvými malinami.
—————