Tvarohové

Babiččin strouhaný koláč

 

Doba přípravy: 60 - 70 minut 

Těsto: 

  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru (třtinového)
  • 1 změklé máslo (250 g)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce

Náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 ml rumu
  • 100 g rozinek
  • 300 g cukru (třtinového)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr

 

Rozinky namočte v rumu, nejlépe den předem. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě koule o stené velikosti. Nechte v chladničce nebo v mrazáku 15 minut ztuhnout.

Připravte si náplň. Rozklepněte vejce, oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte s oběme cukry,  přidejte žloutky a postupně vmíchejte sníh z bílků. Šlehačem vyšlehejte hmotu do hladka.

Vmíchejte rozinky a můžete přidat ještě lžíci rumu. Jednu polovinu těsta nastrouhejte na struhadle nahrubo a nasypte ji na plech vymazaný tukem. Rovnoměrně přilijte tvarohovou náplň, kterou posypte druhou polovinou  nastrouhaného těsta.

Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 30 - 40 minut na 165 °C.

—————

Bramborový mřížkový koláč

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 567 kJ/157 kcal

32 kousků

Korpus:

  • 300 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 100 g tuku
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 lžíce medu
  • 100 g uvařených brambor
  • 200 g třešní
  • 4 broskve

Uvařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, tuk nakrájený na malé kousky, špetku soli, prosátou mouku s cukrem a  kypřícím práškem. Zpracujeme na hladké pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 10 minut odležet.

Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme na plát a vyložme jím plech 30x40 cm. Plech předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Tvaroh smícháme s vejci, krupicovým a vanilkovým cukrem, medem a prolisovanými bramborami. Tuto hotovou náplň potom rozetřeme na těsto. Ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a z nich složíme na povrch tvarohové náplně mřížku.

Do jednotlivých okének v mřížce střídavě položíme třešně a kousky broskví. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu, nakrájíme na kousky a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem. 

—————

Cheesecake s malinami

12 kousků

Hmota na korpus:

  • 300 g máslových kakaových sušenek
  • 90 g změklého másla

Krém:

  • 400 g měkkého tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Dohotovení:

  • 200 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 1 sáček čirého dortového želé

Z másla a rozdrcených sušenek vypracujeme hmotu, kterou vtlačíme na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Okraj vyložíme pruhem pečícího papíru.

Tvaroh vymícháme s cukry a vejci dohladka. Rozetřeme ho do formy na korpus. Koláč pečeme při 160 °C asi 50 minut. Troubu během pečení neotvíráme. Po upečení necháme vychladnout ve formě, nejlépe do druhého dne.

Maliny rozložíme na koláč. Zalijeme je želé připraveným dle návodu a necháme ztuhnout.

—————

Kakaový koláč s drobenkou

 

16 kousků 

Korpus: 

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • 125 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • hladká mouka na vál
  • tuk a hrubá mouka na formu

Tvarohová náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce mandlového nebo vanilkového pudinkového  prášku
  • 1 lžička citronové kůry

Drobenka: 

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 lžička kakaa

 

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Přidáme kostičky másla, vejce a sůl. Vypracujeme těsto, které na 30 minut uložíme do ledničky.

Ze 2/3 proleželého těsta vyválíme kulatý plát a vložíme ho na dno formy o průměru 26 cm. Propícháme ho vidličkou a při 180 °C předpékáme asi 15 minut.

Ze zbylého těsta vyválíme pás asi 4 cm široký a rozložíme ho po obvodu formy. Formu naplníme náplní. Navrch nasypeme drobenku. Pečeme při 180 °C asi 50 minut.

—————

Koláč z broskví a tvarohu

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 197 kcal/ 825 kJ

20 kousků

Těsto: 

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 6 lžic oleje
  • 1 vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka do pekáčku

Náplň:

  • 500 g broskví nebo nektarinek
  • 50 g lískových oříšků
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

 

V míse utřeme tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr a špetku soli dohladka. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na tvaroh, zlehka vmícháme a vypracujeme těsto.

Pak těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a vložíme do pekáčku, který předem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Broskve nakrájíme na plátky, oříšky nasekáme nahrubo.

Na náplň umícháme tvaroh se smetanou a vejci. Přidáme pudinkový prášek, cukr a utřeme do krému. Náplň rozetřeme na těsto, navrch rozložíme plátky broskví a posypeme oříšky.

Pečeme asi 45 minut. Necháme v pekáčku vychladnout. Před podáváním můžeme ozdobit lístky meduňky.

—————

Krakovský tvarohový koláč

16 kousků

  • 280 g hladké mouky
  • 80 g zakysané smetany
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 500 g tučného měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 2 lžíce sušeného mléka nebo vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce na potření

Z 250 g mouky, smetany, žloutku, 130 g másla a 1/2 kůry z citronu vypracujeme těsto. Necháme v lednici hodinu odpočinout.

Tvaroh smícháme s cukry, vejci, sušeným mlékem, zbylou moukou, kůrou a máslem. Dvě třetiny těsta rozválíme a vyložíme jimi pekáček o velikosti 32 x 18 cm. Předpékáme při 200 °C asi 15 minut. Zbylé těsto rozválíme a rádélkem vykrájíme proužky.

Na předpečený korpus rozetřeme náplň. Na ní vytvoříme mřížku, potřeme vejcem a dopékáme při 175°C 40 minut.

—————

Lehký tvarohový dezert

Lehký tvarohový dezert

 4 porce

  • 3 lžíce jemně rozdrcených máslových sušenek
  • 1 lžíce másla
  • 6 vajec
  • 150 g ricotty (tvarohový sýr)
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • marmeláda podle chuti

Troubu předehřejte na 160 °C. Připravte si formičky na pečení, vymazané máslem a vysypané hladkou moukou.

Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Vytvořte jemnou hmotu a pánev stáhněte z plotny. Trochu vychladlou hmotu přesuňte do větší mísy a společně s riccottou, vejci, cukrem, moukou, citronovou kůrou a šťávou z citronu, solí, vanilkou a skořicí a důkladně elektrickým mixérem asi 6 minut šlehejte.

Vyšlehanou směs nalijte do formiček a pak pozvolna pečte asi 50 minut. Hotový dezert je lehce nafouklý, se zlatavou barvou. Jeho střed není úplně pevný.

Dezert nechte vychladnout ve formičkách, poté jej vyklopte a ozdobte marmeládou.

—————

Linecký koláč s tvarohem a meruňkami

 

Doba přípravy je asi 65 - 70 minut (bez chladnutí)

1 kousek 495 kJ/120 kcal

1 plech (48 kousků)

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 250 g cukru
  • 250 g másla nebo hery
  • 2 vejce
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • lžička rumové esence
  • 6 kapek mandlové esence
  • nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 - 3 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Tvarohová náplň:

  • 4 netučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 200 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček ztužovače

Na doplnění:

  • 400 g vyzrálých meruněk nebo 90 g meruňkové marmelády
  • tuk a mouka na plech
  • lístky meduňky
  • moučkový cukr
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu na ozdobení

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, esence, hřebíček, změklé máslo nebo heru a zpracujeme těsto, které se nelepí na vál. Necháme je několik hodin odpočinout v chladnu. Připravíme nádivku.  Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, ztužovač a utřeme dohladka. Vymastíme plech, vysypeme polohrubou moukou a polovinu těsta rozválíme na plechu. Rovnoměrně je poklademe tvarohovou náplní.

Ze zbylého těsta vykrájíme 48 koleček s otvorem uprostřed, aby pokryla celý povrch koláče. Odkrojky z těsta zpracujeme na váleček, kterým olemujeme okraj koláče. Do každého otvoru koleček rozložených na tvarohu dáme lžičkou malý kopeček meruňkové marmelády nebo kousek omyté vypeckované meruňky a koláč upečeme v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Meduňku omyjeme a necháme okapat. Nakonec ozdobíme citronovou kůrou. Po vychladnutí koláč nakrájíme na 48 porcí, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky čerstvé meduňky.

—————

Linecký tvarohový koláč

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 1 450 kJ/ 345 kcal

16 kousků

  • 300 g hladké mouky
  • 160 g tuku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce mléka
  • olej na vymazání a hrubá mouka na plech

Náplň:

  • 500 g měkkého netučného tvarohu
  • 200 g cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 bílky
  • 50 g tuku
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 150 g sušených švestek
  • 80 g rozinek
  • 1 dl rumu
  • lístky meduňky

Rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku prosijeme na vál, přidáme změklý tuk, moučkový i vanilkový cukr, dva žloutky, lžičku citronové šťávy, trochu mléka a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Potom z něj vyválíme placku a válečkem ji přeneseme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Těsto dáme na 10 minut zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C.

Mezitím si připravíme náplň: do mísy dáme tvaroh, jedno celé vejce, cukr, tuk, lžičku sušené strouhané citronové kůry a vařečkou utřeme dohladka. Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh a postupně jej pomalu zamícháme do tvarohu. Tvarohovou hmotu natřeme na zapečené těsto, zapícháme do něj půlky sušených švestek, rozinky namočené v rumu a celý koláč při snížené teplotě na 180 °C dopečeme. Ještě vlažný jej krájíme na čtverečky, necháme vychladnout a podáváme ozdobený lístky meduňky.

—————

Malinový koláč

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 287 kcal/ 1 205 kJ

16 kousků

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 140 g hery

Náplň: 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 300 g malin
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Drobenka: 

  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g hery
  • 50 g krupicového cukru

Dohotovení: 

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé maliny na ozdobu

 

Mouku prosijeme s cukrem a kypřícím práškem na vál. Do středu vyklepneme vejce a přidáme na kousky nakrájenou heru. Nejdříve propracujeme vidličkou a pak rukama zpracujeme na vláčné hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.

Po odležení rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme pečící formu o průměru 28 cm. Dno propícháme vidličkou a na povrch dáme alobal. Předpečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Z horkého předpečeného korpusu sundáme alobal. Korpus potřeme tvarohovou nápní. Na ni dáme maliny a posypeme je drobenkou, kterou připravíme zpracováním hrubé mouky s cukrem a herou.

Koláč dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak vyndáme a nakrájíme na jednotlivé porce. Navrch je ozdobíme ušlehanou šlehačkou a čerstvými malinami.

—————