Drobenkové
Drobenkový koláč
Na drobenku:
- 25 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru krupice
- 10 dkg Hery + 5 plátků na povrch koláče
- 1/2 prášku do pečiva
Na náplň:
- 2 měkké tvarohy
- cukr krupice
- vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- ovoce (i mražené)
Do vymazané formy dáme polovinu drobenky, na to tvaroh i ovoce a zbytek drobenky. Poklademe asi 5 plátky másla a pečeme v mírné troubě 45 - 60 minut.
—————
Drobenkový koláč s kávou
24 kousků
Drobenka:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 250 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 350 g másla
- sůl
- tuk a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 200 g krupicového cukru
- 7 vajec
- asi 4 lžíce instantní kávy (prášku)
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce solamylu
- 3 lžíce Amaretta
Ozdoba:
- 180 ml smetany ke šlehání (vyšleháme)
- kávová zrna
Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, krupicovým i vanilkovým cukrem a špetkou soli. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a prsty vypracujeme drobenku.
V jiné míse smícháme cukr, kávu, vejce, tvaroh, solamyl a Amaretto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme. Na dno rozprostřeme 1/2 drobenky a lehce ji upěchujeme. Vlijeme na ní náplň, kterou pak posypeme zbylou drobenkou. Pečeme při 175 °C asi 40 minut. Vychladlý, nakrájený koláč dozdobíme.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2