Jablečné

Jablečný koláč na štýrský způsob

Doba přípravy: 60 minut

12 kousků

  • 300 g listového těsta
  • 4 lžíce mletých jader lískových oříšků
  • 800 g jablek
  • 50 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce třešňovice
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Listové těsto necháme rozmrazit. Rozvírací formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení. Plátky listového těsta rozložíme vedle sebe, aby se mírně překrývaly, a vyválíme je dotenka. Formu vyložíme těstem a zvýšíme okraje. Těsto na dně několikrát propíchneme vidličkou a posypeme mletými oříšky. Jablka oloupeme, jádřince odstraníme a jablka nakrájíme na tenké plátky.

Troubu předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Jablka krátce opečeme na rozehřátém másle. Posypeme je 40 g cukru a dusíme asi 5 minut. Rozinky opláchneme, osušíme a pokapeme třešňovicí.

Vejce ušleháme do pěny s 30 g cukru a vanilkovým cukrem. Přimícháme smetanu. Vychladlá jablka rozložíme na těsto, posypeme rozinkami a zalijeme smetanou. Pečeme asi 40 minut. Vyjmeme z trouby a horký koláč posypeme zbývajícím cukrem smíchaným se skořicí.

—————

Listový koláč s jablky a vlašskými ořechy

 

  • 1 balení listového těsta
  • 4 větší jablka
  • 50 ml javorového sirupu
  • 100 g vlašských ořechů

Předehřejte troubu na 180 °C, jablka opláchněte studenou vodou a nakrájejte na tenké měsíčky a promíchejte s javorovým sirupem v hlubší míse. Hotové rozválené těsto položte na plech vyložený pečícím papírem. Jablkové měsíčky namočené v javorovém sirupu naskládejte na těstovou placku tak, aby od vnějších okrajů zbývala asi 1,5 cm mezera. Na závěr posypejte vlašskými ořechy a pečte v troubě asi 45 minut, dokud listové těsto nezíská zlatavou barvu. Podávejte vychlazené, se šálkem kávy s mlékem.

—————

Obrácený jablečný koláč

 

12 kousků 

  • 400 g listového těsta
  • 5 oloupaných jablek nakrájených na čtvrtky a zbavených jádřinců
  • 200 g krupicového cukru
  • 120 g másla

 

Těsto rozválíme na kulatý plát. Na litinové pánvi s kovovým nebo odnímatelným držadlem necháme zkaramelizovat cukr. Přidáme máslo. Když se rozpustí, rozložíme na pánev jablka (důlky po jádřinci nahoru).

Vše zakryjeme těstem tak, aby okraje plátu přesahovaly přes pánev. Okraje dobře přitiskneme k pánvi.

Koláč propícháme vidličkou a pečeme ho při 180 °C asi 30 minut. Hotový ho necháme 10 minut zchladnout.

—————