Třešňové

Třešňové pokušení

 

12 kousků 

  • 1 třešňový kompot (400 g), na sítku necháme okapat, nálev uchováme
  • 300 g listového těsta
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 2 lžíce moučkového cukru

Šlehačka: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 2 vanilkové  cukry

 

Těsto rozválíme a na plechu propícháme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut.

50 ml nálevu z kompotu rozmícháme se solamylem. 250  ml nálevu osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme škrobovou zálivku a 2 minuty povaříme. Do horké směsi vmícháme třešně.

Vychladlý korpus rozdělíme podélně na 2 obdélníky. Jeden potřeme třešňovou náplní a uložíme do chladničky ztuhnout.

Šlehačku rozetřeme na zatuhlý pás s třešněmi. Navrch přitiskneme zbylý díl korpusu.

—————

Třešňové řezy

Třešňové řezy

1 porce 519 kJ

1 plech

  • 500 g listového těsta
  • 1 l mléka
  • 6 lžic cukru
  • 3 vanilkové pudinkové prášky
  • 2 sklenice třešňového kompotu
  • 1 vejce na potření těsta
  • vanilkový cukr na posypání
  • hladká mouka na vál

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme plát o velikosti hlubšího plechu na pečení. V troše studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbytek mléka přivedeme k varu, přidáme cukr, přilijeme pudinkový prášek s mlékem a za stálého míchání uvaříme hustší pudink. Před odstavením z plotny do něj přimícháme scezené a okapané třešně a dáme vychladnout.

Na plech vyložený pečícím papírem přesuneme jeden vyválený plát a rozetřeme na něj prochladlý pudink s ovocem. Náplň přikryjeme druhým plátem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut. Moučník po vychladnutí nakrájíme na řezy a pocukrujeme vanilkovým cukrem.

—————