Třešňové
Třešňové pokušení
12 kousků
- 1 třešňový kompot (400 g), na sítku necháme okapat, nálev uchováme
- 300 g listového těsta
- 2 lžíce škrobové moučky
- 2 lžíce moučkového cukru
Šlehačka:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 2 vanilkové cukry
Těsto rozválíme a na plechu propícháme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut.
50 ml nálevu z kompotu rozmícháme se solamylem. 250 ml nálevu osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme škrobovou zálivku a 2 minuty povaříme. Do horké směsi vmícháme třešně.
Vychladlý korpus rozdělíme podélně na 2 obdélníky. Jeden potřeme třešňovou náplní a uložíme do chladničky ztuhnout.
Šlehačku rozetřeme na zatuhlý pás s třešněmi. Navrch přitiskneme zbylý díl korpusu.
—————
Třešňové řezy
1 porce 519 kJ
1 plech
- 500 g listového těsta
- 1 l mléka
- 6 lžic cukru
- 3 vanilkové pudinkové prášky
- 2 sklenice třešňového kompotu
- 1 vejce na potření těsta
- vanilkový cukr na posypání
- hladká mouka na vál
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme plát o velikosti hlubšího plechu na pečení. V troše studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbytek mléka přivedeme k varu, přidáme cukr, přilijeme pudinkový prášek s mlékem a za stálého míchání uvaříme hustší pudink. Před odstavením z plotny do něj přimícháme scezené a okapané třešně a dáme vychladnout.
Na plech vyložený pečícím papírem přesuneme jeden vyválený plát a rozetřeme na něj prochladlý pudink s ovocem. Náplň přikryjeme druhým plátem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut. Moučník po vychladnutí nakrájíme na řezy a pocukrujeme vanilkovým cukrem.
—————