Kakaové

Kakaová bublanina

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 132 kcal/ 553 kJ

16 kousků

 

  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g meruněk
  • tuk a hrubá mouka do pekáčku
  • cukr moučka na posypání
  • meduňka nebo máta na ozdobení

 

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do husté pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, který po částech zapracujeme do žloutkové pěny. Mouku s práškem do pečiva a kakaem prosijeme na vaječnou hmotu a zlehka vmícháme.

Meruňky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme do něj těsto a navrch rovnoměrně rozdělíme kousky meruněk.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Po upečení necháme v pekáčku krátce zchladnout, pak bublaninu opatrně vyklopíme a nakrájíme na kousky. Pocukrujeme, ozdobíme lístkem bylinky a podáváme.

—————

Kakaová bublanina s třešněmi

 

 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g krystalového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 120 ml mléka
  • 350 g třešní (i kompotovaných)

 

Polohrubou mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Máslo necháme změknout, vejce rozšleháme a vše přidáme spolu s vlažným mlékem do připravené směsi. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Povrch poklademe třešněmi a bublaninu pečeme 8 minut v troubě při teplotě 200 °C. Poté ji snížíme na 180 °C a dopékáme ještě asi 10 minut.

—————

Kakaové řezy s červeným vínem

 

16 kousků 

  • 4 vejce
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 50 g čokolády na vaření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 125 ml červeného vína
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • modré a bílé hroznové víno na ozdobu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme. Přidáme kakao, nastrouhanou čokoládu, skořici, víno a mouku s kypřícím práškem. Tvoříme hladké těsto.

Pekáček vymažeme a vysypeme moukou. Těsto pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 - 45 minut.

Ze smetany a vanilkového cukru připravíme šlehačku, z cukrářského sáčku nastříkáme na řezy malé kopečky. Dozdobíme hrozny.

—————

Koka řezy

  • Koka sušenky
  • 2 vejce
  • 6 dkg másla
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce kakaa,
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

krém:

  • 0,5 l mléka
  • 4 lžíce maizeny
  • 1 vanilkový cukr
  • 23 dkg másla
  • 10 dkg cukru

 

Utřeme 2 vejce, 6 dkg změklého másla, 15 dkg moučkového cukru a 5 lžic oleje. Přidáme 3 lžíce kakaa, a střídavě vmícháme ¼ litru vlažného mléka a 20 dkg polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva. Do vymazaného pekáče dáme připravené těsto a upečeme.

Z ½ litru mléka, 4 lžic maizeny a vanilkového cukru uvaříme kaši, necháme vychladnout. Změklé máslo 23 dkg, utřeme s 10 dkg cukru a vešleháme do vychladlé kaše

Na upečené těsto navršíme polovinu krému, poklademe „Koka sušenkami“, pokapeme rumem a potřeme druhou polovinou krému. Navrch ozdobíme čokoládovou polevou, kterou posypeme strouhaným kokosem.

—————

Prošívaná deka ***

 

Těsto: 

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

 Náplň: 

  • 2 kostky tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • trochu mléka

 

Všechny přísady na těsto dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pak promícháme tvaroh, vejce, pudinkový prášek s oběma cukry a naředíme podle potřeby mlékem. Vzniklou směs vléváme lžičkou na těsto tak, aby se po upečení vytvořil vzor jako na prošívané dece. Koláč upečeme v předem vyhřáté troubě a po vychladnutí nakrájíme na čtverce.

—————