Jablečné
Celozrnný jablkový moučník
- 150 g celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g jablek
- 50 g ořechů
- 1 lžíce skořice
Mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva smíchejte. Přidejte mléko, vejce, máslo a důkladně promíchejte. Nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný menší plech a poklaďte strouhanými jablky, skořicí a ořechy. Pečte při 200 °C asi 25 minut.
—————
Jablečné řezy
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g cukru krupice
- 2 vejce
- 10 lžic oleje
- 250 ml mléka
- 4 velká jablka
- 2 prášky do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
Poleva:
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce ztuženého tuku
- 3 lžíce horké vody
- mletý kokos
- tuk na vysypání a vymazání plechu
- 250 ml šlehačky
- ovoce na ozdobu
Do mouky vmícháme prášky do pečiva, přidáme olej, mléko, cukr, vejce a vymícháme těsto. Do něj dáme kakao, rum a oloupaná a nastrouhaná jablka. Promícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péci. Po upečení a vychladnutí poléváme polevou, kterou jsme si připravili z moučkového cukru, kakaa, ztuženého tuku a horké vody. Ještě za tepla sypeme kokosem a když poleva ztuhne, zdobíme šlehačkou a ovocem.
—————
Jablečný koláč s karamelem
Na těsto:
- 6 vajec
- půl hrnku cukru krupice
- 250 g (hrnek) změklého másla
- 1 a 1/2 hrnku cukru moučky
- 4 lžíce citronové kůry
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 kyselejší jablka
Na karamel:
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce vody
Bílky oddělte od žloutků a spolu s cukrem ušlehejte tuhý sníh. Máslo, cukr moučku, žloutky a citronovou kůru vymíchejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem. Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Jednotlivé kousky vyskládejte na těsto těsně vedle sebe. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova při teplotě 180 °C.
Hotový koláč nechte vychladnout. Cukr nasypejte na pánev a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přelijte trochou vody a rozmíchejte dohladka. Vychlazený koláč přelijte karamelovou omáčkou a můžeme podávat.
—————
Jablečný piškot
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 2 230 kJ/ 532 kcal
5 kousků
- 5 jablek
- 100 g cukru krupice
- 1 citron
Těsto:
- 120 g polohrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Náplň:
- 100 g malinové marmelády
- 40 g vlašských ořechů
- olej a mouka na formu
Jablka (nejlépe mírně nakyslá) oloupeme a opatrně z nich vykrojíme jádřince. Jablka ihned namočíme do vody s citronovou šťávou, aby nám nezhnědla. I s nálevem je dáme do kastrůlku, přidáme cukr a necháme krátce povařit, asi 5 minut, podle druhu jablek.
Piškotové těsto připravíme tak, že elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s vanilkovým a krupicovým cukrem. Z bílků, do kterých přidáme špetku soli, ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přidáme prosátou polohrubou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a vše dobře promícháme.
Hotové těsto vlijeme do zapékací misky, kterou jsme dobře vymazali olejem a vysypali hrubou moukou nebo strouhankou. Uvařená jablka vložíme opatrně do piškotového těsta. Otvory vzniklé po jádřincích vyplníme marmeládou smíchanou s nastrouhanými vlašskými ořechy nebo je můžeme naplnit kompotovanými brusinkami, tím dostane piškot zvláštní chuť.
Zapékací misku vložíme do předem vyhřáté elektrické trouby a při mírné teplotě přibližně 150 °C pečeme asi 45 minut. Po upečení piškot necháme vychladnout a sypeme ho cukrem.
—————
Jablkovo-ořechový koláč
- 6 - 7 středně velkých jablek
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- marmeláda
Poleva:
- 100 g čokolády
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce moučkového cukru
Jablka dobře omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle. Pak k nim přidáme mouku, cukr, ořechy, olej, vejce, skořici i jedlou sodu a důkladně promícháme. Natřeme na vymazaný a vysypané plech (pokud je těsto příliš husté, přidáme do něj trochu vody) a upečeme dorůžova. Horký koláč potřeme marmeládou, necháme vychladnout a pak potřeme polevou.
Poleva: čokoládu necháme rozpustit s máslem, mlékem a cukrem. Vymícháme do hladkého krému.
—————
Jablkový koláč
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 50 minut
1 porce asi 210 kcal/ 870 kJ
- 750 g jablek
- citronová šťáva
- 160 g měkkého másla
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 až 2 lžíce mléka
Vymažeme si formu o průměru 26 cm tukem. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme máslo a plátky jablek na něm krátce opečeme. Necháme vychladnout. Šlehačem rozšleháme máslo a přidáváme cukr, vejce a rozšleháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Nalijeme do formy a plátky jablek klademe na povrch tak, aby se překrývaly. Pečeme 40 až 50 minut.
—————
Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou
- 1,5 kg jablek
- 360 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 200 g meruňkového džemu nebo marmelády
- 125 g rozinek
- 3 vejce
- citron
- sáček kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do pěny, vmícháme celá vejce, prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky s nastrouhanou kůrou z citronu. Oloupaná jablka, zbavená jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe plátky jablek.
V troubě předehřáté na 190 °C pečeme 30 až 40 minut, dokud nezačne zlátnout. Meruňkový džem nahřejeme a propasírujeme přes jemné síto. Jablka na upečeném koláči přelijeme džemem a po vychladnutí podáváme.
—————
Kyprý jablkový koláč
- 150 g bílého nebo vanilkového jogurtu
- 4 vejce
- 5 lžic oleje
- 200 g cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- podle potřeby trochu mléka
- 800 g jablek
- 100 g perníku ke strouhání
- 50 g másla
- tuk a strouhanka na plech
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, oleje, citronovou kůrou a smícháme s mouku a kypřícím práškem do pečiva. Hladké těsto nalijeme na větší hluboký plech, který jsme vymazali a vysypali strouhankou. Oloupaná jablka pokrájíme na tenké dílky, poklademe jimi těsto a posypeme drobenkou, připravenou z nastrouhaného perníku a másla. Koláč v předehřáté troubě upečeme při 180 °C dorůžova. Podáváme ho nakrájený na porce a ozdobený zakysanou smetanou.
—————
Normandský koláč s jablky
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 986 kJ/ 235 kcal
12 kousků
- 3 jablka
- 50 g krupicového cukru
- 50 ml jablečného likéru
Těsto:
- 4 vejce
- sůl
- 250 g hladké mouky
- 180 g krupicového cukru
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 ml jablečného likéru či pálenky
- 1 prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Na povrchu nakrojíme každou čtvrtku jablka na tenké plátky do hloubky asi 1 cm. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr, vložíme jablka, podlijeme trochou vody, likérem a dusíme asi 5 minut. Pak je vyjmeme a necháme okapat.
Vejce rozklepneme a žloutky vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme a vmícháme měkký tvaroh, špetku soli, jablečný likér a nakonec prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva.
Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na dno rozetřeme polovinu těsta a na ni rozložíme polovinu jablek. Naneseme zbylé těsto, jeho povrch uhladíme a rozložíme na něj zbylá jablka. Pečeme při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme koláč ve formě mírně vychladnout a potom ho vyklopíme.
—————
Perník z jablek
- 530 g nastrouhaných jablek
- 380 g cukru
- 530 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 vajec
- 150 g oleje
- 1/4 l mléka
- 50 g kakaa
- 2 lžíce rumu
Krém:
- 150 g cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce horké vody
Ze všech surovin umícháme těsto, které upečeme na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem. Vychladlý perník potřeme krémem, který vyšleháme z výše uvedených surovin.
—————