Fazolové saláty

Fazolkový salát s mandlemi

 

4 porce 

  • 600 g zelených fazolkových lusků
  • 40 g mandlových plátků
  • 2 jarní cibulky
  • sůl

 Zálivka: 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 Fazolky očistíme a v osolené vodě uvaříme na skus. Scedíme je a necháme trochu zchladnout.

Cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Mandle nasucho opražíme.

Olej promícháme s octem a cukrem. Zálivku trochu osolíme, opepříme a vmícháme do lusků.

Salát rozdělíme na mističky. Každou porci posypeme mandlemi a cibulkou. Vhodnou přílohou jsou opečené toasty nebo celozrnné pečivo.

—————

Fazolový salát

 

  1 286 kJ/ 309 kcal

  

  • 300 g fazolí
  • svazek naťové cibulky
  • několik stroužků česneku
  • 1 paprika (červená, žlutá nebo zelená)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Fazole namočené den předem, uvařte doměkka. Vodu slijte, fazole nasypte do misky, přidejte nakrájenou naťovou cibulku, podle chuti utřený česnek, nakrájenou papriku, lžičku oleje, sůl, pepř a tymián. Promíchejte a nechte rozležet.

—————

Fazolový salát s klobásou

Fazolový salát s klobásou

Doba přípravy: asi 50 minut

1 porce 1 283 kJ/ 306 kcal

4 porce

  • 400 g fazolových lusků
  • 1 červená paprika
  • 70 g pórku
  • 1 rajče
  • černé olivy
  • 2 vejce
  • olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • 1 klobása

Zelené fazolové lusky důkladně opláchneme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Lusky krátce, asi 5 minut, povaříme. Potom je scedíme a propláchneme studenou vodou. Vychlazené lusky překrájíme na menší kousky.

Papriku, rajče a pórek důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Papriku nakrájíme na proužky, pórek na tenká kolečka a rajče na menší dílky (můžeme použít červená i žlutá rajčata, na talíři budou zajímavě barevně vypadat).

Z klobásy sloupneme slupku. Na hlubší pánvi rozehřejeme olej. Klobásu nakrájíme na tenká kolečka, opečeme a necháme zchladnout.

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a opláchneme studenou vodou. Mezitím smícháme ve větší míse pokrájené fazolové lusky s paprikou, rajčaty a pórkem. Nakonec přidáme překrájené černé olivy a kolečka klobásy.

Salát dochutíme solí, pepřem a čerstvou nasekanou bazalkou. Přilijeme trochu olivového oleje a podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu. Nakonec salát upravíme ozdobně nebo jen na plátky nakrájeným uvařeným vajíčkem.

—————

Fazolový salát s ořechy

 

  • 300 g velkých tmavých fazolí
  • 2 cibule
  • sůl
  • špetka cukru
  • citronová šťáva
  • 3 lžíce olivového oleje
  • asi 50 jader vlašských ořechů
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • pažitka nebo zelená petrželka

Velké barevné fazole přebereme, vložíme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme namočené do příštího dne. Druhý den je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme je až v polovině doby vaření. Uvařené fazole slijeme, necháme okapat a vychladnout. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky, vložíme do malého kastrůlku, osolíme, přidáme trochu cukru, podlijeme 3 lžícemi vody a asi 5 minut za občasného promíchání podusíme.

Jádra vlašských ořechů nahrubo posekáme. Do velké salátové mísy vložíme fazole, podušenou cibuli i s tekutinou, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, posekané ořechy a šunku nebo šunkový salám nakrájený na malé kostičky. Salát promícháme a podle potřeby dochutíme.

Porce salát posypeme omytou a posekanou pažitkou nebo zelenou petrželkou. Podáváme jako velmi zdravé sváteční občerstvení s topinkami, suchary, toasty či slaným pečivem.

—————

Fazolový salát s rajčaty a kuřecím masem

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 2 097 kJ/501 kcal

4 porce

  • 250 g cherry rajčat
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 svazek rukoly
  • 1 ledový salát
  • 40 g parmazánu

Rajčátka omyjeme, osušíme a položíme na pečící papír. Zakápneme olivovým olejem a osolíme. Vložíme do rozehřáté trouby a upečeme. 

Cibuli a česnek pokrájíme a krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme propláchnuté a okapané fazole. Osolíme a opepříme a pokapeme balzamikovým octem. Opatrně promícháme a odstavíme.

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Opečené maso nakrájíme na plátky.

Rukolu a ledový salát opláchneme a rozložíme na talíře. Přidáme kuřecí prsa, nasypeme fazolovou směs a přidáme opečená rajčátka. Ozdobíme parmazánem.

—————

Fazolový salát s tuňákem

 

  •  2 plechovky fazolí naložených v nálevu
  • 2 plechovky tuňáka v oleji
  • 2 bílé cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • svazeček listové petržele
  • 1 lžíce vinného octa
  • pepř, sůl

 

Fazole krátce propláchneme studenou vodou, osolíme, opepříme, promícháme s tuňákem, olivovým olejem, ochutíme vinným octem a posypeme nasekanou petrželí. Posypeme krájenou cibulí a krátce necháme vychladit.

—————

Fazolový salát s uzeným jazykem

Doba přípravy: asi 90 minut

1 porce asi 3 207 kJ/ 765 kcal

4 porce

  • 250 g bílých fazolí
  • 1 velký uzený telecí nebo vepřový jazyk
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g lahůdkové cibule
  • ocet
  • pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 hlávkový salát
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 - 2 stroužky česneku

Přebrané fazole propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme studenou vodou a necháme asi 3 hodiny bobtnat. Potom je přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Současně uvaříme uzený jazyk. Měkký jazyk vyjmeme, ponoříme do studené vody a potom okamžitě oloupeme. Uvařené fazole scedíme a ještě propláchneme pod studenou vodou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku a krátce vše orestujeme.

Cibulku s paprikou vmícháme k fazolím a ochutíme podle potřeby solí, pepřem a octem.Paprikový lusk omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Vychladlý a oloupaný jazyk rozkrájíme na jemné proužky, dobře promícháme s ochucenými fazolemi a jestliže máme rádi česnek, můžeme jemně rozetřený stroužek přidat.

Salát necháme alespoň jednu hodinu uležet v chladnu. Hlávkový salát opláchneme, rozebereme na jednotlivé listy, kterými vychlazený salát ozdobíme. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.

—————

Křenové fazole

 

  • 300 g bílých fazolí
  • 200 g majonézy nebo tatarské omáčky
  • 150 g šunkového salámu
  • kousek čerstvého křenu (asi 150 g)
  • 2 cibule
  • 2 jablka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • trochu octa
  • špetka cukru
  • sůl a pepř
  • pažitka nebo zelená petrželka

Fazole namočíme přes noc a ve stejné vodě je uvaříme druhý den dopoloměkka. Teprve ke konci vaření přidáme sůl a dovaříme. Uvařené fazole necháme dobře okapat, nasypeme je do salátové mísy a necháme vychladnout. Křen oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, opláchneme, nastrouháme na hrubším struhadle a ihned promícháme s citronovou šťávou.

Šunkový salám nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. K fazolíme přidáme majonézu nebo tatarskou omáčku, salám, nastrouhaný křen, jablka a kostičky cibule. Ochutíme octem, špetkou cukru, solí, pepřem a dobře promícháme. Na talířcích porce salátu posypeme omytou a nasekanou pažitkou nebo zelenou petrželkou. Podáváme s čerstvým pečivem, s toasty nebo topinkami.

—————

Lahodný salát

 

 

  • 500 g zelených fazolek
  • svazek saturejky
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 a půl lžíce vinného octa
  • sůl, mletý pepř
  • olej 
  • 75 g uzeného lososa

 

Převaříme asi půl litru vody, do které posléze vložíme očištěné a omyté fazolky. Přidáme saturejku, celé vejce a vše pod pokličkou vaříme. Očistíme a nakrájíme cibuli.

Vařící vodu odstavíme, vyjmeme vyvařenou saturejku, scedíme fazolky a opláchneme je studenou vodou. Cibuli převaříme se 4 lžícemi vody, promícháme s vinným octem a olejem, osolíme a okořeníme. Vzniklou marinádu promícháme s fazolkami a dáme odpočinout.

Oloupeme si vejce vařené natvrdo a za pomoci kráječe nakrájíme na plátky. Lososa pokrájíme také na plátky, na každý vložíme kolečko vajíčka a rolujeme do závitků, nebo jen promícháme do klasické salátové podoby.

—————

Lehký fazolový salát s ořechy

Lehký fazolový salát s ořechy

Doba přípravy: 40 minut

1 porce 1 752 kJ/418 kcal

4 porce

  • 300 g fazolí
  • 40 g červené cibule
  • 1 svazeček petrželky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g oliv
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 ml červeného vinného octa
  • mletý pepř
  • sůl

Fazole přebereme, propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme je namočené alespoň 2 hodiny. Pak je uvaříme téměř doměkka a poté je necháme zchladnout.

Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme na nudličky. Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme ji nadrobno. Vodu z fazolí slijeme a necháme je okapat. Ořechy v ruce rozdrtíme na menší kousky. Přidáme je k fazolím a promícháme. Poté ke směsi dáme nakrájenou cibuli, olivy a nasekanou petrželku. Všechno dohromady důkladně promícháme.

Čerstvý hlávkový salát opláchneme a osušíme a natrháme ho na samostatné lístky, jimiž vyložíme misku. Z olivového oleje, vinného octa, soli a mletého pepře připravíme zálivku, kterou nalijeme na fazolovou směs.

—————