Saláty z čínského zelí

Čínský salát

 

4 porce                                           

Doba přípravy: 5 minut

 

  • čínské zelí
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • balsamikový ocet
  • olivový nebo slunečnicový olej (lisovaný za studena)

 

Zelí nakrájíme na střední kousky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Vše smícháme a zalijeme směsí oleje a balsamikového octa.

—————

Čínský salát s kukuřicí

 

4 porce                                             

Doba přípravy: 10 minut 

 

  • 500 g čínského zelí 
  • 200 g sterilované kukuřice 
  • 1 paprika
  • čerstvá citrónová šťáva
  • bílý jogurt
  • pepř

 

Čínské zelí a papriku nadrobno nakrájíme, přidáme kukuřici, promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou, lehce opepříme, zamícháme jogurt.

—————

Čínský salát s rajčaty

 

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 1 bílý jogurt
  • 2 rajčata
  • sůl, kari
  • ocet
  • olivový olej

 

Zelí a rajčata nakrájíme na menší kostky. Jogurt smícháme s kari, octem, solí a olivovým olejem a směsí přelijeme zeleninu.

—————

Orientální pochoutka

 

  • 2 kapie
  • 2 rajčata
  • 1 banán
  • 1 mandarinka
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 1 malá sklenička kyselých hub
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g uzené šunky nebo libové anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • asi 2 dl vody
  • sůl
  • pepř

 

Nakrouhané zelí smícháme s nakrájenými paprikami, rajčaty, banánem a dílky mandarinky. Přidáme prolisovaný česnek a nakládané houby bez nálevu. Z oleje, sójové omáčky, citrónové šťávy, vody, cukru, zázvoru, soli a pepře zhotovím zálivku. Vše promícháme a před podáváním posypeme proužky opečené šunky nebo slaniny.

—————

Pikantní salát z čínského zelí

 

Doba přípravy: 15 minut (bez doby chladnutí)

1 porce asi 875 kJ/ 210 kcal

4 porce

  • 500 g čínského zelí
  • 2 malé bílé cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bazalkového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžičky celého zeleného nakládaného pepře
  • 2 lžička mleté červené papriky
  • 2 rohlíky
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • lístky polníčku na ozdobu

Čínské zelí zbavíme vrchních povadlých listů a potom ho nakrájíme na tenké proužky, které vložíme do salátové mísy.

Do hrnečku nalijeme asi tři lžíce olivového oleje, dvě lžíce bazalkového octa, lžíci citronové šťávy, 2 lžíce vody, přidáme lžičku moučkového cukru, lžičku soli a vidličkou vše rozšleháme.

Připraveným dresinkem přelijeme nakrájené zelí a salátovými kleštěmi lehce promícháme. Bílé cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a obalíme v mleté červené paprice. Přidáme je do salátu, který ještě posypeme nakládaným zeleným pepřem a vložíme do lednice přibližně na 20 minut, aby se odležel.

Rohlíky nakrájíme na tenká kolečka asi 0,5 cm široká. Na pánvi rozehřejeme máslo a nakrájené rohlíky na něm dozlatova opečeme. Musíme je stále míchat, aby se nepřipálily. Vychlazený salát vyndáme z lednice, poklademe opečenými rohlíky a podáváme. Tento salát můžeme podávat i jako předkrm, třeba k jakkoliv upraveným těstovinám.

—————