Saláty z čínského zelí
Čínský salát
4 porce
Doba přípravy: 5 minut
- čínské zelí
- 1 cibule
- 1 paprika
- balsamikový ocet
- olivový nebo slunečnicový olej (lisovaný za studena)
Zelí nakrájíme na střední kousky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Vše smícháme a zalijeme směsí oleje a balsamikového octa.
—————
Čínský salát s kukuřicí
4 porce
Doba přípravy: 10 minut
- 500 g čínského zelí
- 200 g sterilované kukuřice
- 1 paprika
- čerstvá citrónová šťáva
- bílý jogurt
- pepř
Čínské zelí a papriku nadrobno nakrájíme, přidáme kukuřici, promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou, lehce opepříme, zamícháme jogurt.
—————
Čínský salát s rajčaty
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 bílý jogurt
- 2 rajčata
- sůl, kari
- ocet
- olivový olej
Zelí a rajčata nakrájíme na menší kostky. Jogurt smícháme s kari, octem, solí a olivovým olejem a směsí přelijeme zeleninu.
—————
Orientální pochoutka
- 2 kapie
- 2 rajčata
- 1 banán
- 1 mandarinka
- 1/2 hlávky čínského zelí
- 1 malá sklenička kyselých hub
- 4 stroužky česneku
- 50 g uzené šunky nebo libové anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce cukru
- asi 2 dl vody
- sůl
- pepř
Nakrouhané zelí smícháme s nakrájenými paprikami, rajčaty, banánem a dílky mandarinky. Přidáme prolisovaný česnek a nakládané houby bez nálevu. Z oleje, sójové omáčky, citrónové šťávy, vody, cukru, zázvoru, soli a pepře zhotovím zálivku. Vše promícháme a před podáváním posypeme proužky opečené šunky nebo slaniny.
—————
Pikantní salát z čínského zelí
Doba přípravy: 15 minut (bez doby chladnutí)
1 porce asi 875 kJ/ 210 kcal
4 porce
- 500 g čínského zelí
- 2 malé bílé cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bazalkového octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžičky celého zeleného nakládaného pepře
- 2 lžička mleté červené papriky
- 2 rohlíky
- 1 lžíce másla
- sůl
- lístky polníčku na ozdobu
Čínské zelí zbavíme vrchních povadlých listů a potom ho nakrájíme na tenké proužky, které vložíme do salátové mísy.
Do hrnečku nalijeme asi tři lžíce olivového oleje, dvě lžíce bazalkového octa, lžíci citronové šťávy, 2 lžíce vody, přidáme lžičku moučkového cukru, lžičku soli a vidličkou vše rozšleháme.
Připraveným dresinkem přelijeme nakrájené zelí a salátovými kleštěmi lehce promícháme. Bílé cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a obalíme v mleté červené paprice. Přidáme je do salátu, který ještě posypeme nakládaným zeleným pepřem a vložíme do lednice přibližně na 20 minut, aby se odležel.
Rohlíky nakrájíme na tenká kolečka asi 0,5 cm široká. Na pánvi rozehřejeme máslo a nakrájené rohlíky na něm dozlatova opečeme. Musíme je stále míchat, aby se nepřipálily. Vychlazený salát vyndáme z lednice, poklademe opečenými rohlíky a podáváme. Tento salát můžeme podávat i jako předkrm, třeba k jakkoliv upraveným těstovinám.
—————