Hruškové
Listový závin s hruškami
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 192 kcal/ 803 kJ
16 kousků
- 600 g hrušek
- 400 g listového těsta
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 vanilkové cukry
- 100 g vlašských ořechů
- 70 g rozinek
- 1 vejce na potření
- 100 g mandlových lupínků
- hladká mouka na vál
Hrušky omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Odstraníme jádřince, pak hrušky nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronem, aby nezhnědly, ale uchovaly si pěkně bílou barvu.
Listové těsto rozkrojíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce 2 mm. Střed těsta poklademe nakrájenými hruškami, které posypeme vanilkovým cukrem, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.
Jeden okraj z delší strany přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Přes něj přeložíme druhý okraj těsta a lehce přimáčkneme. Oba naplněné záviny položíme na plech, povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Upečený závin necháme vychladnout, pak nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.
—————
Tažený hruškový závin s rozinkami
Doba přípravy: 110 minut
1 porce asi 451 kcal/ 1 891 kJ
12 kousků
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- sůl
- 2 lžíce octa
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- mouka na poprášení utěrky
Náplň:
- 900 g hrušek
- 100 g másla
- 200 g cukru
- 2 lžíce strouhanky na posypání těsta
- 2 vanilkové cukry
- 80 g rozinek naložených v rumu
- 80 g sekaných mandlí
Mouku prosijeme do mísy, přidáme olej, vejce, špetku soli, ocet a cukr. Ze všech přísad vypracujeme za postupného přilévání asi 100 ml vody vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu.
Pak těsto rozválíme na silnější plát, který přeneseme na čistou utěrku poprášenou moukou. Na ní těsto ještě rozválíme a opatrně je vytahujeme od středu ke krajům - až do požadované velikosti.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky nebo malé kousky. Máslo rozpustíme, těsto asi polovinou másla potřeme a pak posypeme strouhankou. Poklademe hruškami, rozinkami namočenými v rumu a sekanými mandlemi a posypeme cukrem a vanilkovým cukrem.
Těsto z delší strany opatrně srolujeme pomocí utěrky a překulíme na plech tak, aby hladká strana zůstala nahoře. Závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C si 30 minut. Troubu několikrát krátce odvětráme, aby závin nepopraskal. Ještě teplý jej potřeme rozpuštěným máslem.
—————