Hruškové

Listový závin s hruškami

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 192 kcal/ 803 kJ

16 kousků 

  • 600 g hrušek
  • 400 g listového těsta
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 100 g mandlových lupínků
  • hladká mouka na vál

 

Hrušky omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Odstraníme jádřince, pak hrušky nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronem, aby nezhnědly, ale uchovaly si pěkně bílou barvu.

Listové těsto rozkrojíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce 2 mm. Střed těsta poklademe nakrájenými hruškami, které posypeme vanilkovým cukrem, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.

Jeden okraj z delší strany přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Přes něj přeložíme druhý okraj těsta a lehce přimáčkneme. Oba naplněné záviny položíme na plech, povrch potřeme zbylým vejcem a  posypeme mandlovými lupínky.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Upečený závin necháme vychladnout, pak nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.

—————

Tažený hruškový závin s rozinkami

 

Doba přípravy: 110 minut

1 porce asi 451 kcal/ 1 891 kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • sůl
  • 2 lžíce octa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • mouka na poprášení utěrky

Náplň: 

  • 900 g hrušek
  • 100 g másla
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce strouhanky na posypání těsta
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g rozinek naložených v rumu
  • 80 g sekaných mandlí

 

Mouku prosijeme do mísy, přidáme olej, vejce, špetku soli, ocet a cukr. Ze všech přísad vypracujeme za postupného přilévání asi 100 ml vody vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu.

Pak těsto rozválíme na silnější plát, který přeneseme  na čistou utěrku poprášenou  moukou. Na ní těsto ještě rozválíme a opatrně je vytahujeme od středu ke krajům - až do požadované velikosti.

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky nebo malé kousky. Máslo rozpustíme, těsto asi polovinou másla potřeme a pak posypeme strouhankou. Poklademe hruškami, rozinkami namočenými v rumu a sekanými mandlemi a posypeme cukrem a vanilkovým cukrem.

Těsto z delší strany opatrně srolujeme pomocí utěrky a překulíme na plech tak, aby hladká strana zůstala nahoře. Závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C si 30 minut. Troubu několikrát krátce odvětráme, aby závin nepopraskal. Ještě teplý jej potřeme rozpuštěným máslem.

—————