Ořechové

Klášterní závin

 

 

  • 28 dkg polohrubé mouky
  • 14 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • kvásek ze 2 dkg kvasnic, 5 lžic mléka a cukru

Náplň: 

  • 2 dl vody
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg rozemletých vlašských ořechů
  • 7 dkg rozinek
  • citronová kůra
  • 4 lžíce rumu

 

Propracujeme těsto, přiklopíme teplou nádobou a necháme 30 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, rozválíme a naplníme nádivkou. Těsto stočíme a necháme ještě 10 minut vykynout. Po upečení polijeme čokoládovou polevou.

 

Příprava náplně: vodu a cukr povaříme, přidáme rozemleté ořechy, rozinky a citronovou kůru. Směs necháme vychladnout a pak přidáme rum.

—————

Ořechový závin

 

2 záviny asi 20 cm dlouhé

    Těsto:
 
  • 500 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 90 g sádla
  • 40 g cukru
  • 10 g droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • bílek na pomašlování

Náplň:

  • 200 g nasekaných ořechů
  • hrst drobečků z dětských piškotů
  • 70 ml vody
  • 100 g pískového cukru

 

Z vody a cukru zhotovíme hustý sirup, kterým přelijeme ořechy a nadrobené piškoty.

Mouku promícháme s cukrem, přidáme všechny ostatní přísady a vypracujeme těsto. Necháme stát v chladu asi 1 hodinu. Těsto vyválíme na tenký plát, poklademe náplní a zarolujeme. Na povrchu propícháme vidličkou a pomašlujeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 180 °C dozlatova asi 40 minut.

—————

Závin z listového těsta

 

Doba přípravy: 60 minut

1 ks asi 1 486 kJ/355 kcal

12 kousků

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • mouka na vál

Náplň:

  • 200 g lískovýh oříšků
  • 150 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 ml rumu
  • 50 g piškotů
  • 200 g třešní

Dohotovení:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 20 g opražených lískových oříšků

Oříšky nastrouháme a krátce povaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí přidáme vanilkový cukr, rum a rozdrcené piškoty (podle potřeby více nebo méně, náplň musí mít roztíratelnou konzistenci).

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o velikosti 40x25 cm. Do středu rozetřeme oříškovou náplň, na ni naskládáme třešně. Jednu stranu přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak přehneme druhou stranu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.

Závin přendáme na plech a celý povrch závinu potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 20 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20minut. Upečený závin necháme vychladnout.

Smetanu vyšhleháme a naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Závin nakrájíme na porce. Každou porci ozdobíme šlehačkou a posypeme nasekanými opraženými oříšky.

—————