Bramborové

Bramborový štrůdl

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: asi 40 minut

3 záviny

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 hera + 1 lžíce másla

Na náplň:

  • 5 žloutků
  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 1 citron
  • 500 - 600 g brambor
  • 4 lžíce vaječného likéru
  • 3 lžíce jemné strouhanky

Na krém:

  • 4 žloutky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • šťáva z 1 velkého citronu
  • 40 ml rumu

V míse zpracujeme prosetou mouku, nakrájenou heru, jogurt a špetku soli v těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce půl hodiny ztuhnout a odležet.

Na náplň vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Vmícháme studené, oloupané a najemno nastrouhané brambory. Šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a vaječný likér. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na plát. Každý plát pak posypeme strouhankou, do náplně vmícháme tuhý sníh z bílků a náplň naneseme doprostřed těsta. Okraje po delší straně přehneme, konce stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Záviny přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, povrch potřeme máslem a necháme zchladnout. Na krém v misce utřeme žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu. Misku položíme na hrnec s horkou vodou, vmícháme rum a nad párou vyšleháme. Závin nakrájíme na řezy, poprášíme moučkovým cukrema  podáváme s krémem.

—————

Bramborový závin s jablky

 

Doba přípravy: asi 55  minut

1 kousek zhruba 575 kJ/ 140 kcal

20 kousků

  • 1 kg brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g zakysané smetany
  • 750 g navinulých jablek
  • 60 g skořicového cukru
  • 100 g cukru písku
  • 100 g másla
  • cukr moučka na ozdobu
  • mouka na vál

Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy. Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto. Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně rychle řídne.

Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme obdélníky. Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na proužky asi 8 cm dlouhé. Střed těsta potřeem hustou zakysanou smetanou.

Jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle. Máme-li jalbka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou. Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinů, posypeme skořicovým a pískovým cukrem. Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak utvoříme závin. Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.

Závin přendáme na plech, můžeme ho vyložit pečícím papírem, potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme. K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.

—————

Závin z bramborového těsta

 

  • 500 g vařených brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 70 g cukru
  • 50 g hery
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • mléko podle potřeby
  • máslo na potření

Ze studených strouhaných brambor a ostatních surovin zpracujeme těsto a rozdělíme je na 6 dílů. Na pomoučeném válu díly rozválíme a naplníme, svineme a přeložíme na pomaštěné plechy. Záviny potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.

—————