Bramborové
Bramborový štrůdl
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: asi 40 minut
3 záviny
Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 hera + 1 lžíce másla
Na náplň:
- 5 žloutků
- 4 bílky
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 1 citron
- 500 - 600 g brambor
- 4 lžíce vaječného likéru
- 3 lžíce jemné strouhanky
Na krém:
- 4 žloutky
- 6 lžic moučkového cukru
- šťáva z 1 velkého citronu
- 40 ml rumu
V míse zpracujeme prosetou mouku, nakrájenou heru, jogurt a špetku soli v těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce půl hodiny ztuhnout a odležet.
Na náplň vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Vmícháme studené, oloupané a najemno nastrouhané brambory. Šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a vaječný likér. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na plát. Každý plát pak posypeme strouhankou, do náplně vmícháme tuhý sníh z bílků a náplň naneseme doprostřed těsta. Okraje po delší straně přehneme, konce stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Záviny přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, povrch potřeme máslem a necháme zchladnout. Na krém v misce utřeme žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu. Misku položíme na hrnec s horkou vodou, vmícháme rum a nad párou vyšleháme. Závin nakrájíme na řezy, poprášíme moučkovým cukrema podáváme s krémem.
—————
Bramborový závin s jablky
Doba přípravy: asi 55 minut
1 kousek zhruba 575 kJ/ 140 kcal
20 kousků
- 1 kg brambor
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g zakysané smetany
- 750 g navinulých jablek
- 60 g skořicového cukru
- 100 g cukru písku
- 100 g másla
- cukr moučka na ozdobu
- mouka na vál
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy. Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto. Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně rychle řídne.
Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme obdélníky. Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na proužky asi 8 cm dlouhé. Střed těsta potřeem hustou zakysanou smetanou.
Jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle. Máme-li jalbka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou. Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinů, posypeme skořicovým a pískovým cukrem. Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak utvoříme závin. Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.
Závin přendáme na plech, můžeme ho vyložit pečícím papírem, potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme. K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.
—————
Závin z bramborového těsta
- 500 g vařených brambor
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 70 g cukru
- 50 g hery
- 1 vejce
- špetka soli
- mléko podle potřeby
- máslo na potření
Ze studených strouhaných brambor a ostatních surovin zpracujeme těsto a rozdělíme je na 6 dílů. Na pomoučeném válu díly rozválíme a naplníme, svineme a přeložíme na pomaštěné plechy. Záviny potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.
—————