Jablečné

Bramborový závin s jablky

 

Doba přípravy: asi 55  minut

1 kousek zhruba 575 kJ/ 140 kcal

20 kousků

  • 1 kg brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g zakysané smetany
  • 750 g navinulých jablek
  • 60 g skořicového cukru
  • 100 g cukru písku
  • 100 g másla
  • cukr moučka na ozdobu
  • mouka na vál

Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy. Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto. Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně rychle řídne.

Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme obdélníky. Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na proužky asi 8 cm dlouhé. Střed těsta potřeem hustou zakysanou smetanou.

Jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle. Máme-li jalbka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou. Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinů, posypeme skořicovým a pískovým cukrem. Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak utvoříme závin. Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.

Závin přendáme na plech, můžeme ho vyložit pečícím papírem, potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme. K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.

—————

Jablečný tažený závin

 

 

  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • teplá voda
  • 20 g strouhanky
  • 400 g strouhaných jablek
  • skořice
  • vanilka
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce vlašských ořechů (celé mandle)
  • 2 lžíce hrozinek (propláchnutých a spařených)
  • 30 g másla (Hera, Rama na pečení)
  • 20 g cukru moučka na posypání

 

Z prosáté mouky, vejce, octa, oleje a vlažné vody zpracujeme hladké těsto. Poté rozválíme a roztáhneme (na kloubech prstů), až je prakticky průhledné. Posypeme strouhankou a poklademe směsí z nastrouhaných jablek, hrozinek a ořechů. Velmi opatrně zavineme. Pečeme 20 minut. Během pečení potíráme tukem, aby těsto zůstalo vláčné a křehké. Před servírováním jemně posypeme moučkovým cukrem.

 

 

 

1 963 kJ/ 467 kcal

—————

Jablkový závin

 

 

  • 250 g hladké mouky (1 lžíci odložíme na vyválení)
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 125 g Hery
  • 3 lžíce vody
  • 500 g opláchnutých, vykrájených a na plátky nastrouhaných jablek
  • 40 g rozinek
  • skořice
  • 1 lžička tekutého sladidla
  • 1 lžička sorbitu na posypání

 

Mouku se solí a práškem do pečiva prosijeme na vál. Tukem vymažeme plech na pečení. Doprostřed mouky dáme žloutek, změklý rozkrájený tuk, vodu a zpracujeme těsto. Přikryjeme je a necháme v chladu půl hodiny odležet.

Potom je rozdělíme na 2 díly, které rozválíme na obdélníky, přendáme je na plech, posypeme jablky, propláchnutými a okapanými rozinkami, skořicí a pokapeme sladidlem. Těsto na jablka přehneme a okraje přitiskneme.

Těsto vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a upečeme je.

—————

Jedinečný závin

Na těsto:

  • 300 g lučiny
  • 1 hera
  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 6 jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • vlašské ořechy na ozdobu

Všechny suroviny smícháme, prohněteme a vyválíme z nich tři placky. Každou posypeme nastrouhanými jablky, osladíme, poprášíme skořicí a zavineme. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme posekanými ořechy. Pečeme při 150 °C asi 20 minut.

—————

Jogurtový závin

 

Těsto: 

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 lžíce Ramy
  • 1 lžíce kysaného mléka (nebo obyčejného)
  • 2 dl bílého jogurtu
  • špetka soli

Náplň:  

  • strouhaná jablka
  • skořice
  • cukr a vanilkový cukr
  • ořechy

 

Zpracujeme těsto a necháme 2 hodiny odležet. Rozválíme na 2 záviny. Plníme strouhanými jablky, která posypeme skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a ořechy.

Po upečení potřeme Ramou a posypeme moučkovým cukrem.

—————

Klasický tažený závin

 

 

  • 350 g hladké mouky
  • 1/8 l vlažné vody
  • 1 - 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 kapky octa
  • 60 g másla na potření
  • 100 g strouhané housky osmažené na 30 g másla
  • 750 g nastrouhaných jablek
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 30 g rozinek namočených v rumu
  • 20 g strouhaných mandlí nebo jader ořechů
  • vanilkový cukr na posypání

V osolené vodě rozpustíme máslo, přidáme vejce, ocet a nožem zamícháme do mouky na vále. Zaděláme měkké a hebké těsto, které rozdělíme na 3 bochánky. Zakryjeme nahrátým (nejlépe hliněným) kastrolem a 30 minut necháme odpočinout.

Na utěrce bochánek rozválíme a vytahujeme od středu těsto dokola tak, abychom je nepotrhali. Vytáhnutou placku pokropíme rozehřátým máslem, posypeme osmaženou houskou a posypeme vrstvou nastrouhaných jablek. Ta posypeme cukrem se skořicí, rozinkami, mandlemi nebo ořechy a ještě trochu strouhankou.

Závin opatrně zabalíme, potřeme máslem a pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě. Mezi pečením potřeme máslem, mlékem nebo smetanou. Hotové sypeme cukrem.

—————

Mandlový jablkový závin

  • 1,5 kg nakyslých jablek
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 0,5 dl mléka
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • citronová šťáva
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Mouku s cukrem, olejem a špetku soli přelijeme vodou a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále je rozválíme na co nejtenčí obdélníky.

Potřeme je rozpuštěným máslem a ušlehanou smetanou tak, aby zůstaly asi 3 cm široké volné okraje. Rozložíme plátky jablek, posypeme mandlemi a stočíme do závinu. Na vymazaném plechu je potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení záviny ještě několikrát potřeme vejcem s mlékem. Po vychladnutí závin nakrájíme na porce a pocukrujeme.

—————

Medový závin

Doba přípravy: asi 90 minut

1 kousek 1 263 kJ/ 300 kcal

12 kousků

  • 50 g rozinek
  • 250 g hladké mouky
  • 75 g změklého tuku (Hera)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 25 g droždí
  • 100 g medu
  • sůl
  • 100 ml smetany
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 40 g strouhanky
  • 400 g jablek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • tuk nebo olej na vymazání formy
  • mouka na vál

Rozinky přebereme, propláchneme pod tekoucí vodou a povaříme je na mírném ohni asi 8 minut. Potom vodu slijeme a rozinky necháme v sítku okapat.

Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme změklý, na kousky nakrájený tuk, celé vejce a žloutek. Droždí rozdrobíme do medu a prošleháme. Med s droždím přilijeme k mouce, přidáme špetku soli, citronovou kůru, vanilkový cukr, přilijeme smetanu a dvě lžíce vlažné vody. Zaděláme těsto, které důkladně propracujeme, aby bylo hladké a vláčné.

Těsto položíme na moukou posypaný vál a rozválíme je na plát. Ten posypeme najemno nastrouhanou čerstvou strouhankou a poklademe plátky oloupaných jablek. Posypeme je rozinkami, mletou skořicí a nasekanými ořechy. Těsto dobře zavineme.

Formu na srnčí hřbet dobře vymažeme tukem nebo olejem a závin do ní položíme. Formu zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi 20 minut. Potom závin vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175 - 180 °C asi 45 minut. Upečený závin vyklopíme a necháme vychladnout. Před podáváním ho nakrájíme a ozdobíme například šlehačkou, kandovanými třešněmi a lístky meduňky.

—————

Rychlý jablkový závin

 

 

  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • strouhanka
  • strouhaná jablka
  • skořice
  • cukr
  • rozinky

 

Máslo a mouku zpracujeme v hladké, tvárné těsto. Rozválíme na jeden velký nebo 2 menší záviny, posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a cukrem, přidáme rozinky. Zavineme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova. Ještě horké pocukrujeme.

—————

Tvarohový závin s jablky

 

Doba přípravy: 65 minut

1 kousek asi 1 083 kJ/ 258 kcal

8 kousků

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 400 g jablek
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g rozinek
  • 2 lžíce másla
  • mouka na vál

Do mísy dáme tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, moučkový a vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Neháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout. Těsto rozválíme. Na střed těsta po celé délce nasypeme strouhanku a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je mletou skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem.

Nejprve přeložíme přes jablka kratší strany závinu. Potřeme je máslem a zavineme delší strany. Celý závin opět potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 25 minut.

—————