Jablečné
Bramborový závin s jablky
Doba přípravy: asi 55 minut
1 kousek zhruba 575 kJ/ 140 kcal
20 kousků
- 1 kg brambor
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g zakysané smetany
- 750 g navinulých jablek
- 60 g skořicového cukru
- 100 g cukru písku
- 100 g másla
- cukr moučka na ozdobu
- mouka na vál
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy. Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto. Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně rychle řídne.
Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme obdélníky. Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na proužky asi 8 cm dlouhé. Střed těsta potřeem hustou zakysanou smetanou.
Jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle. Máme-li jalbka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou. Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinů, posypeme skořicovým a pískovým cukrem. Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak utvoříme závin. Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.
Závin přendáme na plech, můžeme ho vyložit pečícím papírem, potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme. K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.
—————
Jablečný tažený závin
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- teplá voda
- 20 g strouhanky
- 400 g strouhaných jablek
- skořice
- vanilka
- citronová šťáva
- 2 lžíce vlašských ořechů (celé mandle)
- 2 lžíce hrozinek (propláchnutých a spařených)
- 30 g másla (Hera, Rama na pečení)
- 20 g cukru moučka na posypání
Z prosáté mouky, vejce, octa, oleje a vlažné vody zpracujeme hladké těsto. Poté rozválíme a roztáhneme (na kloubech prstů), až je prakticky průhledné. Posypeme strouhankou a poklademe směsí z nastrouhaných jablek, hrozinek a ořechů. Velmi opatrně zavineme. Pečeme 20 minut. Během pečení potíráme tukem, aby těsto zůstalo vláčné a křehké. Před servírováním jemně posypeme moučkovým cukrem.
1 963 kJ/ 467 kcal
—————
Jablkový závin
- 250 g hladké mouky (1 lžíci odložíme na vyválení)
- špetka soli
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 125 g Hery
- 3 lžíce vody
- 500 g opláchnutých, vykrájených a na plátky nastrouhaných jablek
- 40 g rozinek
- skořice
- 1 lžička tekutého sladidla
- 1 lžička sorbitu na posypání
Mouku se solí a práškem do pečiva prosijeme na vál. Tukem vymažeme plech na pečení. Doprostřed mouky dáme žloutek, změklý rozkrájený tuk, vodu a zpracujeme těsto. Přikryjeme je a necháme v chladu půl hodiny odležet.
Potom je rozdělíme na 2 díly, které rozválíme na obdélníky, přendáme je na plech, posypeme jablky, propláchnutými a okapanými rozinkami, skořicí a pokapeme sladidlem. Těsto na jablka přehneme a okraje přitiskneme.
Těsto vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a upečeme je.
—————
Jedinečný závin
Na těsto:
- 300 g lučiny
- 1 hera
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 6 jablek
- 1 vanilkový cukr
- mletá skořice
- vlašské ořechy na ozdobu
Všechny suroviny smícháme, prohněteme a vyválíme z nich tři placky. Každou posypeme nastrouhanými jablky, osladíme, poprášíme skořicí a zavineme. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme posekanými ořechy. Pečeme při 150 °C asi 20 minut.
—————
Jogurtový závin
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 lžíce Ramy
- 1 lžíce kysaného mléka (nebo obyčejného)
- 2 dl bílého jogurtu
- špetka soli
Náplň:
- strouhaná jablka
- skořice
- cukr a vanilkový cukr
- ořechy
Zpracujeme těsto a necháme 2 hodiny odležet. Rozválíme na 2 záviny. Plníme strouhanými jablky, která posypeme skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a ořechy.
Po upečení potřeme Ramou a posypeme moučkovým cukrem.
—————
Klasický tažený závin
- 350 g hladké mouky
- 1/8 l vlažné vody
- 1 - 2 lžíce másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 kapky octa
- 60 g másla na potření
- 100 g strouhané housky osmažené na 30 g másla
- 750 g nastrouhaných jablek
- 60 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 30 g rozinek namočených v rumu
- 20 g strouhaných mandlí nebo jader ořechů
- vanilkový cukr na posypání
V osolené vodě rozpustíme máslo, přidáme vejce, ocet a nožem zamícháme do mouky na vále. Zaděláme měkké a hebké těsto, které rozdělíme na 3 bochánky. Zakryjeme nahrátým (nejlépe hliněným) kastrolem a 30 minut necháme odpočinout.
Na utěrce bochánek rozválíme a vytahujeme od středu těsto dokola tak, abychom je nepotrhali. Vytáhnutou placku pokropíme rozehřátým máslem, posypeme osmaženou houskou a posypeme vrstvou nastrouhaných jablek. Ta posypeme cukrem se skořicí, rozinkami, mandlemi nebo ořechy a ještě trochu strouhankou.
Závin opatrně zabalíme, potřeme máslem a pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě. Mezi pečením potřeme máslem, mlékem nebo smetanou. Hotové sypeme cukrem.
—————
Mandlový jablkový závin
- 1,5 kg nakyslých jablek
- 200 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 2 dl smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 50 g nasekaných mandlí
- 0,5 dl mléka
- 1 vejce
- 4 lžíce oleje
- citronová šťáva
- špetka soli
- mouka na vál
- tuk na vymazání plechu
- moučkový cukr na posypání
Mouku s cukrem, olejem a špetku soli přelijeme vodou a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále je rozválíme na co nejtenčí obdélníky.
Potřeme je rozpuštěným máslem a ušlehanou smetanou tak, aby zůstaly asi 3 cm široké volné okraje. Rozložíme plátky jablek, posypeme mandlemi a stočíme do závinu. Na vymazaném plechu je potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení záviny ještě několikrát potřeme vejcem s mlékem. Po vychladnutí závin nakrájíme na porce a pocukrujeme.
—————
Medový závin
Doba přípravy: asi 90 minut
1 kousek 1 263 kJ/ 300 kcal
12 kousků
- 50 g rozinek
- 250 g hladké mouky
- 75 g změklého tuku (Hera)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 25 g droždí
- 100 g medu
- sůl
- 100 ml smetany
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- 40 g strouhanky
- 400 g jablek
- 2 lžičky mleté skořice
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- tuk nebo olej na vymazání formy
- mouka na vál
Rozinky přebereme, propláchneme pod tekoucí vodou a povaříme je na mírném ohni asi 8 minut. Potom vodu slijeme a rozinky necháme v sítku okapat.
Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme změklý, na kousky nakrájený tuk, celé vejce a žloutek. Droždí rozdrobíme do medu a prošleháme. Med s droždím přilijeme k mouce, přidáme špetku soli, citronovou kůru, vanilkový cukr, přilijeme smetanu a dvě lžíce vlažné vody. Zaděláme těsto, které důkladně propracujeme, aby bylo hladké a vláčné.
Těsto položíme na moukou posypaný vál a rozválíme je na plát. Ten posypeme najemno nastrouhanou čerstvou strouhankou a poklademe plátky oloupaných jablek. Posypeme je rozinkami, mletou skořicí a nasekanými ořechy. Těsto dobře zavineme.
Formu na srnčí hřbet dobře vymažeme tukem nebo olejem a závin do ní položíme. Formu zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi 20 minut. Potom závin vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175 - 180 °C asi 45 minut. Upečený závin vyklopíme a necháme vychladnout. Před podáváním ho nakrájíme a ozdobíme například šlehačkou, kandovanými třešněmi a lístky meduňky.
—————
Rychlý jablkový závin
- 1 pomazánkové máslo
- 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- strouhanka
- strouhaná jablka
- skořice
- cukr
- rozinky
Máslo a mouku zpracujeme v hladké, tvárné těsto. Rozválíme na jeden velký nebo 2 menší záviny, posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a cukrem, přidáme rozinky. Zavineme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova. Ještě horké pocukrujeme.
—————
Tvarohový závin s jablky
Doba přípravy: 65 minut
1 kousek asi 1 083 kJ/ 258 kcal
8 kousků
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 400 g jablek
- 50 g strouhanky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rozinek
- 2 lžíce másla
- mouka na vál
Do mísy dáme tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, moučkový a vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Neháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout. Těsto rozválíme. Na střed těsta po celé délce nasypeme strouhanku a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je mletou skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem.
Nejprve přeložíme přes jablka kratší strany závinu. Potřeme je máslem a zavineme delší strany. Celý závin opět potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 25 minut.
—————