Makové
Malé makové záviny plněné višněmi
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 175 kcal/ 735 kJ
16 kousků
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 2 lžíce oleje
- 125 ml smetany na vaření
- špetka soli
- 1 bílek na potření
Náplň:
- 200 g makové náplně v sáčku (polotovar)
- 100 ml vody
- 100 g višní
- moučkový cukr na posypání
Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme žloutek, olej a smetanu. Vše rukama dobře propracujeme na hladké nelepivé těsto. Necháme ho při pokojové teplotě 30 minut odpočinout zabalené ve fólii.
Makovou náplň dáme do misky, přilijeme vodu a promícháme. Necháme dvacet minut odstát. Višně necháme na sítku okapat.
Vál poprášíme hladkou moukou a odleželé těsto na něm rozválíme na tenký plát o rozměrech 50 x 40 cm. Pak ho podélně rozkrojíme na polovinu a krájíme dál, až postupně dostaneme 16 kousků.
Střed každého dílu těsta potřeme makovou náplní a na ni rozložíme kompotované višně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a každý závinek dobře zabalíme.
Záviny opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a po celém povrchu je potřeme bílkem. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.
—————
Tažený závin s mákem
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 200 kcal/ 840 kJ
20 kousků
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- sůl
- 100 ml teplé vody
- 1 vejce
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce oleje
- 100 g másla
Náplň:
- 200 ml mléka
- 200 g máku
- 150 g krupicového cukru
- 150 g piškotů
- 200 g třešní
Dohotovení:
- moučkový cukr na posypání
Mouku prosijeme se špetkou soli, přidáme vodu, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Z těsta uděláme bochánek a necháme pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Necháme je vychladit a zahustíme drcenými piškoty. Plech vymažeme máslem.
Těsto rozválíme na plát a opatrně ho přendáme na pomoučenou utěrku. Hřbety ruky pak těsto vytáhneme do všech stran na tenký plát o rozměrech přibližně 40 x 50 cm. Pak povrch rovnoměrně potřeme rozpuštěným máslem a makovou náplní. Na mák rovnoměrně rozložíme třešně a pomocí utěrky svineme do závinu.
Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během doby pečení ještě nejméně dvakrát máslem potřeme. Po upečení ihned znovu potřeme máslem a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Tažený závin s mákem a meruňkovou náplní
Doba přípravy: asi 2 hodiny
1 kousek asi 950 kJ/ 225 kcal
16 kousků
- 400 g hladké mouky
- 30 g tuku
- 1,2 dl teplé vody
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- sůl
- 1 vejce na potření
- tuk na plech
Náplň:
- 120 g máku
- 5 dl mléka
- 70 g cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička másla
- citronová kůra
- 100 g sušených meruněk
- 6 lžic meruňkové marmelády
- moučkový cukr na posypání
Prosijeme mouku. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, ocet, sůl a vše zvolna lijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Utvoříme bochánek, který necháme na vále pod ohřátým kastrolem asi hodinu odležet.
Náplň: umletý mák promísíme s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a uvaříme doměkka. Zamícháme do něj kousek másla, skořici, citronovou kůru a necháme vychladnout. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Na vál připravíme utěrku, lehce ji pomoučíme a jeden díl od středu rozválíme na větší placku. Přendáme ji na ruce a začneme prsty zespodu opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Položíme ji zpátky na utěrku, jednu třetinu placky potřeme meruňkovou marmeládou, na okraj naskládáme sušené meruňky a na zbytek rozetřeme uvařený vychladlý mák.
Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej přímo na pomaštěný plech. Stejně postupujeme u druhého dílu těsta. Záviny na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a pečeme ještě asi 20 minut dorůžova.
Hotový závin pocukrujeme, vychladlý nakrájíme. Chuť máku zkombinovaná s marmeládou je vynikající.
—————
Závin s trojí nádivkou
12 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 120 ml šlehačky
- lžíce moučkového cukru
- žloutek
- sůl
Tvarohová náplň:
- 1 bílek
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžíce strouhané citronové kůry
Maková náplň:
- 100 g máku
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 lžička skořice
Dohotovení:
- 100 g červeného rybízu
- 1 vejce na potření
Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto. Ve fólii ho na 30 minut uložíme do chladna.
Tvaroh rozmícháme s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Rybíz odstopkujeme.
Do kastrůlku vsypeme mák a cukr. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Vychladlou nádivku dochutíme skořicí.
Těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dáme rybíz. Delší okraje přeložíme. Potřeme vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut.
—————
Závin s tvarohem, mákem a meruňkami
16 kousků
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 215 kcal/ 904 kJ
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 150 g mletého máku
- 70 g krupicového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- 2 vejce
- 1 - 2 lžíce rumu
- piškotové drobečky na zahuštění
- 250 g tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g moučkového cukru
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 500 g listového těsta
- 350 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Mléko se solí přivedeme k varu, přidáme do něj mák a krupicový a skořicový cukr. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut a necháme zchladnout. Do prochladlé směsi potom vmícháme jedno vejce a podle potřeby ještě zahustíme piškotovými drobečky. Dochutíme rumem.
Tvaroh pěkně utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem a dochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Do středu naneseme obě náplně (vedle sebe) a přiklopíme z jedné strany těstem. Na něj narovnáme okapané meruňky. Bok závinu potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme plátem těsta z druhé strany. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu propícháme vidličkou.
Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200 °C asi 45 minut. Hotový závin nakrájíme na kousky a posypeme moučkovým cukrem.
—————