Makové

Malé makové záviny plněné višněmi

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 175 kcal/ 735 kJ

16 kousků

Těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce oleje
  • 125 ml smetany na vaření
  • špetka soli
  • 1 bílek na potření

Náplň: 

  • 200 g makové náplně v sáčku (polotovar)
  • 100 ml  vody
  • 100 g višní
  • moučkový cukr na posypání

 

Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme žloutek, olej a smetanu. Vše rukama dobře propracujeme na hladké nelepivé těsto. Necháme ho při pokojové teplotě 30 minut odpočinout zabalené ve fólii.

Makovou náplň dáme do misky, přilijeme vodu a promícháme. Necháme dvacet minut odstát. Višně necháme na sítku okapat.

Vál poprášíme hladkou moukou a odleželé těsto na něm rozválíme na tenký plát o rozměrech 50 x 40 cm. Pak ho podélně rozkrojíme na polovinu a krájíme dál, až postupně dostaneme 16 kousků.

Střed každého dílu těsta potřeme makovou náplní a na ni rozložíme kompotované višně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a každý závinek dobře zabalíme.

Záviny opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a po celém povrchu je potřeme bílkem. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.

—————

Tažený závin s mákem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 200 kcal/ 840 kJ

20 kousků

Těsto: 

  • 280 g hladké mouky
  • sůl
  • 100 ml teplé vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g másla

Náplň: 

  • 200 ml mléka
  • 200 g máku
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g piškotů
  • 200 g třešní

Dohotovení: 

  • moučkový cukr na posypání

 

Mouku prosijeme se špetkou soli, přidáme vodu, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Z těsta uděláme bochánek a necháme pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Necháme je vychladit a zahustíme drcenými piškoty. Plech vymažeme máslem.

Těsto rozválíme na plát a opatrně ho přendáme na pomoučenou utěrku. Hřbety ruky pak těsto vytáhneme do všech stran na tenký plát o rozměrech přibližně 40 x 50 cm. Pak povrch rovnoměrně potřeme rozpuštěným máslem a makovou náplní. Na mák rovnoměrně rozložíme třešně a pomocí utěrky svineme do závinu.

Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během doby pečení ještě nejméně dvakrát máslem potřeme. Po upečení ihned znovu potřeme máslem a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

—————

Tažený závin s mákem a meruňkovou náplní

 

Doba přípravy: asi 2 hodiny

1 kousek asi 950 kJ/ 225 kcal

16 kousků

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g tuku
  • 1,2 dl teplé vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • 1 vejce na potření
  • tuk na plech

Náplň:

  • 120 g máku
  • 5 dl mléka
  • 70 g cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička másla
  • citronová kůra
  • 100 g sušených meruněk
  • 6 lžic meruňkové marmelády
  • moučkový cukr na posypání

Prosijeme mouku. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, ocet, sůl a vše zvolna lijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Utvoříme bochánek, který necháme na vále pod ohřátým kastrolem asi hodinu odležet.

Náplň: umletý mák promísíme s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a uvaříme doměkka. Zamícháme do něj kousek másla, skořici, citronovou kůru a necháme vychladnout. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Na vál připravíme utěrku, lehce ji pomoučíme a jeden díl od středu rozválíme na větší placku. Přendáme ji na ruce a začneme prsty zespodu opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Položíme ji zpátky na utěrku, jednu třetinu placky potřeme meruňkovou marmeládou, na okraj naskládáme sušené meruňky a na zbytek rozetřeme uvařený vychladlý mák.

Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej přímo na pomaštěný plech. Stejně postupujeme u druhého dílu těsta. Záviny na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a pečeme ještě asi 20 minut dorůžova.

Hotový závin pocukrujeme, vychladlý nakrájíme. Chuť máku zkombinovaná s marmeládou je vynikající.

—————

Závin s trojí nádivkou

 

12 kousků

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 120 ml šlehačky
  • lžíce moučkového cukru
  • žloutek
  • sůl

Tvarohová náplň:

  • 1 bílek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce strouhané citronové kůry

Maková náplň: 

  • 100 g máku
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička skořice

 

Dohotovení:

 

  • 100 g červeného rybízu
  • 1 vejce na potření

 

Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto. Ve fólii ho na 30 minut uložíme do chladna.

Tvaroh rozmícháme s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Rybíz odstopkujeme.

Do kastrůlku vsypeme mák a cukr. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Vychladlou nádivku dochutíme skořicí.

Těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dáme rybíz. Delší okraje přeložíme. Potřeme vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut.

—————

Závin s tvarohem, mákem a meruňkami

 

16 kousků

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 215 kcal/ 904 kJ 

  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • 150 g mletého máku
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • piškotové drobečky na zahuštění
  • 250 g tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 500 g listového těsta
  • 350 g kompotovaných  nebo čerstvých meruněk
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

 

Mléko se solí přivedeme k varu, přidáme do něj mák a krupicový a skořicový cukr. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut a necháme zchladnout. Do prochladlé směsi potom vmícháme jedno vejce a podle potřeby ještě zahustíme piškotovými drobečky. Dochutíme rumem.

Tvaroh pěkně utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem a dochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Do středu naneseme obě náplně (vedle sebe) a přiklopíme z jedné strany těstem. Na něj narovnáme okapané meruňky. Bok závinu potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme plátem těsta z druhé strany. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu propícháme vidličkou.

Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200 °C asi 45 minut. Hotový závin nakrájíme na kousky a posypeme moučkovým cukrem.

—————