Tažené
Jablečný tažený závin
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- teplá voda
- 20 g strouhanky
- 400 g strouhaných jablek
- skořice
- vanilka
- citronová šťáva
- 2 lžíce vlašských ořechů (celé mandle)
- 2 lžíce hrozinek (propláchnutých a spařených)
- 30 g másla (Hera, Rama na pečení)
- 20 g cukru moučka na posypání
Z prosáté mouky, vejce, octa, oleje a vlažné vody zpracujeme hladké těsto. Poté rozválíme a roztáhneme (na kloubech prstů), až je prakticky průhledné. Posypeme strouhankou a poklademe směsí z nastrouhaných jablek, hrozinek a ořechů. Velmi opatrně zavineme. Pečeme 20 minut. Během pečení potíráme tukem, aby těsto zůstalo vláčné a křehké. Před servírováním jemně posypeme moučkovým cukrem.
1 963 kJ/ 467 kcal
—————
Klasický tažený závin
- 350 g hladké mouky
- 1/8 l vlažné vody
- 1 - 2 lžíce másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 kapky octa
- 60 g másla na potření
- 100 g strouhané housky osmažené na 30 g másla
- 750 g nastrouhaných jablek
- 60 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 30 g rozinek namočených v rumu
- 20 g strouhaných mandlí nebo jader ořechů
- vanilkový cukr na posypání
V osolené vodě rozpustíme máslo, přidáme vejce, ocet a nožem zamícháme do mouky na vále. Zaděláme měkké a hebké těsto, které rozdělíme na 3 bochánky. Zakryjeme nahrátým (nejlépe hliněným) kastrolem a 30 minut necháme odpočinout.
Na utěrce bochánek rozválíme a vytahujeme od středu těsto dokola tak, abychom je nepotrhali. Vytáhnutou placku pokropíme rozehřátým máslem, posypeme osmaženou houskou a posypeme vrstvou nastrouhaných jablek. Ta posypeme cukrem se skořicí, rozinkami, mandlemi nebo ořechy a ještě trochu strouhankou.
Závin opatrně zabalíme, potřeme máslem a pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě. Mezi pečením potřeme máslem, mlékem nebo smetanou. Hotové sypeme cukrem.
—————
Tažený hruškový závin s rozinkami
Doba přípravy: 110 minut
1 porce asi 451 kcal/ 1 891 kJ
12 kousků
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- sůl
- 2 lžíce octa
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- mouka na poprášení utěrky
Náplň:
- 900 g hrušek
- 100 g másla
- 200 g cukru
- 2 lžíce strouhanky na posypání těsta
- 2 vanilkové cukry
- 80 g rozinek naložených v rumu
- 80 g sekaných mandlí
Mouku prosijeme do mísy, přidáme olej, vejce, špetku soli, ocet a cukr. Ze všech přísad vypracujeme za postupného přilévání asi 100 ml vody vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu.
Pak těsto rozválíme na silnější plát, který přeneseme na čistou utěrku poprášenou moukou. Na ní těsto ještě rozválíme a opatrně je vytahujeme od středu ke krajům - až do požadované velikosti.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky nebo malé kousky. Máslo rozpustíme, těsto asi polovinou másla potřeme a pak posypeme strouhankou. Poklademe hruškami, rozinkami namočenými v rumu a sekanými mandlemi a posypeme cukrem a vanilkovým cukrem.
Těsto z delší strany opatrně srolujeme pomocí utěrky a překulíme na plech tak, aby hladká strana zůstala nahoře. Závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C si 30 minut. Troubu několikrát krátce odvětráme, aby závin nepopraskal. Ještě teplý jej potřeme rozpuštěným máslem.
—————
Tažený závin s mákem
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 200 kcal/ 840 kJ
20 kousků
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- sůl
- 100 ml teplé vody
- 1 vejce
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce oleje
- 100 g másla
Náplň:
- 200 ml mléka
- 200 g máku
- 150 g krupicového cukru
- 150 g piškotů
- 200 g třešní
Dohotovení:
- moučkový cukr na posypání
Mouku prosijeme se špetkou soli, přidáme vodu, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Z těsta uděláme bochánek a necháme pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Necháme je vychladit a zahustíme drcenými piškoty. Plech vymažeme máslem.
Těsto rozválíme na plát a opatrně ho přendáme na pomoučenou utěrku. Hřbety ruky pak těsto vytáhneme do všech stran na tenký plát o rozměrech přibližně 40 x 50 cm. Pak povrch rovnoměrně potřeme rozpuštěným máslem a makovou náplní. Na mák rovnoměrně rozložíme třešně a pomocí utěrky svineme do závinu.
Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během doby pečení ještě nejméně dvakrát máslem potřeme. Po upečení ihned znovu potřeme máslem a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Tažený závin s mákem a meruňkovou náplní
Doba přípravy: asi 2 hodiny
1 kousek asi 950 kJ/ 225 kcal
16 kousků
- 400 g hladké mouky
- 30 g tuku
- 1,2 dl teplé vody
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- sůl
- 1 vejce na potření
- tuk na plech
Náplň:
- 120 g máku
- 5 dl mléka
- 70 g cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička másla
- citronová kůra
- 100 g sušených meruněk
- 6 lžic meruňkové marmelády
- moučkový cukr na posypání
Prosijeme mouku. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, ocet, sůl a vše zvolna lijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Utvoříme bochánek, který necháme na vále pod ohřátým kastrolem asi hodinu odležet.
Náplň: umletý mák promísíme s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a uvaříme doměkka. Zamícháme do něj kousek másla, skořici, citronovou kůru a necháme vychladnout. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Na vál připravíme utěrku, lehce ji pomoučíme a jeden díl od středu rozválíme na větší placku. Přendáme ji na ruce a začneme prsty zespodu opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Položíme ji zpátky na utěrku, jednu třetinu placky potřeme meruňkovou marmeládou, na okraj naskládáme sušené meruňky a na zbytek rozetřeme uvařený vychladlý mák.
Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej přímo na pomaštěný plech. Stejně postupujeme u druhého dílu těsta. Záviny na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a pečeme ještě asi 20 minut dorůžova.
Hotový závin pocukrujeme, vychladlý nakrájíme. Chuť máku zkombinovaná s marmeládou je vynikající.
—————