Listové

Kokosový závin

 

16 kousků 

  • 500 g listového těsta
  • 200 g jahodového džemu
  • 150 g kokosu
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 g moučkového  cukru
  • 50 g rozdrobených dětských piškotů
  • 4 bílky
  • 1 vejce na potření
  • pečící papír na vyložení plechu

 

Piškoty promícháme s marmeládou. Těsto rozválíme na 3 mm silný obdélník. Rozdělíme ho na polovinu.

Každý plát potřeme piškotovou náplní. Delší okraje přeložíme směrem ke středu. Záviny na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Z bílků a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka do něj vmícháme moučový cukr s kokosem. Náplň rozetřeme po celé délce středu závinů.

Pečeme při 180 °C, po 20 minutách teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 20 minut.

—————

Listový závin s hruškami

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 192 kcal/ 803 kJ

16 kousků 

  • 600 g hrušek
  • 400 g listového těsta
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 100 g mandlových lupínků
  • hladká mouka na vál

 

Hrušky omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Odstraníme jádřince, pak hrušky nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronem, aby nezhnědly, ale uchovaly si pěkně bílou barvu.

Listové těsto rozkrojíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce 2 mm. Střed těsta poklademe nakrájenými hruškami, které posypeme vanilkovým cukrem, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.

Jeden okraj z delší strany přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Přes něj přeložíme druhý okraj těsta a lehce přimáčkneme. Oba naplněné záviny položíme na plech, povrch potřeme zbylým vejcem a  posypeme mandlovými lupínky.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Upečený závin necháme vychladnout, pak nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.

—————

Třešňový štrůdl

  • listové těsto
  • 20 g mandlových plátků
  • moučkový cukr
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 30 g strouhanky
  • 60 g mletých mandlí
  • 50 g hnědého cukru
  • 700 g vypeckovaných třešní

Listové těsto rozválejte na tenký plát asi 2 mm a posypejte tenkou vrstvou strouhanky. Na ni naskládejte vypeckované třešně, které posypte mandlemi a cukrem. Pečlivě těsto zabalte do závinu a potřete rozšlehaným vejcem a navrch nasypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Po vyndání štrůdl ještě za tepla nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem. 

—————

Závin s hroznovým vínem

12 kousků

Těsto:

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 100 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 1 vejce
  • 200 g modrého hroznového vína

Dohotovení:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • lístky meduňky na ozdobu

Z mléka, lžíce cukru a pudinkového prášku uvaříme krém. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Pak ho rozšleháme a smícháme s tvarohem, cukrem a vejcem.

Těsto rozválíme. Do středu naneseme pruh náplně, do které vtlačíme kuličky vína. Přes náplň přehneme jeden okraj, potřeme vejcem a přes něj druhý okraj. Konce k sobě přitiskneme a zahneme dospodu. Povrch potřeme vejcem a propícháme.

Závin pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vychladlý zdobíme šlehačkou a meduňkou.

—————

Závin z listového těsta

Doba přípravy: 60 minut

1 ks asi 1 486 kJ/355 kcal

12 kousků

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • mouka na vál

Náplň:

  • 200 g lískovýh oříšků
  • 150 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 ml rumu
  • 50 g piškotů
  • 200 g třešní

Dohotovení:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 20 g opražených lískových oříšků

Oříšky nastrouháme a krátce povaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí přidáme vanilkový cukr, rum a rozdrcené piškoty (podle potřeby více nebo méně, náplň musí mít roztíratelnou konzistenci).

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o velikosti 40x25 cm. Do středu rozetřeme oříškovou náplň, na ni naskládáme třešně. Jednu stranu přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak přehneme druhou stranu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.

Závin přendáme na plech a celý povrch závinu potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 20 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20minut. Upečený závin necháme vychladnout.

Smetanu vyšhleháme a naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Závin nakrájíme na porce. Každou porci ozdobíme šlehačkou a posypeme nasekanými opraženými oříšky.

—————