Tvarohové

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

  • 300 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 3/4 kostky nebo sáčku droždí
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 50 g másla nebo hery
  • 1 lžíce rumu

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 400 g švestek
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo škrobu
  • citronová kůra
  • rum
  • vejce na potření
  • ořechy nebo mandle na posypání

Z vlahého mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vejce, rum a kvásek a zpracujeme hladké těsto. Necháme kynout, těsto zvětší dvojnásobně svůj objem.

Zatím si připravíme náplň:tvaroh smícháme s vejcem, cukry, škrobem, rumem a citronovou kůrou, přidáme vyloupané švestky.

Vykynuté těsto na válu lehce rozválíme na obdélník, náplň dáme do střední části a postranní díly nakrájíme na šikmo na asi 2 cm proužky, které střídavě překládáme přes náplň. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy nebo mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

 

—————

Tvarohový závin

 

 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g hery nebo jiného tuku na pečení
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • trochu mléka
  • vejce na potření

 Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g rozinek

 Na posypání:

  • moučkový a vanilkový cukr

 

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, rozsekaný tuk, žloutky,  a podle potřeby mléko a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme ho v chladu asi hodinu odpočinout. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na dva pláty, potřeme je tvarohovou náplní, připravenou promícháním uvedených surovin, stočíme. Záviny dáme na  plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě na 180 °C upečeme záviny dorůžova, hotové pocukrujeme.

 

—————

Tvarohový závin s jablky

Doba přípravy: 65 minut

1 kousek asi 1 083 kJ/ 258 kcal

8 kousků

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 400 g jablek
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g rozinek
  • 2 lžíce másla
  • mouka na vál

Do mísy dáme tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, moučkový a vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Neháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout. Těsto rozválíme. Na střed těsta po celé délce nasypeme strouhanku a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je mletou skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem.

Nejprve přeložíme přes jablka kratší strany závinu. Potřeme je máslem a zavineme delší strany. Celý závin opět potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 25 minut.

—————

Závin s trojí nádivkou

 

12 kousků

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 120 ml šlehačky
  • lžíce moučkového cukru
  • žloutek
  • sůl

Tvarohová náplň:

  • 1 bílek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce strouhané citronové kůry

Maková náplň: 

  • 100 g máku
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička skořice

 

Dohotovení:

 

  • 100 g červeného rybízu
  • 1 vejce na potření

 

Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto. Ve fólii ho na 30 minut uložíme do chladna.

Tvaroh rozmícháme s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Rybíz odstopkujeme.

Do kastrůlku vsypeme mák a cukr. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Vychladlou nádivku dochutíme skořicí.

Těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dáme rybíz. Delší okraje přeložíme. Potřeme vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut.

—————

Závin s tvarohem, mákem a meruňkami

 

16 kousků

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 215 kcal/ 904 kJ 

  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • 150 g mletého máku
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • piškotové drobečky na zahuštění
  • 250 g tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 500 g listového těsta
  • 350 g kompotovaných  nebo čerstvých meruněk
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

 

Mléko se solí přivedeme k varu, přidáme do něj mák a krupicový a skořicový cukr. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut a necháme zchladnout. Do prochladlé směsi potom vmícháme jedno vejce a podle potřeby ještě zahustíme piškotovými drobečky. Dochutíme rumem.

Tvaroh pěkně utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem a dochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Do středu naneseme obě náplně (vedle sebe) a přiklopíme z jedné strany těstem. Na něj narovnáme okapané meruňky. Bok závinu potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme plátem těsta z druhé strany. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu propícháme vidličkou.

Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200 °C asi 45 minut. Hotový závin nakrájíme na kousky a posypeme moučkovým cukrem.

—————