Drůbkové

Dánská drůbková polévka

 

4 porce

  • 400 g drůbežích drůbků
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 200 g oloupaného celeru
  • 2 oloupané mrkve
  • 2 malá jablka zbavená jádřince
  • 1 pórek
  • 12 sušených švestek (bez pecek)
  • asi 1 lžička krupicového cukru
  • 1/2 lžíce octa
  • sůl

Opláchnuté drůbky v hrnci zalijeme vývarem, osolíme a na mírném ohni necháme vařit. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na nudličky, jablka na kousky. Pórek očistíme a nasekáme nadrobno.

Téměř měkké drůbky vyndáme, zbavíme nejedlých částí, pokrájíme a vrátíme. Přidáme zeleninu a vaříme.

Nakonec do polévky vložíme jablka se sušenými švestkami a vše uvaříme doměkka. Dochutíme cukrem, octem a solí. Podáváme s moučnými noky.

—————

Drůbeží polévka s kapustičkami

Drůbeží polévka s kapustičkami

Doba přípravy: 60 minut

1 porce 1 514 kJ/ 361 kcal

4 porce

  • 400 g kuřecích drobů a křídel
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 lžíce smetany
  • sůl
  • špetka vegety
  • špetka muškátového květu

Očištěné kuřecí drůbky a křídla vložíme do vroucí osolené vody a na mírném ohni je uvaříme doměkka. Mrkev, pórek a růžičkovou kapustu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme je do polévky a ještě krátce povaříme.

Polévku přecedíme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a krátce ji orestujeme. Přilijeme vývar a důkladně všechno rozmícháme metličkou.

Část zeleniny dáme stranou, zbytek pak rozmixujeme v polévce a krátce ještě provaříme. Maso obereme, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do polévky.

Přilijeme mléko, smetanu, ochutíme solí, muškátovým květem, vegetou a promícháme. Nakonec přidáme předvařenou zeleninu, krátce prohřejeme a podáváme.

—————

Drůbková polévka

 

4 porce 

  • 300 g drůbežích krků
  • 200 g drůbežích drobů
  • 1 oloupaná cibule
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 40 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g hrášku
  • 1 hrst sekané pažitky - přidáme nakonec

Noky: 

  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • špetka soli

 

Očištěné krky, droby a cibuli vaříme v osolené vodě. Když jsou krky i droby měkké, vývar přecedíme. Krky obereme, ze srdíček odřízneme osrdí. Maso i drůbky nakrájíme na malé kousky a vrátíme do vývaru.

Očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu, z másla a mouky připravenou jíšku a hrášek přidáme do polévky. Vše asi 15 minut povaříme.

Z vejce, mouky a soli vymícháme těsto, vykrajujeme z něj noky, které vhazujeme do polévky. Dvě minuty povaříme.

—————

Kuřecí polévka s drůbky

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 2 076 kJ/ 496 kcal

4 porce 

  • 1/2 kuřete
  • 400 g kuřecích drůbků
  • sůl
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 200 g vlasových nudlí
  • petrželka na dozdobení

 

Kuře a drůbky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut dopoloměkka.

Mezitím očistíme kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli. Vše přidáme do polévky a pozvolna vaříme doměkka. Vlasové nebo domácí nudle nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Když jsou drůbky a kuře pěkně měkké, polévku scedíme do jiného hrnce, maso obereme od kostí a společně s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme na nudličky.

Všechno maso, zeleninu a nudle vložíme zase zpátky do vývaru, přidáme k tomu vařené vlasové nudle a krátce všechno prohřejeme. Pak už jen dochutíme solí a ozdobíme nakrájenou petrželkou.

—————