Hovězí

Brazilská polévka

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

1 porce asi 1 215 kJ/290 kcal

4 porce

  • 250 g čerstvého předního hovězího masa
  • 300 g kuřecího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 a 1/4 l vody
  • 5 lžic hrášku
  • sůl
  • čerstvá petrželka, nebo také čerstvá zelená pažitka

Veškeré drůbeží maso společně s předním hovězím masem velmi důkladně opláchneme studenou vodou a poté nakrájíme ostrým nožem na přibližně stejně velké kostky a nudličky. Cibuli a tři stroužky česneku pečlivě oloupeme, kořenovou petržel dobře očistíme, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Již nakrájené kostky masa prudce osmahneme na oleji a poté k masu přidáme na drobno nakrájenou půlku cibule. Takto připravenou směs poté vložíme na kostky nakrájenou petržel a důkladně prolisovaný česnek. Tuto směs necháme opatrně na mírném ohni zrůžovět. Potom vše zalijeme vodou a zvolna vaříme až do změknutí. Se solí zacházíme opatrně.

Brazilskou polévku osolíme raději méně. Podle chuti si ji každý může dosolit. Zbytek cibule nakrájíme na dílky, které osmahneme nejlépe na teflonové pánvi. Poté přidáme dílky nakrájených rajčat a zelený hrášek. Polévku přecedíme a maso přidáme se zeleninou k podušeným rajčatům a společně ještě asi tak 6 minut podusíme. Vše rozdělíme na talíře a zalijeme horkou polévkou. Posypeme omytou a rozsekanou petrželkou, případně omytou a rozsekanou pažitkou. 

—————

Hovězí polévka bulharka

 

 

  • 1 l hovězího vývaru (hovězí maso s kostí, sůl, 1 cibule, 3 kuličky nového koření)
  • 4 brambory
  • 1 sklenice zeleninového leča bez uzeniny (asi 750 g)
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • koření čubrica nebo majoránka
  • sůl

 

Uvaříme hovězí vývar tak, že maso, sůl, cibuli a nové koření vložíme do studené vody a zvolna vaříme, až je maso měkké.

Pak vývar scedíme, maso nakrájíme na kostky a ponecháme stranou. Oloupané omyté brambory nakrájíme na kostičky a spolu s lečem vaříme ve vývaru asi 10 minut. Zvlášť na oleji dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, tři prolisované stroužky, mletou papriku, hladkou mouku a vše orestujeme. Zalijeme vývarem s brambory a lečem, přidáme vařené nakrájené maso a ještě asi minutu vše povaříme.

Polévku okořeníme čubricou nebo majoránkou, případně podle chuti osolíme. Podáváme s bílým chlebem nebo pečivem.

—————

Hovězí polévka z Benešovska

 

4 porce 

  • 500 g předního hovězího masa
  • 120 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • 5 kuliček černého pepře

Svitek: 

  • 3 vejce
  • 3 lžíce prosáté polohrubé mouky
  • špetka mletého muškátového květu
  • sůl
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Maso v osolené vodě spolu s kořením pozvolna vaříme doměkka asi 80 minut. Kolečka mrkve a kostičky celeru přidáme k masu a uvaříme doměkka.

Vejce rozklepneme, z bílků ušleháme sníh, do kterého vmícháme mouku, muškátový květ, žloutky, sůl a petrželku.

Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto, které pečeme v troubě při 200 °C asi 5 minut dozlatova.

Maso vyjmeme, nakrájíme na kostičky, svitek na obdélníčky a dáme s petrželkou do polévky.

—————

Hovězí vývar s bylinkovými knedlíčky

 

 

  • 1 l hovězího vývaru
  • petrželka nebo pažitka

Knedlíčky: 

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce jemně nasekané rané cibulky (včetně zelené natě)
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička čerstvě nasekané majoránky (nebo čerstvé mladé lístky kopřiv)
  • sůl, mletý pepř

 

Hrubou mouku, vejce, olej, sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky smícháme v tužší směs a utvoříme středně velké kuličky. Vaříme je buď přímo v hovězím vývaru nebo je uvaříme ve zvlášť horké vodě, potom je rozdělíme na talíře a přelijeme horkou polévkou. Vývar na povrchu ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

—————

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

 

4 porce 

  • 500 g předního hovězího masa
  • 80 g nakrájeného pórku
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 80 g celeru
  • 1 cibule
  • 6 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 1 lžíce pokrájené ploché petržele

Knedlíčky: 

  • 250 g vepřových nebo drůbežích jater
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 vejce
  • 60 g strouhanky
  • mletý černý pepř
  • špetka sušené majoránky
  • 1 lžíce pokrájené petržele
  • 1 lžička másla
  • polohrubá mouka dle potřeby

 

Maso rozdělené na třetiny, oloupanou zeleninu, koření a sůl dáme do 2 litrů studené vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut. Během vaření sbíráme pěnu. Když je zelenina téměř měkká, vyjmeme ji a nakrájíme.

Umletá játra, česnek utřený se solí, vejce a rozpuštěné máslo promícháme. Dle potřeby zahustíme moukou. Vytvoříme knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě.

Maso nakrájíme. Vývar scedíme, dáme do něj zeleninu, maso, pórek a necháme přejít varem. Podáváme s knedlíčky.

—————

Hovězí vývar s těstovinovými hnízdečky s hráškem

 

Doba přípravy: 35 minut

1 porce asi 1 705 kJ/ 405 kcal

4 porce

  • 1 a 1/2 l vody
  • 500 g předního hovězího masa
  • 200 g kostí
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 středně velká cibule
  • 2 zrnka pepře
  • 100 g malých mražených mrkví
  • 100 g špaget
  • 4 lžíce mraženého hrášku
  • sůl
  • zelená petrželka na ozdobu

Omyté maso a kosti zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celou oloupanou cibuli, pepř, nové koření a vaříme, dokud maso není měkké. Dobu vaření zkrátíme, uvaříme-li maso v tlakovém hrnci. Poté, co maso změkne, polévku přecedíme, přidáme do ní mraženou mrkev a ještě asi 10 minut povaříme. Špagety vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, necháme mírně zchladnout, vytvoříme z nich kulatá hnízdečka, která ihned přendáme  na připravené talíře. Hrášek necháme předem rozmrazit, ohřejeme jej v horké vodě a naplníme jím špagetová hnízdečka. Ta přelijeme horkým hovězím vývarem, ozdobíme čerstvou zelenou petrželkou a podáváme. Místo špaget můžeme použít jakékoliv jiné těstoviny. Špagetová hnízdečka je možno pro vylepšení chuti posypat strouhaným sýrem. K této polévce dobře chutnají malé topinky z bílého pečiva potřené čerstvě rozdrceným česnekem.

—————

Kavkazská šorpa

 

Doba přípravy: 100 minut

1 porce asi 1 364 kJ/ 326 kcal

4 porce

  • 400 g předního hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 l vývaru
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 větší karotka
  • 250 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce pokrájené petržele

Hovězí maso opláchneme a nakrájíme je na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Vložíme nakrájené maso a zprudka je ze všech stran orestujeme.

Přidáme rajčatový protlak, zaprášíme červenou paprikou a za stálého míchání maso opečeme. Pak přilijeme vývar, polévku mírně osolíme a opepříme a přivedeme k varu.

Karotku očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky nakrájenou zeleninu a vše mírným varem dovaříme doměkka.

Hotovou polévku dochutíme prolisovaným česnekem a podle chuti přisolíme a opepříme. Ještě ji krátce povaříme, rozlijeme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s pečivem.

—————

Pikantní hovězí polévka

 

4 porce 

  • 500 g předního hovězího masa
  • asi 3 cm oloupaného oddenku zázvoru
  • 3 kuličky barevného pepře
  • sůl
  • 250 g žampionů
  • 2 rajčata
  • 1 list mangoldu nebo špenátu
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá zelená paprika
  • 2 lžíce ústřičné nebo sojové omáčky
  • 6 lístků bazalky
  • špetka mleté chilli papriky
  • 2 lžíce limetkové šťávy

 

Zázvor nakrájíme a vaříme doměkka s masem, pepřem, solí v 1,5 l vody asi 80 minut.

Rajčata spaříme, oloupeme a rozdělíme na měsíčky. Papriky zbavíme semínek, nařežeme na nudličky. Žampiony i list mangoldu očistíme a nakrájíme.

Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme do druhého hrnce. Přihodíme žampiony, rajčata, mangold, papriky, ústřičnou omáčku. Krátce povaříme.

Do polévky přidáme bazalku, chilli papriky, limetkovou šťávu a maso.

—————

Sváteční vývar

 

4 porce

  • 2 cibule
  • 400 g celeru
  • 1 pórek
  • 3 mrkve
  • 4 bílky
  • hrst ledových kostek
  • 2 snítky petrželky
  • 1 snítka libečku
  • 1 lžička zrnek pepře
  • 4 jalovčinky
  • 4 zrnka nového koření
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • sůl
  • pažitka pokrájená nadrobno

Cibuli oloupeme, zeleninu oškrábeme a omyjeme. 100 g celeru a jednu mrkev odložíme stranou. Cibuli a zbylou zeleninu rozkrájíme na kostičky a smícháme v hnrci s bílky, ledem, bylinkami, kořením a studeným hovězím vývarem. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut. Poté vývar opatrně scedíme, nejlépe přes plátěnou utěrku.

Zbylý celer a mrkev nakrájíme na plátky tenké asi 3 mm a vykrajujeme z nich hvězdičky. Krátce je spaříme horkou vodou a rozdělíme na talíře. Vývar znovu přivedeme k varu a osolíme. Můžeme do něj přidat kolečka pórku nebo těstovinové hvězdičky.

—————