Celerové
Celerová polévka
- 1 kg celeru
- 3 řapíky stonkového celeru
- 1/4 kg šalotky
- půl hrnku másla
- 8 hrnků vody
- sůl
- pepř
- 1/4 hrnku smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 bílé žampiony na ozdobu
Očištěný celer, cibuli a řapíky nakrájíme a na polovině másla vše podusíme dohněda. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut doměkka. Pak rozmixujeme, přidáme smetanu a citronovou šťávu. Na lžíci másla opečeme na tenké plátky žampionů, zbylé máslo rozehřejeme dohněda. Porce polévky zdobíme plátky hub a pokapeme hnědým máslem.
—————
Krémová celerová polévka
- 2 bulvy celeru
- 2 cibule
- 1 lžíce másla
- 1,5 l masového vývaru
- 200 ml zakysané smetany
- 150 g pražených vlašských ořechů
- 1 lžička citronové šťávy
- maggi
- kmín
- sůl
- bílý pepř
Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí podusíme na másle asi 2 minuty. Zalejeme vodou a přidáme kostku bujonu. Vše povaříme, dokud celer nezměkne. Polévku necháme vychladnout, rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme maggi, bílým pepřem a solí.
Na talíři polévku posypeme praženými ořechy. Můžeme podávat teplou i studenou.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2