Celerové

Celerová polévka

 

 

  • 1 kg celeru
  • 3 řapíky stonkového celeru
  • 1/4 kg šalotky
  • půl hrnku másla
  • 8 hrnků vody
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 hrnku smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 bílé žampiony na ozdobu

 

Očištěný celer, cibuli a řapíky nakrájíme a na polovině másla vše podusíme dohněda. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut doměkka. Pak rozmixujeme, přidáme smetanu a  citronovou šťávu. Na lžíci másla opečeme na tenké plátky žampionů, zbylé máslo rozehřejeme dohněda. Porce polévky zdobíme plátky hub a pokapeme hnědým máslem. 

—————

Krémová celerová polévka

 

  • 2 bulvy celeru
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 l masového vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 150 g pražených vlašských ořechů
  • 1 lžička citronové šťávy
  • maggi
  • kmín
  • sůl
  • bílý pepř

Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí podusíme na másle asi 2 minuty. Zalejeme vodou a přidáme kostku bujonu. Vše povaříme, dokud celer nezměkne. Polévku necháme vychladnout, rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme maggi, bílým pepřem a solí.

Na talíři polévku posypeme praženými ořechy. Můžeme podávat teplou i studenou.

—————