Kulajdy
Kulajda
4 porce
- 800 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 300 g oloupaných brambor
- 200 g čerstvých lesních hub
- 1 menší oloupaná cibule
- 50 g másla
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 4 vejce uvařená na hniličku
- 40 g hladké mouky
- 250 ml zakysané smetany
- čerstvý kopr na ozdobu
V hrnci na másle orestujeme kostičky cibule. Přisypeme plátky hub, krátce je osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme kousky brambor, sůl, pepř a kmín. Pozvolna vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké.
Mouku dobře rozmícháme v zakysané smetaně a pak ji za stálého míchání přidáme do polévky. Prováříme ještě asi 15 minut. Polévku rozdělíme do talířů, doplníme rozpůleným vejcem a ozdobíme koprem.
TIP: do kulajdy můžeme také vmíchat nasekaný kopr
—————
Kulajda s houbami
- 125 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l mléka
- 4 větší brambory
- 2 vejce
- houby
- kopr
- sůl
- ocet
- bílý pepř
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme očištěné a na kostky nakrájené brambory i houby a vaříme doměkka.
Poté rozšleháme vejce a přidáme do něj najemno nakrájený kopr. Dochutíme solí, pepřem a octem.
Tip: před dokončemím odebereme malé množství polévku a do ní vmícháme ocet, pak vrátím zpět do hrnce. Pokud bychom přidali ocet přímo, polévka se může srazit.
—————
Kulajda z čerstvých hub
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 1 770 kJ/ 420 kcal
4 porce
- 300 g brambor
- 300 g čerstvých hub
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 l vody
- 250 ml smetany
- 40 g tuku
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžička kmínu
- mletý pepř
- sůl
- petrželka na ozdobu
Houby důkladně očistíme, vložíme do cedníku, propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pak je nakrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nasekanáme nadrobno a očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Vše společně s houbami vložíme do hrnce s vodou, přidáme kmín, pepř, sůl a uvaříme doměkka.
Z tuku a hladké mouky připravíme zlatavou jíšku, kterou dobře rozšleháme se smetanou. Potom ji opatrně vlijeme do polévky, rozmícháme a vaříme ještě asi 10 minut. Podle chuti potom dosolíme.
Hotovou polévku ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem nebo s topinkou s česnekem.
—————