Česnekové
Česnekačka
4 porce
- 3 krajíce staršího chleba
- 3 stroužky česneku
- 1,5 dl smetany
- 1 litr vařící vody
- sůl
Chleba nakrájíme na kostky, česnek na plátky, které utřeme se solí. Pak přilijeme smetanu, promícháme a doplníme vařící vodou. Podle chuti osolíme.
—————
Česneková polévka s tvarůžkovými krutony
4 porce
- 1 l hovězího vývaru
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g brambor
- 80 g olomouckých syrečků
- 1 klobása nakrájená na kolečka
- 6 velkých stroužků česneku
- 2 lžíce sekané jarní cibulky
- 2 lžíce sádla
- 2 krajíce tmavého chleba z předchozího dne
- sůl
Mrkev, celer i brambory oloupeme a nadrobno nakrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme sádlo a zeleninu na něm opečeme. Zalijeme ji vývarem, osolíme a uvaříme doměkka.
Chleba nakrájíme na kostky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe kousky tvarůžků. Zapékáme v troubě při 180 °C asi 5 - 8 minut.
Klobásu opečeme dokřupava. Polévku podáváme s krutónky, klobásou a cibulkou.
—————
Klasická česnečka
4 porce
- 2 brambory
- 1 l masového vývaru
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- špetka sušené majoránky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička sádla
- 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba z předchozího dne
- sůl
- petrželka na ozdobu
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Zalijeme je vývarem, přidáme sůl, kmín a majoránku. Uvaříme je téměř doměkka.
Česnek oloupeme, část utřeme a část nakrájíme na plátky. Se sádlem ho přidáme do polévky a krátce povaříme. Pečivo z předchozího dne nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme ze všech stran dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů a ozdobíme petrželkou. Podáváme s připravenými krutonky.
—————
Krémová česnečka
Doba přípravy: 40 minut
2 porce
- 1 menší palička česneku
- 1 zakysaná smetana
- mléko
- 1 větší brambor
- trocha cukru
- sůl, pepř
- olej
- máslo
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 až 1 1/4 l vody
- petrželka
Na oleji s máslem zpěníme mouku a zalijeme studenou osolenou vodou. Přidáme pokrájenou bramboru a povaříme. Rozmixujeme smetanu s česnekem a špetkou cukru, přidáme pár lžic mléka. Směs vlijeme do polévky a povaříme. Okořeníme pepřem a petrželkou.
—————
Pikantní česneková polévka s ementálem
Doba přípravy: 25 minut
6 porcí
- 2 stroužky česneku
- 200 g mrkve
- 50 g másla
- sůl
- 500 ml vývaru (může být i z kostky)
- 200 g sýru ementálu nebo primátoru
- 150 ml 33% smetany
- 2 žloutky
- 1 bobkový list
- mletý bílý pepř
- 2 plátky světlého toustového chleba
- šťávu z 1 citronu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 20 g strouhaného parmazánu na posypání
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na slabé nudličky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm mrkev a po dvou minutách přidáme česnek. Osmahneme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Sýr nastrouháme najemno a za stálého míchání ho přidáme do polévky. Vložíme bobkový list, osolíme a opepříme bílým pepřem. Pozvolna vaříme asi 10 minut.
Mezitím ušleháme smetanu se žloutky. Polévku odstavíme z plotny, vyjmeme bobkový list a vmícháme smetanu se žloutky. Dále už nevaříme.
Toustový chléb opečeme dozlatova a nakrájíme na malé kostičky. Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a podle potřeby ještě osolíme. Navrch ozdobíme petrželkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.
—————
Rajská česnečka
- 150 g vyuzeného špeku
- 1 lžíce oleje
- 5 - 6 stroužků česneku
- 1 kg loupaných rajčat (event. z konzervy)
- pažitka
- sůl
- pepř
Špek nakrájíme na tenké plátky (místo něj můžeme použít uzená krůtí prsa) a osmahneme dorůžova. Ke špeku přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, rajčata a necháme chvíli povařit (asi 10 minut). Ochutíme pepřem a solí. Hotovou polévku posypeme nakrájenou pažitkou.
—————
Slezská česnečka
- 1,2 l hovězího vývaru
- 25 g česneku
- 60 g sádla
- 200 g šunkového salámu
- 4 vejce
- 160 - 200 g chleba
- polévkové koření
- kmín
Oloupaný a na kostičky nakrájený šunkový salám a na kostičky rozkrájený chléb orestujeme na sádle. Zvlášť připravíme hovězí vývar, přidáme polévkové koření, kmín a necháme vařit. Do vařící polévky přidáme utřený česnek a zamícháme rozšlehaná vejce, která necháme srazit. Polévku před podáváním ozdobíme osmahnutým salámem a chlebem.
—————