Čokoládové

Čokoládové srdce

 

Doba přípravy: 2 hodiny (bez chladnutí)

1 porce je asi 3 295 kJ/ 785 kcal

4 porce

  • 6 vajec
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžíce kakaa
  • tuk a mouka na formu

Náplň:

  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 220 g másla
  • 0,7 l mléka
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 pomeranč

Poleva:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce másla

Na ozdobení:

  • 30 g marcipánových růžiček
  • meduňka

Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 1/3 cukru vyšleháme do pěny a bílky ušleháme na tuhý sníh, do kterého přidáme zbylý cukr. Postupně do sněhu vmícháme žloutky, prosátou mouku a kakao. Těsto vlijeme do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

Mléko s pudinkem uvaříme dohusta, za stálého míchání necháme vychladit, a pak do něj vmícháme máslo. Zašleháme cukr s kakaem. Korpus vyklopíme z formy a podélně 2 x prořízneme. Naplníme jej dvěma třetinami krému a plátky korpusu k sobě přitiskneme. Vytlačený krém stáhneme plastovou stěrkou.

Čokoládu rozpustíme s máslem, smetanou a ve vodní lázni utřeme dohladka. Nalijeme ji na dort, uhladíme na bocích a necháme ztuhnout. Vše ozdobíme zbylým krémem, růžičkami z marcipánu a meduňkou.

—————

Čokoládový dort

 

 

  • 1 hrnek hladké mouky (0,25 l)
  • 200 g tmavé čokolády
  • 200 g másla nebo hery
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • tuk a strouhanka na vysypání formy
  • smetana ke šlehání
  • čokoládové hobliny na ozdobu

 

Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo s čokoládou, nalámanou na kousky. Vejce ušleháme s cukrem do husté  pěny, vmícháme prochladkou čokoládovou směs a velmi pomalu a po částech vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva.

Těstem naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme pouze 20 minut. Hned necháme vychladnout do druhého dne. Teprve pak ho ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládovými hoblinami a krájíme.

 

Tip: čokoládové hobliny vytvoříme škrabkou na brambory nebo nožem na sýr

—————

Čokoládový dort s brandy

 

Doba přípravy: 100 minut

1 kousek asi 483 kcal/ 2 023 kJ

12 kousků 

Korpus:

  • 6 vajec
  • 50 g kakaa
  • 160 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky

 Náplň: 

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 80 g kakaa
  • 60 g krupicového cukru

 Dohotovení: 

  • 150 g čokoládové polevy
  • 100 g mandlí
  • 100 ml brandy
  • 2 lžíce kondenzovaného mléka
  • 12 kusů čokoládových pralinek
  • stříbrné perličky

 

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny, bílky se zbylým cukrem na sníh. Obojí spojíme, vmícháme kakao a mouku. Dáme do vymazané, hrubou moukou vysypané formy. Pečeme při 160 °C 45 minut. Pak necháme krátce zchladnout ve formě.

Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z ohně, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak necháme v chladničce, nejlépe do druhého dne. Ztuhlou náplň rozšleháme elektrickým robotem na hladký krém.

Korpus rozkrojíme vodorovně na 3 díly. Spodní část potřeme třetinou krému, položíme na něj střední část korpusu a prolijeme brandy. Znovu rozetřeme krém a na něj položíme zbylý korpus. Povrch potřeme částí zbylého krému a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou. Spodní hranu obalíme v nastrouhaných opražených mandlích.

Brandy smícháme s kondenzovaným mlékem a ozdobíme jím dort. Poklademe čokoládovými pralinkami, na každou nastříkneme malou pusinku krému a ozdobíme stříbrnou perličkou. Dort necháme v chladničce ztuhnout.

—————

Čokoládový dort s jahodami

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 384 kcal/ 1 611 kJ

12 kousků 

Korpus: 

  • 5 vajec
  • 140 g krupicového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 4 lžíce oleje

 Náplň: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g cukru krupice
  • 100 g lískových oříšků

 Dohotovení:

  • 100 g jahod
  • 50 g bílé čokoládové polevy

 

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty spojíme a lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem a nakonec olej.

Těsto naplníme do tukem vymazané a hrubou moukou dobře vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.

Smetanu (300 ml) dáme vařit s cukrem a prosátým kakaem. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme z ohně. Necháme dobře vychladit (nejlépe do druhého dne). Po vychlazení vyšleháme na pevnou pařížskou šlehačku. Zbylou smetanu (200 ml) vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku.

Upečený korpus rozkrojíme vodorovně na 3 díly. Spodní díl potřeme polovinou pařížské šlehačky, na ní položíme druhou část korpusu a potřeme bílou šlehačkou. Na ní položíme třetí část korpusu a celý povrch dortu potřeme zbylou pařížskou šlehačkou.

Jahody namočíme v bílé polevě a necháme zaschnout. Strany dortu obalíme do poloviny v pražených nasekaných oříšcích. Povrch ozdobíme půlkami jahod a posypeme oříšky.

—————

Čokoládový dort s jahodami II

Čokoládový dort s jahodami II

16 kousků

Korpus:

  • 5 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička kypřícího prášku 
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 250 g jahod
  • 500 g smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 150 g jahodového džemu

Dohotovení:

  • čokoládové hobliny na obalení dortu
  • jahody na ozdobu

Vejce rozklepneme a oddělíme žlotky od bílků. Z bílků a 1/2 cukru připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Obě hmoty opatrně spojíme a vmícháme mouku prosátou s kakaem a kypřícím práškem.

Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus krátce vychladnout ve formě, pak ho vyklopíme a vodorovně rozkrojíme na tři díly.

Jahody očistíme a nakrájíme na kousky. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem dotuha.

Spodní část korpusu potřeme částí džemu a šlehačky. Na ni rozprostřeme polovinu jahod. Přiklopíme je druhým dílem, který také potřeme džemem, šlehačkou a poklademe zbylými jahodami. Na ně položíme třetí díl korpusu a celý dort potřeme šlehačkou. Boky obalíme čokoládovými hoblinami. Dort dozdobíme pusinkami šlehačky a jahodami.

—————

Čokoládový dort s malinami a jahodami

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 1 772 kJ/ 423 kcal

12 kousků

Korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g krystalového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g hrubé mouky
  • 35 g tmavého kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • 3 lžíce meruňkového džemu

Náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 220 g kvalitní čokolády
  • 125 g malin
  • 140 g jahod
  • 150 g tmavé čokoládové polevy
  • 80 g čokoládových hoblinek

Smetanu přivedeme k varu, pak přidáme čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit. Dále už hmotu neprovařujeme. Odstavíme z plotny a necháme vychladit.

Bílky vyšleháme s polovinou cukru na sníh, žloutky se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme, vmícháme mouku, kakao a olej. Těsto naplníme do dortové formy a pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Korpus prořízneme napůl, slepíme džemem a vložíme do formy. Navrch dáme část krému a ovoce (něco necháme na ozdobení). Rozetřeme zbylou šlehačku a dort necháme v lednici ztuhnout.

Dort vyjmeme z formy. Čokoládovou polevu rozpustíme v horké vodní lázni, dort přelijeme a necháme opět vychladit. Nakonec dozdobíme zbylým ovocem a čokoládovými hoblinkami.

—————

Čokoládový dort s ostružinami

 

12 kousků 

Korpus: 

  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 70 ml vody
  • 80 ml oleje
  • máslo a hrubá mouka na formu

 Krém: 

  • 6 plátků želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 400 g bílého jogurtu
  • 150 g moučkového cukru

 Dohotovení: 

  • 400 g ostružin
  • moučkový cukr na posypání

 

Ve vyšší nádobě vyšleháme mixérem vejce s cukrem do pěny. Vmícháme mouku promísenou s kakaem a vlažnou vodu s olejem.

Dortovou formu naplníme těstem, pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Želatinu namočíme asi ve 150 ml vody a necháme nabobtnat. Poté ji zahřejeme a necháme rozpustit. Smetanu vyšleháme dotuha. Jogurt rozmícháme s cukrem a rozpuštěnou želatinou. Zlehka zapracujeme šlehačku.

Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme. Potřeme náplní a poklademe ostružinami. Zakryjeme druhým dílem rozdrceným na drobečky. Pocukrujeme a dozdobíme.

—————

Čokoládový dort s pomerančovou náplní

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek 1 382 kJ/ 330 kcal

16 kousků

  • 6 vajec
  • 20 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g hořké čokolády
  • 160 g krupicového cukru
  • 160 g polohrubé mouky
  • 50 g mandlí se slupkou
  • tuk a hrubá mouka na formu

Na náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání - 33% tuku
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g pomerančové marmelády

K dohotovení:

  • 1 pomeranč
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 50 g mandlových lupínků

Pomeranč omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky (nejlépe na krájecím stroji). Cukr svaříme s vodou a medem, vložíme plátky pomeranče a na mírném ohni povaříme asi 15 minut. Odstavíme, vyndáme pomeranče a necháme je okapat. Pak je vysušíme v troubě při 100°C do křupava. (Troubu necháme zapnutou asi hodinu, pak ji vypneme a pomeranče necháme dosušit po dobu asi tří hodin).

Žloutky vyšleháme společně s vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme rozehřátou čokoládu a promícháme. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a pak obě hmoty spojíme. Nakonec vmícháme mouku s kakaem a nasekané mandle i se slupkou.

Hotové těsto rozetřeme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C zhruba tři čtvrtě hodiny. Necháme vychladnout a potom vyklopíme a rozkrojíme na tři díly.

Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Spodní díl korpusu potřeme polovinou marmelády a třetinou šlehačky. Navrch položíme druhý díl korpusu, potřeme zbytkem marmelády a druhou částí šlehačky. Opět přiložíme zbývající díl korpusu a celý dort potřeme šlehačkou. Strany obalíme v opražených mandlích. Nakonec dort ozdobíme připraveným pomerančem.

—————

Čokoládový dort s třešněmi

 

 

  • 400 g čerstvých třešní zbavených pecek
  • 100 g hladké mouky
  • 5 lžic kakaa
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 1,5 balíčku vanilkového cukru
  • 100 g tvarohu
  • 1-2 cl třešňovice
  • několik vypeckovaných kompotových třešní
  • práškový cukr

 

Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků, 50 g cukru a trošky vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme mouku, kakao, žloutky, zbytek cukru a jeden balíček vanilkového cukru a směs opatrně vmícháme do sněhu.
Těsto přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy, posypeme čerstvými třešněmi a 30 minut necháme péct v troubě předehřáté na 180°C.

Kompotové třešně vmícháme do tvarohu, rozmíchaného s cukrem a vanilkovým cukrem a přilijeme třešňovici. Před podáváním jednotlivé porce dortu ozdobíme tvarohovou polevou a posypeme práškovým cukrem.

—————

Čokoládový dortík s mandarinkami

 

Doba přípravy: asi 70 minut

1 kousek asi 1 375 kJ/ 330 kcal

12 kousků

  • 4 vejce
  • 160 g jemného pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g šlehačky
  • 4 lžíce studeného čokoládového pudinku
  • 1 lžička rumu
  • 200 g čokolády na vaření
  • 4 mandarinky
  • lístky meduňky

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme asi 30 g cukru. Potom do sněhu přidáme za stálého šlehání žloutky se zbývajícím cukrem a nakonec vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.

Těsto ihned vložíme do vymazané, strouhankou vysypané formy. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Hotový dort vyndáme z formy, necháme vychladnout, podélně prokrojíme a naplníme krémem.

Krém: do mísy dáme změklé máslo a utřeme je s cukrem do pěny. Potom za stálého tření přidáme po částech čokoládový pudink, nakonec přidáme lžíci rumu. Dvě lžíce krému necháme na ozdobu. Krémem naplněný dort přiklopíme a polijeme rozehřátou čokoládou. Nožem naplocho ji rozetřeme po celém dortu a necháme vychladnout. Nakonec dort ozdobíme zbylým krémem, oloupanými, na kolečka nakrájenými mandarinkami, šlehačkou a lístky meduňky.

 

—————