Mandarinkové

Mandarinkový dortík

 

  • 185 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 50 g hery
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 130 g cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 dl šlehačky
  • 1 dl oleje
  • 2 dl mléka
  • šťáva z kompotu (mandarinky scedíme)
  • rum nebo rumové aroma

 Na povrch: 

  • 1 sáček dortové želatiny

 

Ze surovin zpracujeme těsto, které rozprostřeme na dno dortové formy. V troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut těsto zapečeme. Zatím smícháme tvaroh s ostatními surovinami a směs nalijeme na těsto. Na povrch rozdělíme okapané mandarinky a pečeme dále, až tvarohová náplň téměř zpevní (ve středu bude ale ještě pružit). Necháme vychladnout a pak povrch polijeme dortovou želatinou, připravenou podle návodu.

—————

Smetanová charlotta

Doba přípravy: 100 minut

1 porce 1 244 kJ/ 297 kcal

12 kousků

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g jahodového džemu
  • 2 lžíce mouky na posypání

Náplň:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 400 g zakysané smetany
  • 150 g krupicového cukru
  • 10 g plátkové želatiny
  • 200 g mandarinkového kompotu bez nálevu
  • 100 ml nálevu z mandarinek

Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Přidáme žloutky a znovu vyšleháme do husté pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku.Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C přibližně 8 minut.

Po upečení necháme vychladnout, poté plát potřeme jahodovým džemem. Rozkrojíme na polovinu. Pomocí papíru plát stočíme, takže nám vzniknou dvě malé rolády. Necháme je asi půl hodiny odležet a potom je nakrájíme na plátky silné přibližně 1 cm.

Misku s kulatým dnem vyložíme potravinářskou fólií a naskládáme do ní roládky. Smetanu vyšleháme na šlehačku, smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu necháme nabobtnat v nálevu z mandarinek, pak ji zahřejeme a horkou vlijeme do připravené náplně.

Krém promícháme a část nalijeme na roládky do formy. Rozložíme část mandarinek, opět nalijeme náplň a položíme mandarinky. Na povrch naskládáme zbylé rolády. Moučník uložíme na 3 hodiny do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopíme a sejmeme potravinářskou fólii.

—————