Jablečné

Jablečný dort s mákem

 

4 porce

  • 750 g jablek
  • 270 g hladké mouky
  • 180 g sypké makové náplně
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g zakysané smetany
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 30 g solamylu
  • 5 vajec
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • sůl
  • plátky jablka a 1 lžička celého máku na dozdobení

Z 240 g prosáté mouky, pokrájeného másla, 80 g cukru, špetky soli a 1 vejce vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut v chladu odpočinout.

Makovou náplň zvlhčíme 70 ml vody a pak smícháme se zakysanou smetanou a 2 vejci. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na měsíčky a pokapeme citronovou šťávou.

Odleželé těsto rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy, vytvoříme zvýšené okraje, několikrát propíchneme a posypeme strouhankou. Rozetřeme na něj makovou náplň a poklademe jablka. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.

Zbylá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Zlehka do ní vmícháme mouku, kypřící prášek a solamyl. Těsto rozetřeme na předpečený pekáč a dopékáme při 180 °C ještě asi 15 minut. Nakonec koláč dozdobíme vyšlehanou smetanou, celým mákem i plátky jablek.

—————

Kakaovo-jalbkový dort (i pro diabetiky)

 

 

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce horké vody
  • 100 g cukru (umělé sladidlo)
  • 200 g jablek
  • 100 g hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g kakaa
  • 4 bílky
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • zavařenina (dia zavařenina)
  • 1 šlehačka

 

Ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vodu a sladidlo. Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Postupně je zapracujeme do žloutkové pěny. Hrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a směs přidáme do těsta. Na závěr ještě lehce přimícháme tuhý sníh z bílků.

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme do ní jablečnou hmotu a dort upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí jej rozřízneme na polovinu, spodní část potřeme zavařeninou a přiklopíme. Povrch dortu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a a posypeme kakaem.

—————