Jablečné
Jablečný dort s mákem
4 porce
- 750 g jablek
- 270 g hladké mouky
- 180 g sypké makové náplně
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g zakysané smetany
- 150 ml smetany ke šlehání
- 30 g solamylu
- 5 vajec
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička kypřícího prášku
- sůl
- plátky jablka a 1 lžička celého máku na dozdobení
Z 240 g prosáté mouky, pokrájeného másla, 80 g cukru, špetky soli a 1 vejce vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut v chladu odpočinout.
Makovou náplň zvlhčíme 70 ml vody a pak smícháme se zakysanou smetanou a 2 vejci. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na měsíčky a pokapeme citronovou šťávou.
Odleželé těsto rozválíme na plát, vyložíme jím dno formy, vytvoříme zvýšené okraje, několikrát propíchneme a posypeme strouhankou. Rozetřeme na něj makovou náplň a poklademe jablka. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.
Zbylá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Zlehka do ní vmícháme mouku, kypřící prášek a solamyl. Těsto rozetřeme na předpečený pekáč a dopékáme při 180 °C ještě asi 15 minut. Nakonec koláč dozdobíme vyšlehanou smetanou, celým mákem i plátky jablek.
—————
Kakaovo-jalbkový dort (i pro diabetiky)
- 4 žloutky
- 4 lžíce horké vody
- 100 g cukru (umělé sladidlo)
- 200 g jablek
- 100 g hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g kakaa
- 4 bílky
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- zavařenina (dia zavařenina)
- 1 šlehačka
Ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vodu a sladidlo. Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Postupně je zapracujeme do žloutkové pěny. Hrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a směs přidáme do těsta. Na závěr ještě lehce přimícháme tuhý sníh z bílků.
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme do ní jablečnou hmotu a dort upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí jej rozřízneme na polovinu, spodní část potřeme zavařeninou a přiklopíme. Povrch dortu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a a posypeme kakaem.
—————