Piškotové

Ovocný dort

Doba přípravy: 120 minut

1 kousek asi 990 kJ/ 235 kcal

12 kousků

  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru písku
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Pudink:

  • 1 sáček vanilkového pudinku za studena
  • 5 dl mléka
  • 50 g cukru moučky

Želatina:

  • 20 g dortové želatiny
  • 70 g cukru krupice
  • šťáva z 1 citronu

Náplň a na ozdobení:

  • 500 g zmrazeného či syrového ovoce (kiwi, broskve, hroznové víno, meloun, rybíz, pomeranč, maliny)
  • 50 g šlehačky

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme asi 30 g cukru. Potom za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, zbývající cukr, vmícháme mouku a příchuti. Do vymazané a strouhankou vysypané formy vlijeme těsto a dozlatova upečeme (při 180 °C asi 30 minut). Upečený korpus vyndáme z formy, necháme vychladnout a navrch natřeme pudink. Ten připravíme tak, že do studeného mléka zašleháme pudinkový prášek, šleháme 3 minuty do zhoustnutí a ochutíme moučkovým cukrem. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné tvary. Na pudinkovou vrstvu dortu položíme tenké plátky nebo na malé kostičky melounu, kousky čerstvého ovoce a lehce polijeme zchladlou želatinou, kterou připravíme tak, že obsah sáčku smícháme s 1/2 l studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Pak želatinu zahřejeme ve vodní lázni (max. 60 °C) do úplného rozpuštění. Var želatinu znehodnocuje! Přidáme krupicový cukr, citronovou šťávu. Po zchladnutí zdobíme šlehačkou.

—————

Piškotový dort s ananasem

 

 

  • 3 vejce
  • 150 g pískového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 400 g kompotovaného ananasu

 Ovocný pudink: 

  • 3,5 dl šťávy z ananasu
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • cukr dle chuti
  • šlehačka na dozdobení

 

Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh. Pak do něj postupně zašleháme žloutky i cukr a nakonec lehce vmícháme mouku. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu, shrneme je od středu k okraji a zvolna pečeme. Hotový dort opatrně vyklopíme na utěrku nebo drátěnou podložku a necháme vychladnout. V ovocné šťávě rozmícháme vanilkový pudink, přidáme cukr a za stálého míchání necháme minutu povařit. Ještě chvíli mícháme, aby pudink nebyl tak horký. Dort opatrně poklademe ananasem, na který pak po lžících rovnoměrně rozestřeme pudink. Ovocným pudinkem tence potřeme i boky, poprášíme je drcenými piškoty a dort uložíme do chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobíme přislazenou šlehačkou.

—————

Piškotový dort s oříškovým krémem

 

Na dort:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
  • 2 lžíce mletých ořechů

 Na krém:

  • 1 balíček vanilkového pudinku (40 g)
  • 1 žloutek
  • 3 dl mléka
  • cukr dle chuti
  • 50 g rostlinného másla
  • 60 g mletých ořechů
  • případně i špetka instantní kávy

 

Bílky ušleháme na pevný sníh, přeložíme do mísy, lehce vmícháme žloutky a cukr, pak na celou plochu prosijeme mouku s kypřícím práškem a vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm, povrch uhladíme a upečeme v mírně vyhřáté troubě (180°C).

Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvě kola, spojíme je částí krému, celý povrch dortu potřeme zbylým krémem a posypeme ořechy, případně ještě dozdobíme půlkami ořechů.

Příprava krému: V části mléka rozmícháme žloutek a pudinkový prášek, vlijeme do ostatního horkého mléka, stále mícháme. Uvedeme do varu a vaříme 1 minutu.

Krém vychladíme za občasného zamíchání, pak jej našleháme ve šlehači nebo metlou a přidáváme změklé máslo. Osladíme, přisypeme ořechy a můžeme ještě dochutit instantní kávou.

—————