S hroznovým vínem

Dort s hroznovým vínem

 

16 kousků

Korpus:

  • 4 vejce
  • 130 g krupicového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 15 g kakaa
  • 30 g rozpuštěného másla
  • olej, hrubá mouka a moučkový cukr na formu

Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 g práškové želatiny
  • 400 g modrého a bílého hroznového vína

Dohotovení:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g pražených mandlových lupínků
  • šťáva z 1/2 citronu
  • krupicový cukr na obalení

Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme žloutky. Pak vmícháme mouku prosátou s kakaem a nakonec máslo. Do vymazané a vysypané kulaté formy rozetřeme těsto. Při 170 °C pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí korpus vodorovně prokrojíme.

Dotuha vyšlehanou smetanu smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu namočíme do 80 ml studené vody a za stálého míchání zahřejeme téměř k varu. Horkou ji vlijeme do náplně a promícháme. 1/2 vína otrháme.

Vymytou dortovou formu vymažeme olejem, vysypeme cukrem a vložíme do ní spodní díl korpusu. Rozetřeme na něj polovinu náplně. Poklademe ji otrhanými kuličkami vína, které zakryjeme zbylou náplní. Na ni položíme druhý díl korpusu. Dort vložíme do chladničky nejméně na 4 hodiny ztuhnout.

Dort vyjmeme z formy a celý povrch potřeme vyšlehanou smetanou. Strany obalíme mandlemi. Střapce zbylého vína namočíme do citronové šťávy, obalíme v cukru a dort jimi ozdobíme.

—————

Dort s hroznovým vínem a vinným krémem

 

12 kousků 

Těsto: 

  • 4 vejce
  • 75 g hladké mouky
  • 240 g krupicového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 25 g solamylu
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Náplň a dohotovení: 

  • 8 plátků želatiny
  • 150 ml suchého bílého vína
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 bílky
  • 250 g bílého a modrého hroznového vína
  • sáček dortového želé
  • 5 lžic strouhané čokolády na obalení boků

 

Z bílků a 1/2 cukru vyšleháme sníh. Utřeme žloutky, mouku, mandle, solamyl a kypřící prášek vmícháme do sněhu. Formu naplníme těstem. Při 175 °C pečeme 25 minut.

Nabobtnanou, vymačkanou želatinu rozpustíme s cukrem v horkém víně. Vmícháme citronovou šťávu i kůru a necháme vychladnout. Šlehačku a sníh zašleháme do náplně.

Korpus rozkrojíme, dáme 2/3 náplně, přiklopíme a necháme zatuhnout. Dort potřeme 1/2 krému, druhou nastříkáme. Víno rozložíme na povrch a zalijeme želé. Boky obalíme čokoládou.

—————