Jahodové

Jahodové srdce

 

10 kousků

Korpus:

  • 100 g prosáté hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 3 vejce (rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků)
  • 30 ml oleje
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 400 g očištěných jahod
  • 350 g smetanového jogurtu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 13 plátků želatiny
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu

Dohotovení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g opražených mandlových lupínků
  • 100 g jahod

Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh, žloutky vyšleháme a spojíme. Vmícháme mouku a olej. Těsto pečeme ve vymazané a vysypané formě ve tvaru srdce při 170°C asi 35 minut. Necháme vychladnout ve formě, pak korpus uvolníme.

Rozmačkáme jahody, přimícháme jogurt, oba cukry, citronovou šťávu a 200 g vyšlehané smetany. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Poté z ní vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme 50 ml smetany. Zahřejeme a rozpustíme. Vmícháme do jahodové směsi.

Dortovou formu umyjeme a vrátíme do ní korpus. Rozetřeme na něj náplň a moučník uložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky ztuhnout.

Smetanu vyšleháme dotuha. Dort potřeme šlehačkou a strany obalíme mandlovými lupínky. Svrchu srdíčko ozdobíme důkladně omytými, pokrájenými jahodami.

—————

Jahodový dort se zakysanou smetanou

 

16 kousků

Korpus:

  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g prosáté hladké mouky
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 50 g jahodového džemu
  • 400 ml husté zakysané smetany
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky
  • 60 g moučkového cukru
  • 500 g jahod
  • 1 sáček jahodového dortového želé

Vejce rozklepneme. Z bílků a krupicového cukru připravíme sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy. Pečeme při 160 °C asi 40 minut. Ve formě necháme vychladnout.

Korpus potřeme džemem. Zakysanou smetanu vyšlehanou se ztužovači a cukrem rozetřeme na korpus a poklademe jahodami (špičkami nahoru). Dáme na 4 hodiny do chladu.

Želé, připravíme podle návodu, a přelijeme jím dort. Necháme ztuhnout.

—————

Smetanový dort s čerstvými jahodami

Doba přípravy: asi 120 minut (mimo chlazení)

1 porce asi 1 490 kJ/ 355 kcal

12 porcí

  • 6 vajec
  • 150 g cukru krystal
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce rybízového džemu

Náplň:

  • 600 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač do šlehačky
  • 750 g čerstvých jahod
  • meduňka

Vejce elektrickým šlehačem vyšleháme s krystalovým cukrem. Do vyšlehané hmoty velice zlehka vmícháme prosátou mouku a vanilkový cukr. Těsto dobře propracujeme a vlijeme do ráfku od dortové formy, který zespodu uzavřeme papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme 45 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout.

Vychladlý korpus prokrojíme na tři plátky. Dva spodní plátky slepíme rybízovým džemem a upravíme jeho velikost podle okraje půlkulaté formy nebo mísy. Zbylým plátkem vyložíme dno formy. Takto máme formu připravenou k plnění.

Smetanu vyšleháme do pevné pěny a přidáme ztužovač na šlehačku. Část smetany odebereme na pomazání dortu. Připravenou šlehačkou pokryjeme dno formy a vyložíme omytými celými jahodami. Opět pokryjeme smetanou a jahodami a tak pokračujeme, až do naplnění formy po okraj.

Celou formu zakryjeme připravenými slepenými plátky korpusu. Tlakem ruky a mírným poklepáváním vytlačíme vzduchové bublinky. Dort dáme dobře vychladit.

Jahody nakrájíme na tenké plátky. Pozor, aby neoschly. Po vychlazení vyjmeme dort z formy a pečlivě jej potřeme zbytkem šlehačky. Dort poklademe plátky jahod až do úplného pokrytí celé dortové kopule. Zdobíme lístky meduňky.

—————