Jahodové
Jahodové srdce
10 kousků
Korpus:
- 100 g prosáté hladké mouky
- 90 g krupicového cukru
- 3 vejce (rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků)
- 30 ml oleje
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 400 g očištěných jahod
- 350 g smetanového jogurtu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 13 plátků želatiny
- 2 sáčky vanilkového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
Dohotovení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g opražených mandlových lupínků
- 100 g jahod
Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh, žloutky vyšleháme a spojíme. Vmícháme mouku a olej. Těsto pečeme ve vymazané a vysypané formě ve tvaru srdce při 170°C asi 35 minut. Necháme vychladnout ve formě, pak korpus uvolníme.
Rozmačkáme jahody, přimícháme jogurt, oba cukry, citronovou šťávu a 200 g vyšlehané smetany. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Poté z ní vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme 50 ml smetany. Zahřejeme a rozpustíme. Vmícháme do jahodové směsi.
Dortovou formu umyjeme a vrátíme do ní korpus. Rozetřeme na něj náplň a moučník uložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky ztuhnout.
Smetanu vyšleháme dotuha. Dort potřeme šlehačkou a strany obalíme mandlovými lupínky. Svrchu srdíčko ozdobíme důkladně omytými, pokrájenými jahodami.
—————
Jahodový dort se zakysanou smetanou
16 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- 100 g prosáté hladké mouky
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 50 g jahodového džemu
- 400 ml husté zakysané smetany
- 2 sáčky ztužovače šlehačky
- 60 g moučkového cukru
- 500 g jahod
- 1 sáček jahodového dortového želé
Vejce rozklepneme. Z bílků a krupicového cukru připravíme sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy. Pečeme při 160 °C asi 40 minut. Ve formě necháme vychladnout.
Korpus potřeme džemem. Zakysanou smetanu vyšlehanou se ztužovači a cukrem rozetřeme na korpus a poklademe jahodami (špičkami nahoru). Dáme na 4 hodiny do chladu.
Želé, připravíme podle návodu, a přelijeme jím dort. Necháme ztuhnout.
—————
Smetanový dort s čerstvými jahodami
Doba přípravy: asi 120 minut (mimo chlazení)
1 porce asi 1 490 kJ/ 355 kcal
12 porcí
- 6 vajec
- 150 g cukru krystal
- 200 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce rybízového džemu
Náplň:
- 600 ml smetany ke šlehání
- ztužovač do šlehačky
- 750 g čerstvých jahod
- meduňka
Vejce elektrickým šlehačem vyšleháme s krystalovým cukrem. Do vyšlehané hmoty velice zlehka vmícháme prosátou mouku a vanilkový cukr. Těsto dobře propracujeme a vlijeme do ráfku od dortové formy, který zespodu uzavřeme papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme 45 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout.
Vychladlý korpus prokrojíme na tři plátky. Dva spodní plátky slepíme rybízovým džemem a upravíme jeho velikost podle okraje půlkulaté formy nebo mísy. Zbylým plátkem vyložíme dno formy. Takto máme formu připravenou k plnění.
Smetanu vyšleháme do pevné pěny a přidáme ztužovač na šlehačku. Část smetany odebereme na pomazání dortu. Připravenou šlehačkou pokryjeme dno formy a vyložíme omytými celými jahodami. Opět pokryjeme smetanou a jahodami a tak pokračujeme, až do naplnění formy po okraj.
Celou formu zakryjeme připravenými slepenými plátky korpusu. Tlakem ruky a mírným poklepáváním vytlačíme vzduchové bublinky. Dort dáme dobře vychladit.
Jahody nakrájíme na tenké plátky. Pozor, aby neoschly. Po vychlazení vyjmeme dort z formy a pečlivě jej potřeme zbytkem šlehačky. Dort poklademe plátky jahod až do úplného pokrytí celé dortové kopule. Zdobíme lístky meduňky.
—————