Višňové
Višňová cassata
12 kousků
Korpus:
- 2 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 50 g hladké mouky
- 30 g solamylu
Krém:
- 400 g ricotty nebo měkkého tvarohu
- 60 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády
- 30 g loupaných pistácií
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce sladkého likéru nebo rumu
- 200 g višní
Dohotovení:
- lžíce nasekaných pistácií
- 30 g čokoládových hoblinek
Do sněhu z bílků a cukru zapravíme rozšlehané žloutky a mouku se solamylem.
Těsto rozetřeme na plech do tvaru kruhu o průměru 16 cm. Pečeme asi 20 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout na papíře.
Ricottu rozmícháme s cukrem, pokrájenou čokoládou, nasekanými pistáciemi a šlehačkou. Dochutíme likérem. Hlubokou mísu vyložíme fólií a střídavě naplníme krémem a višněmi. Navrch přitiskneme korpus. Uložíme na 6 hodin do mrazničky. Po vyklopení ozdobíme.
—————
Višňový dort
Doba přípravy: asi 1 1/3 hodiny
1 kousek 2 860 kJ/ 683 kcal
15 kousků
Korpus:
- 12 vajec
- 300 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 30 g oleje
- šťáva z 1 citronu
- tuk a mouka na vymazání formy
Náplň:
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 400 g moučkového cukru
- 300 g másla
- 100 g ztuženého tuku
- 1 kg višní
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g višňové marmelády
- 2 lžičky želatiny
- máta nebo meduňka na ozdobu
Žloutky utřeme s třetinou cukru. Bílky s cukrem vyšleháme v sníh. Přidáváme ho ke žloutkové hmotě spolu s hladkou moukou. Vmícháme olej a citronovou šťávu. Formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní těsto a pečeme v troubě předehřáté na 140 °C. Pečeme 20 minut v pootevřené troubě, potom ji zavřeme a korpus dopečeme. Dort necháme ve formě vychladnout.
Uvaříme pudink a necháme ho vychladnout (během chladnutí ho prošleháme). Vychladlý pudink šleháme a přidáváme střídavě změklé máslo a ztužený tuk.
Korpus rozřízneme na 3 pláty. Dva pláty potřeme marmeládou a potom krémem. Poté dort složíme. Dva potřené pláty složíme na sebe a zakryjeme čistým plátem. Dort dáme do lednice ztuhnout. Ztuhlý dort potřeme ze všech stran zbylým krémem. Boky posypeme strouhaným kokosem.
Omytými višněmi ozdobíme dort a dáme ho opět na 30 minut ztuhnout. Nakonec višně natřeme trochou ještě neželírující želatiny.
—————