Višňové

Višňová cassata

 

12 kousků

Korpus:

  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g solamylu

 Krém: 

  • 400 g ricotty  nebo měkkého tvarohu
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g hořké čokolády
  • 30 g loupaných pistácií
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce sladkého likéru nebo rumu
  • 200 g višní

 Dohotovení: 

  • lžíce nasekaných pistácií
  • 30 g čokoládových hoblinek

 

Do sněhu z bílků a cukru zapravíme rozšlehané žloutky a mouku se solamylem.

Těsto rozetřeme na plech do tvaru kruhu o průměru 16 cm. Pečeme asi 20 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout na papíře.

Ricottu rozmícháme s cukrem, pokrájenou čokoládou, nasekanými pistáciemi a šlehačkou. Dochutíme likérem. Hlubokou mísu vyložíme fólií a střídavě naplníme krémem a višněmi. Navrch přitiskneme korpus. Uložíme na 6 hodin do mrazničky. Po vyklopení ozdobíme.

—————

Višňový dort

 

Doba přípravy: asi 1 1/3 hodiny

1 kousek 2 860 kJ/ 683 kcal

15 kousků

Korpus:

  • 12 vajec
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 30 g oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • tuk a mouka na vymazání formy

Náplň:

  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 400 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 100 g ztuženého tuku
  • 1 kg višní
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g višňové marmelády
  • 2 lžičky želatiny
  • máta nebo meduňka na ozdobu

Žloutky utřeme s třetinou cukru. Bílky s cukrem vyšleháme v sníh. Přidáváme ho ke žloutkové hmotě spolu s hladkou moukou. Vmícháme olej a citronovou šťávu. Formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní těsto a pečeme v troubě předehřáté na 140 °C. Pečeme 20 minut v pootevřené troubě, potom ji zavřeme a korpus dopečeme. Dort necháme ve formě vychladnout.

Uvaříme pudink a necháme ho vychladnout (během chladnutí ho prošleháme). Vychladlý pudink šleháme a přidáváme střídavě změklé máslo a ztužený tuk.

Korpus rozřízneme na 3 pláty. Dva pláty potřeme marmeládou a potom krémem. Poté dort složíme. Dva potřené pláty složíme na sebe a zakryjeme čistým plátem. Dort dáme do lednice ztuhnout. Ztuhlý dort potřeme ze všech stran zbylým krémem. Boky posypeme strouhaným kokosem.

Omytými višněmi ozdobíme dort a dáme ho opět na 30 minut ztuhnout. Nakonec višně natřeme trochou ještě neželírující želatiny.

—————