Vánoční

Vánoční dort

 

16 kousků

Korpus:

  • 7 vajec
  • 140 g moučkového cukru
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů
  • 140 g hladké mouky
  • 30 g kakaa

 Krém:

  • 300 ml mléka
  • 50 ml rumu
  • 80 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů

 Šlehačka:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilkového cukru

 Dohotovení:

  • 150 g čokoládové polevy
  • 50 g pražených mandlových lupínků
  • marcipánové hvězdičky na ozdobu

 

Žloutky vyšleháme s 1/2 cukru a 3 lžícemi horké vody. Z bílků a cukru připravíme sníh. Hmoty spojíme, vmícháme ořechy a mouku s kakaem. Pečeme při 160 °C asi 45 minut. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Vychladlý rozšleháme s máslem, ořechy a rumem. Připravíme si šlehačku.

Vrstvíme: korpus, 2/3 krému, korpus, 1/2 šlehačky, korpus. Dort potřeme krémem a rozehřátou polevou. Boky obalíme v mandlích. Ztuhlý ozdobíme šlehačkou a hvězdami.

—————

Vánoční hvězda

6 kousků

Korpus:

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g prosáté hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • tuk a hrubá mouka na formu

Krém:

  • 200 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 ml vaječného likéru
  • 200 g másla

Dohotovení:

  • 100 g rozehřáté čokoládové polevy
  • hroznové víno a marcipánové hvězdičky na ozdobu

Vejce vyšleháme s cukrem, pak vmícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Ve vymazané a vysypané formě o průměru 16 cm těsto pečeme při 160 °C asi 40 minut.

Vychladlý korpus uvolníme z formy a prokrojíme na 3 díly. Máslo vyšleháme na krém za postupného přidávání kondenzovaného mléka a likéru. Část si necháme na ozdobu, zbylým propojíme korpusy. Dort polijeme polevou a necháme ztuhnout.

Nakonec ho rozkrájíme na 6 dílů. Dozdobíme je a poté složíme do tvaru hvězdy.

—————