Linecké

Linecký dort

 

  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku černé kávy
  • 100 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva

 

Máslo, žloutky, černou kávu, strouhané ořechy a cukr dobře utřeme. Přidáme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme dorůžova. Dle chuti plníme různými zavařeninami, krémy a polevami.

—————

Linecký dort s hruškami

 

Doba přípravy: 60 minut (bez tuhnutí)

1 porce 375 kcal/ 1 271 kJ

12 kousků

Těsto:

  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • kůra z 1/2 citronu

 Krém: 

  • 500 ml smetany
  • 100 ml červeného vína
  • 100 g cukru
  • 200 g hrušek
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 plátků želatiny

 Dohotovení: 

  • 100 g ušlehané smetany
  • 1 hruška
  • lístky meduňky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g sekaných pistácií

 

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Vmícháme vejce, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 15 minut. Necháme ve formě vychladnout.

Krém: do hrnce nalijeme 100 ml smetany a víno, přidáme cukr a lusk. Svaříme a necháme trochu zchladnout. Mezitím namočíme želatinu a rozmícháme ji v teplé směsi. Vyšleháme zbylou smetanu a spojíme ji s želatinou. Hrušky nakrájíme na kousky.

Na korpus dáme hrušky, zalijeme krémem a necháme ztuhnout. Potom dort vyjmeme z formy.

Šlehačku pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na dort. Hrušky oloupeme a nakrájíme, pak je potřeme citronovou šťávou. Dort poklademe hruškami, pistáciemi a ozdobíme meduňkou.

—————